Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

ΕΔΔΑ: Απομάκρυνση δημοσιογράφου από εκλογικό τμήμα επειδή βιντεοσκοπούσε την εκλογική διαδικασία!

 


Απομάκρυνση δημοσιογράφου από εκλογικό τμήμα επειδή βιντεοσκοπούσε την εκλογική διαδικασία! Παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης 

ΑΠΟΦΑΣΗ

Kuzmin κατά Ρωσίας της 10.01.2023 (αρ. προσφ. 33513/13) 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Στον προσφεύγοντα ανατέθηκε να φωτογραφίσει και να κινηματογραφήσει τις προεδρικές εκλογές του 2012 στο Pushkino της περιφέρειας της Μόσχας. Στις 4 Μαρτίου 2012 ο προσφεύγων έφτασε στο εκλογικό τμήμα 2314 στο Pushkino και άρχισε να βιντεοσκοπεί από την είσοδο. Ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής («PEC») τον διέταξε να σταματήσει τη μαγνητοσκόπηση και να απομακρυνθεί από το εκλογικό τμήμα.

Το δικαστήριο επικαλέστηκε οδηγία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής του 2011, σύμφωνα με την οποία οι δημοσιογράφοι μπορούσαν να κινηματογραφούν μόνο από ειδικά διαμορφωμένο χώρο και έκρινε ότι «… έχοντας αρχίσει να κινηματογραφεί στο εκλογικό τμήμα ο προσφεύγων παρέλειψε να παρουσιάσει έγγραφο που να επιβεβαιώνει τις εξουσίες του». Έτσι, έκρινε νόμιμη την απομάκρυνσή του.

Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι η απομάκρυνση του προσφεύγοντος από το εκλογικό τμήμα τον εμπόδισε να ασκήσει τα δημοσιογραφικά του καθήκοντα, δηλαδή να αποκτήσει από πρώτο χέρι άμεση γνώση της εκλογικής διαδικασίας στην τοπική εκλογική επιτροπή και των γεγονότων που έλαβαν χώρα στο εκλογικό τμήμα και να μεταδώσει αυτές τις πληροφορίες. Ωστόσο αυτό είχε νομική βάση και επιδίωκε τους νόμιμους σκοπούς του άρθρου 10 § 2 της ΕΣΔΑ.

Τα δικαστήρια όμως δεν έλαβαν υπόψη τη σημασία του δημόσιου συμφέροντος για διαφανείς εκλογές και τη λειτουργία του δημοσιογράφου ως δημόσιου φύλακα, τόσο προς το συμφέρον του κοινού όσο και προς το συμφέρον του πολιτικού κόμματος. Ούτε εξέτασαν αν η τοπική εκλογική επιτροπή θα μπορούσε να εφαρμόσει λιγότερο περιοριστικά μέτρα στον προσφεύγοντα.

Το Δικαστήριο θεώρησε ότι τα εθνικά δικαστήρια δεν παρείχαν σχετικούς και επαρκείς λόγους για να δικαιολογήσουν την απομάκρυνση του προσφεύγοντος από το εκλογικό τμήμα και, ως εκ τούτου, διαπίστωσε παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης (άρθρο 10) και επιδίκασε στον προσφεύγοντα 7.500 ευρώ για ηθική βλάβη.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ