Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

ΕΔΔΑ: Ελλιπής και αναποτελεσματική έρευνα σε υπόθεση σύλληψης και έκδοσης Τούρκου. (Ελλάδα)


 

Ελλιπής και αναποτελεσματική έρευνα σε υπόθεση σύλληψης και έκδοσης Τούρκου. Καταδίκη της Ελλάδας για παραβίαση του διαδικαστικού σκέλους του άρθρου 3 

ΑΠΟΦΑΣΗ

Β.Υ. κατά Ελλάδας της 26.01.2023 (αρ. προσφ. 60990/14) 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο προσφεύγων υποστήριξε ότι υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την Τουρκία, φοβούμενος ότι θα διωκόταν για πολιτικούς λόγους και έτσι εισήλθε στην Ελλάδα.

Τον Απρίλιο του 2013 η ελληνική αστυνομία έλαβε μέσω της Ιντερπόλ σήμα εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από τις τουρκικές αρχές, διότι ο προσφεύγων ήταν μέλος αριστερής τρομοκρατικής οργάνωσης και καταζητείτο. Ο ίδιος κατήγγειλε ότι υπέστη απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κατά την ακούσια επιστροφή του από την Ελλάδα στην Τουρκία, μέσω των ελληνικών αστυνομικών αρχών. Υποστήριξε ότι η ενέργεια αυτή έλαβε τη μορφή αναγκαστικής εξαφάνισης και ότι, κατά την άφιξή του στην Τουρκία, τέθηκε υπό κράτηση από τις αρχές της χώρας.

Η Κυβέρνηση ανέφερε ότι ο προσφεύγων δεν ήταν ποτέ εγγεγραμμένος στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, ούτε είχε υποβάλει αίτηση ασύλου. Σύμφωνα με τον προσφεύγοντα, ο ίδιος προσπάθησε επανειλημμένα να υποβάλει αίτηση ασύλου στην Ελλάδα, αλλά δεν μπόρεσε να το πράξει λόγω ελλείψεων στη διαδικασία κατά τον κρίσιμο χρόνο.

Επικαλούμενος το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ, ο προσφεύγων διαμαρτυρήθηκε για μεταχείριση αντίθετη προς τη διάταξη αυτή και για παράνομη παράδοσή του στις τουρκικές αρχές. Κατήγγειλε επίσης ότι η έρευνα των ελληνικών αρχών για τα γεγονότα αυτά ήταν αναποτελεσματική. Συγκεκριμένα, οι αρχές αρνήθηκαν να εξετάσουν άμεσα τους ουσιωδέστερους αυτόπτες μάρτυρες, και το έπραξαν μετά από οκτώ μήνες. Ακόμη, ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν σε θέση να υποβάλει αίτηση διεθνούς προστασίας λόγω ελλείψεων στη διαδικασία ασύλου.

Το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι οι αρμόδιες αρχές δεν διερεύνησαν τα πρόσωπα που φέρονται ως εμπλεκόμενα στην υπόθεση απαγωγής του προσφεύγοντος. Αυτό σε συνδυασμό με τα ανωτέρω κατέδειξαν ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε και η έρευνα που διεξήχθη δεν ήταν αποτελεσματικές.

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε παραβίαση του διαδικαστικού σκέλους του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ και επιδίκασε στον προσφεύγοντα 12.500 ευρώ για ηθική βλάβη. Δεν διαπιστώθηκε παραβίαση του ουσιαστικού σκέλους του ιδίου άρθρου.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ
https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ