Πέμπτη 13 Απριλίου 2023

ΕγκΕισΑΠ 6/2023: Λειτουργία των Εισαγγελιών κατά την περίοδο των θερινών τμημάτων - Γενικές Οδηγίες


 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

 

Αθήνα 11-4-2023

Αριθ. Πρωτ.: 2830

Αριθ. Εγκυκλίου: 6

 

Προς

Τους κ.κ. Διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών της Χώρας

ΘΕΜΑ: Λειτουργία των Εισαγγελιών κατά την περίοδο των θερινών τμημάτων - Γενικές Οδηγίες

Ενόψει της κατάρτισης, σύμφωνα με τα άρθρα 12, 16 § 5 στοιχ. γ και 31 §§1, 3 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (Ν. 4938/2022), των θερινών τμημάτων λειτουργίας των Εισαγγελιών της Χώρας (1 Ιουλίου - 15 Σεπτεμβρίου) και με αφορμή τις διαπιστώσεις μας κατά την επισκόπηση των σχετικών αποφάσεων που μας υποβάλατε πέρυσι σε εκτέλεση της υπ' αριθμ. 6/2022 Εγκυκλίου του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου (Βασ. Πλιώτα), επανερχόμαστε απευθύνοντας τις ακόλουθες (συμπληρωματικές) γενικές οδηγίες με στόχο την εύρυθμη λειτουργία όλων των Εισαγγελιών κατά τη θερινή περίοδο.

1.            Σε Εισαγγελίες (Εφετών και Πρωτοδικών) με υπηρετούντες εισαγγελικούς λειτουργούς έναν Εισαγγελέα και τρεις ή τέσσερις Αντεισαγγελείς, δεν επιτρέπεται στον Διευθύνοντα την Εισαγγελία να «απαλλάσσει» εαυτόν των υπηρεσιακών υποχρεώσεων και να μην εντάσσεται σε θερινό τμήμα, απέχοντας από την άσκηση των εισαγγελικών καθηκόντων επί 77 ημέρες (1 Ιουλίου -   15 Σεπτεμβρίου). 

2.            Κατά κανόνα, κάθε εισαγγελικός λειτουργός υπηρετεί σε ένα θερινό τμήμα. Ωστόσο, είναι επιτρεπτή, προς διευκόλυνση, και η «σπαστή» θερινή υπηρεσιακή απασχόληση, δηλαδή η ενδεχόμενη στελέχωση δύο θερινών τμημάτων, μη συνεχόμενων, από τον ίδιο Εισαγγελέα ή Αντεισαγγελέα. Ομως, δεν πρέπει να ασκείται καταχρηστικά αυτή η ευχέρεια και να δημιουργείται δυσανάλογα μεγάλος αριθμός θερινών τμημάτων σε σχέση με τον αριθμό των υπηρετούντων στην Εισαγγελία εισαγγελικών λειτουργών. Παρατηρήθηκε το φαινόμενο, κατά το θέρος του 2022, σε τέσσερις Εισαγγελίες Πρωτοδικών να προγραμματισθούν οκτώ θερινά τμήματα για δύο εισαγγελικούς λειτουργούς και σε άλλη Εισαγγελία δέκα τμήματα για τέσσερις εισαγγελικούς λειτουργούς. Δηλαδή, εμφανίστηκε εικόνα υπηρεσιακής αταξίας με καθορισμό πολλών άνισων θερινών τμημάτων, δίκην μηνιαίας υπηρεσίας, με ένα συνεχές «πήγαινε-έλα» των εισαγγελέων.

3.            Τα θερινά τμήματα της Εισαγγελίας δεν καταρτίζονται με απόφαση της Ολομέλειας του Δικαστηρίου, όπως συνέβη σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά με απόφαση-πράξη του Εισαγγελέα που τη διευθύνει (άρθρο 31 § 3 ΚΟΔΚΔΛ) ή, στις Εισαγγελίες όπου συγκροτείται Ολομέλεια, με απόφαση της Ολομέλειας της Εισαγγελίας (άρθρο 16 § 5 στοιχ. γ ΚΟΔΚΔΛ).

4.            Στο άρθρο 31 ΚΟΔΚΔΛ (Ν. 4938/2022) δεν προβλέπεται πλέον υποχρέωση υποβολής της απόφασης κατάρτισης των θερινών τμημάτων στον Υπουργό Δικαιοσύνης, όπως συνέβαινε υπό την ισχύ του Ν. 1756/1988 (προϊσχ. ΚΟΔΚΔΛ), ωστόσο διατηρείται, έχουσα πάγιο χαρακτήρα, η δυνάμει της προαναφερόμενης Εγκυκλίου του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (6/2022) υποχρέωσή σας, κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου κάθε έτους να υποβάλλετε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου (στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου politiko@eisap.qr) αντίγραφο της κατά τα άρθρα 31 § 3 και 16 § 5 στοιχ. γ ΚΟΔΚΔΛ απόφασης κατάρτισης των θερινών τμημάτων της Εισαγγελίας, την οποία διευθύνετε

 

Ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου

 

Δημήτριος Παπαγεωργίου 

=================================================

σσ. Επειδή το κείμενο έχει ληφθεί από pdf μέσω OCR, υπάρχει  περίπτωση να έχουν εμφιλοχωρήσει σφάλματα. Το πρωτότυπο κείμενο βρίσκεται 

https://eisap.gr/%ce%b5%ce%b3%ce%ba%cf%8d%ce%ba%ce%bb%ce%b9%ce%bf%cf%82-6-2023/ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ