Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

Άρνηση νομικής αναγνώρισης της νέας ταυτότητας φύλου λόγω μη υποβολής σε χειρουργική επέμβαση

 


Άρνηση νομικής αναγνώρισης της νέας ταυτότητας φύλου λόγω μη υποβολής σε χειρουργική επέμβαση! Παραβίαση της ιδιωτικής ζωής 

ΑΠΟΦΑΣΗ

Csata κατά Ρουμανίας της 18.04.2023 (αρ. προσφ. 65128/19) 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Άρνηση νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου της προσφεύγουσας.

Η προσφεύγουσα γεννήθηκε άντρας, ωστόσο από νεαρή ηλικία αυτοπροσδιορίστηκε ως γυναίκα. Στις 10 Οκτωβρίου 2016 υπέβαλε αίτηση στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Τιμισοάρα ζητώντας να της επιτραπεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου και να τροποποιήσει τα προσωπικά της στοιχεία. Στη συνέχεια απέσυρε την αίτηση γιατί δεν επιθυμούσε να υποβληθεί στην επέμβαση. Μια ιατροδικαστική ψυχιατρική έκθεση που εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 από το Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής Timișoara, κατόπιν αιτήματος του δικαστηρίου, διαπίστωσε ότι η προσφεύγουσα έπασχε από διαταραχή σεξουαλικής ταυτότητας”. Στις 19 Οκτωβρίου 2017 το Περιφερειακό Δικαστήριο της Τιμισοάρα έκανε εν μέρει δεκτό το αίτημα της προσφεύγουσας, επιτρέποντας την τροποποίηση του νόμιμου δείκτη φύλου της από αρσενικό σε θηλυκό αλλά απέρριψε τους υπόλοιπους ισχυρισμούς της προσφεύγουσας, κρίνοντας ότι οι τροποποιήσεις του ονοματεπωνύμου και του αριθμού ταυτότητας έπρεπε να επιτευχθούν μέσω χωριστής διοικητικής διαδικασίας.

Επικαλούμενη τα άρθρα 8 και 14 της ΕΣΔΑ, η προσφεύγουσα παραπονέθηκε ότι δεν μπόρεσε να λάβει νομική αναγνώριση του φύλου της επειδή δεν είχε υποβληθεί και δεν σκόπευε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου. Ισχυρίστηκε επίσης, με βάση τα ίδια πραγματικά περιστατικά, ότι είχε υποστεί διακρίσεις.

Η Κυβέρνηση υπέβαλε μονομερή δήλωση στην οποία παραδεχόταν την παραβίαση των δικαιωμάτων της προσφεύγουσας σύμφωνα με τα άρθρα 8 και 14 της Σύμβασης και προσφέρθηκε να της καταβάλει ποσό για την κάλυψη κάθε περιουσιακής και ηθικής βλάβης, ωστόσο το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της Κυβέρνησης να διαγραφεί η προσφυγή.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η άκαμπτη επιχειρηματολογία των αρχών ως προς τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας του φύλου της προσφεύγουσας, την έθεσε, για αδικαιολόγητο και συνεχές χρονικό διάστημα, σε αβέβαιη θέση στην οποία βίωσε αισθήματα ευαλωτότητας, ταπείνωσης και άγχους. Τέλος, διαπίστωσε ότι οι αρχές παρέβλεψαν τη δίκαιη ισορροπία που πρέπει να επιτευχθεί μεταξύ του γενικού συμφέροντος και των συμφερόντων του ατόμου.

Συνεπώς, το Δικαστήριο του Στρασβούργου διαπίστωσε παραβίαση της ιδιωτικής ζωής (άρθρο 8) της ΕΣΔΑ και επιδίκασε στην προσφεύγουσα 7.500 ευρώ για ηθική βλάβη και 810 ευρώ για έξοδα.

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ