Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

ΕΔΔΑ: Συμβουλευτική γνώμη - διαδικαστικό καθεστώς και δικαιώματα βιολογικού γονέα σε υιοθεσία ενήλικα

 


Συμβουλευτική γνώμη σχετικά με το διαδικαστικό καθεστώς και τα δικαιώματα του βιολογικού γονέα σε διαδικασίες υιοθεσίας ενήλικα 

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΦΙΛΑΝΔΙΑ της 13.04.23 (αρ. αιτ. P16-2022-001) ΤΜΗΜΑ ΕΥΡΕΙΑΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Υιοθεσία ενηλίκου. Ο προς υιοθεσία ενήλικας γεννήθηκε το 1993. Τα πρώτα τέσσερα χρόνια της ζωής του τον φρόντιζε του η βιολογική του μητέρα. Στα τέλη του 1996 πήγε να ζήσει με τη θεία του. Λίγο μετά δόθηκε στην  θεία συμπληρωματική επιμέλεια του παιδιού κατόπιν αιτήματος και σε συμφωνία με τη βιολογική μητέρα, που τότε βρίσκονταν σε ασταθή κατάσταση ως φοιτήτρια και ανύπαντρη μητέρα τριών παιδιών.

Όταν ο προς υιοθεσία  ενηλικιώθηκε και με τη συγκατάθεσή του, η θεία του έκανε αίτηση στο δικαστήριο για να τον υιοθετήσει. Το δικαστήριο ενέκρινε την υιοθεσία, διαπιστώνοντας ότι οι προϋποθέσεις που ορίζονται στο σχετικό εσωτερικό δίκαιο που διέπουν την υιοθεσία ενός ενήλικα είχαν τηρηθεί. Οι προϋποθέσεις αυτές περιλάμβαναν τη διαπίστωση ότι το παιδί, ενώ ήταν ακόμη ανήλικο, το είχε αναλάβει η μελλοντική υιοθετούσα ή ότι είχαν μια σχέση συγκρίσιμη με αυτή του παιδιού και του γονέα. Η βιολογική μητέρα είχε αντιρρήσεις για την υιοθεσία και ακούστηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο, αυτεπάγγελτα ως μάρτυρας.

Το εν λόγω δικαστήριο ενέκρινε την υιοθεσία, κρίνοντας ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την υιοθεσία ενηλίκου που ορίζονται στο άρθρο 4 του εθνικού νόμου περί υιοθεσίας, δεδομένου ότι ο υιοθετηθείς  είχε μεγαλώσει από την θεία του και είχαν σχέση ανάλογη με αυτή του παιδιού και του γονέα. Η έφεση της βιολογικής μητέρας  απορρίφθηκε από το Εφετείο ως απαράδεκτη χωρίς εξέταση της ουσίας, κρίνοντας ότι, σύμφωνα με τον εν λόγω νόμο, ο γονέας ενηλίκου δεν είναι διάδικος σε υπόθεση υιοθεσίας και δεν έχει δικαίωμα ενδίκου μέσου κατά απόφασης που αφορούσε την υιοθεσία. Στη συνέχεια, η βιολογική μητέρα  ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να της επιτραπεί να ασκήσει αναίρεση κατά της απόφασης αυτής.

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ