Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

Για το ΔΣ της 17ης Οκτωβρίου 2023

 


 

Χριστόφορου Σεβαστίδη, ΔΝ Εφέτη,

Χαράλαμπου Σεβαστίδη, Εφέτη,

Παντελή Μποροδήμου, Πρωτοδίκη,

Μιχάλη Τσέφα, Προέδρου Πρωτοδικών,

Ιωάννη Ασπρογέρακα, Προέδρου Πρωτοδικών,

Έφης Κώστα, Ειρηνοδίκη

Μελών του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2023

  1. Στο χθεσινό ΔΣ που συγκλήθηκε μετά από αίτημα μας, ζητήσαμε αρχικά να ηχογραφούνται τα πρακτικά ώστε να υπάρχει διαφάνεια στην καταγραφή των απόψεων. Τα μέλη του προεδρείου απέρριψαν το αίτημα με το επιχείρημα ότι ο καθένας μας μπορεί να λέει ότι θέλει ελεύθερα και οι συνάδελφοι θα πιστεύουν όποιον θέλουν!!!
  2. Στη συνέχεια θέσαμε το αίτημα σύγκλησης Πανδικαστικής Συνέλευσης για τα μισθολογικά θέματα, ανταποκρινόμενοι στην σχεδόν ομόφωνη απόφαση της Γ.Σ. της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών. Ορισμένα μέλη του προεδρείου δήλωσαν ότι οι Πανδικαστικές Συνελεύσεις είναι παράνομες και μετατρέπονται σε μηχανισμό προπαγάνδας. Στο αντεπιχείρημα ότι έχουν γίνει πολλές φορές στο παρελθόν και μάλιστα επιτυχημένα, ανταπάντησαν ότι και εκείνες οι συνελεύσεις ήταν παράνομες. Άλλα μέλη του προεδρείου απέρριψαν την πρόταση χωρίς καμιά αιτιολογία.
  3. Ζητήσαμε ενημέρωση σχετικά με τα μισθολογικά θέματα. Επιβεβαίωσαν ότι είναι ικανοποιημένοι με τις αυξήσεις που τελικά θα δοθούν αν και το καλοκαίρι είχαν δηλώσει για την τροπολογία που κατατέθηκε και στη συνέχεια αποσύρθηκε ότι είναι αυξήσεις ελεημοσύνης.
  4. Πριν την έναρξη του ΔΣ καταθέσαμε τις θέσεις μας για το σχέδιο ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας μαζί με αίτημα σύγκλησης έκτακτης Γ.Σ. Στη διάρκεια του Δ.Σ. ο Ν. Βελίας κατέθεσε αίτημα να γίνει δημοψήφισμα όταν κατατεθεί το σχέδιο της επιτροπής. Δεχθήκαμε το αίτημα του ζητώντας να γίνει πρώτα έκτακτη Γ.Σ. στην οποία θα γίνει διάλογος και θα κατατεθούν όλες οι απόψεις επί των οποίων θα ακολουθήσει ψηφοφορία με ηλεκτρονική μορφή, μέθοδος που δοκιμάστηκε στο παρελθόν με επιτυχία. Αρνήθηκαν να πραγματοποιηθεί προηγουμένως Γ.Σ., διότι κατά την άποψή τους δεν είναι δημοκρατική μέθοδος αφού δεν διασφαλίζει μεγάλη παρουσία. Επίσης δεν δεσμεύτηκαν ότι θα σεβαστούν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η οποία κατά την άποψή τους πρέπει να γίνει με κάλπες κατά τον παραδοσιακό τρόπο. Στην ψηφοφορία αυτή δεν ξεκαθάρισαν εάν θα συμμετέχουν μόνο Ειρηνοδίκες ή θα συμμετέχουν όλοι οι συνάδελφοι αλλά το εξάρτησαν από το εύρος των αλλαγών που θα επέλθουν. Εμείς θεωρούμε αντίθετα ότι θα πρέπει να ψηφίσουν όλα τα μέλη μας αφού η ενοποίηση του πρώτου βαθμού μας αφορά όλους.
  5. Ζητήσαμε να τοποθετηθούν στην πρόταση που διατύπωσε η πρόεδρος Μ. Στενιώτη ενώπιον του υπουργού δικαιοσύνης αλλά και της ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών περί δημιουργίας αμιγώς ποινικών τμημάτων. Τα μέλη του προεδρείου, Φούκας, Βεργώνης, Καραναστάσης δεν τοποθετήθηκαν διότι θεώρησαν ότι τους “υποχρεώναμε” να κάνουν δήλωση ενώ Βελίας, Βουλγαρίδης και Κώνστα τάχθηκαν υπέρ της θέσης της προέδρου. Η ίδια η Μ. Στενιώτη επαναλάμβανε ότι είναι προσωπική της άποψη και δεν μιλούσε ως πρόεδρος της Ένωσης. Η ομάδα μας διατύπωσε την άποψη ότι η λειτουργία αμιγώς ποινικών τμημάτων στα εφετεία της χώρας είναι ένα μέτρο που δοκιμάστηκε και απέτυχε 3 φορές. Συνεπώς τέτοιες αλλαγές πρέπει να γίνονται μετά από σοβαρό διάλογο και εμπεριστατωμένη μελέτη που απουσιάζει στην προκειμένη περίπτωση. Η πρόεδρος της Ένωσης που εκπροσωπεί όλα τα μέλη της δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι εκφράζει προσωπικές απόψεις και μάλιστα ενώπιον θεσμικών φορέων.

https://antimolia.gr/gia-to-d-s-tis-17is-oktovriou-2023/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ