Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

ΕλΣυνΕΕ: Σε άνοδο τα σφάλματα στις διαδικασίες σύναψης συμβάσεων των οργανισμών της ΕΕ

  
  • Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο δίνει και στους 43 οργανισμούς της ΕΕ «καλό βαθμό» για την αρτιότητα των λογαριασμών και των εσόδων τους για το 2022
  • Κίτρινη κάρτα παίρνουν τέσσερις οργανισμοί όσον αφορά τις δαπάνες τους, και συγκεκριμένα οι τρεις από αυτούς λόγω αδυναμιών στις διαδικασίες σύναψης συμβάσεων
  

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ), ορισμένοι οργανισμοί της ΕΕ δεν διαχειρίστηκαν τα οικονομικά του 2022 εξίσου καλά με τα προηγούμενα χρόνια. Στην ετήσια έκθεσή του σχετικά με τους 43 οργανισμούς της ΕΕ που δημοσιεύεται σήμερα, το ΕΕΣ προσυπογράφει και φέτος τους λογαριασμούς και τα έσοδα των οργανισμών για το 2022. Ωστόσο, δεν ήταν σε θέση να διατυπώσει ανεπιφύλακτη γνώμη για τέσσερις οργανισμούς σχετικά με τον τρόπο που δαπάνησαν χρήματα της ΕΕ. Για τρεις οργανισμούς, αυτό οφειλόταν σε προβλήματα με τις διαδικασίες σύναψης συμβάσεων αγαθών και υπηρεσιών, οι οποίες δεν συνάδουν με τους ισχύοντες κανόνες – ένα επίμονο και γενικευμένο πρόβλημα μεταξύ των οργανισμών της ΕΕ.

Υπάρχουν επί του παρόντος 43 οργανισμοί της ΕΕ εγκατεστημένοι σε 23 κράτη μέλη, οι οποίοι ασκούν σημαντική επιρροή σε θεμελιώδεις τομείς της καθημερινότητας των Ευρωπαίων πολιτών, όπως το περιβάλλον, η υγεία, η ασφάλεια και η δικαιοσύνη. Το 2022, οι οργανισμοί αυτοί διαχειρίστηκαν συνολικά περί τα 35 δισεκατομμύρια ευρώ (έναντι περίπου 27 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2021) και απασχολούσαν 15 775 υπαλλήλους (έναντι 14 431 το 2021), ήτοι περίπου το 18 % του συνολικού προσωπικού της ΕΕ, με τον Frontex – τον Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής της ΕΕ – να καταλαμβάνει την πρώτη θέση με περισσότερους από 2 000 υπαλλήλους και προϋπολογισμό που προσεγγίζει τα 700 εκατομμύρια ευρώ.

«Η χρηματοοικονομική διαχείριση των οργανισμών της ΕΕ, σε γενικές γραμμές, βρίσκεται ακόμη σε καλή κατάσταση, όμως τα αποτελέσματα είναι κατά τι λιγότερο θετικά», δήλωσε ο François-Roger Cazala, Μέλος του ΕΕΣ και αρμόδιος για τον έλεγχο. «Παρά την άρτια λογιστική, ορισμένοι οργανισμοί θα μπορούσαν να εφαρμόζουν καλύτερα τους ισχύοντες κανόνες κατά την εκτέλεση των δαπανών τους, ενώ κάτι που εξακολουθεί να προβληματίζει και αξίζει να σημειωθεί είναι οι αδυναμίες κάποιων εξ αυτών στις διαδικασίες σύναψης συμβάσεων.»

Διατυπώσαμε ανεπιφύλακτη ελεγκτική γνώμη σχετικά με τις πληρωμές που πραγματοποίησαν 39 από τους 43 οργανισμούς το 2022. Όσον αφορά τους τέσσερις οργανισμούς που δεν πήραν «καλό βαθμό» (έναντι ενός το 2021 και τριών το 2020), το ποσό των πόρων που δεν δαπανήθηκαν σωστά ήταν πολύ μεγάλο και εκτιμάται ότι ανήλθε συνολικά σε 28,2 εκατομμύρια ευρώ. Για τρεις από αυτούς [τον Οργανισμό για την Κατάρτιση στον Τομέα της Επιβολής του Νόμου (CEPOL), τον Οργανισμό για τη Λειτουργική Διαχείριση Συστημάτων ΤΠ Μεγάλης Κλίμακας (eu-LISA) και το Μεταφραστικό Κέντρο των Οργάνων της ΕΕ (CdT)], αυτό οφειλόταν στη μη ορθή ανάθεση και εκτέλεση συμβάσεων, ενώ όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) ήταν αποτέλεσμα αδυναμιών στα συστήματά του για τη διαχείριση και τις δικλίδες. Συνολικά, οι αδυναμίες στις διαδικασίες σύναψης συμβάσεων των οργανισμών εμφανίζουν αύξηση για το υπό εξέταση έτος και παραμένουν η βασική αιτία της μη συμμόρφωσης πολλών από αυτούς με τους ισχύοντες κανόνες κατά την εκτέλεση των πληρωμών. Το ΕΕΣ εντόπισε διάφορες αδυναμίες στις διαδικασίες σύναψης συμβάσεων 24 οργανισμών (έναντι 14 το 2020 και 22 το 2021), οι οποίες δεν εξασφάλιζαν την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη αποδοτικότητα των δαπανών. Για παράδειγμα, ο Frontex αύξησε την αξία αρχικής σύμβασης για την υποβολή των νέων φυλάκων σε ψυχολογικές εξετάσεις υπερβαίνοντας το 10πλάσιο του ορίου του 50 %, ενώ το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) ανέθεσε σύμβαση αξίας 5 εκατομμυρίων ευρώ σε ταξιδιωτικό πρακτορείο χωρίς να έχει προηγουμένως δημοσιευθεί προκήρυξη διαγωνισμού. Το ΕΕΣ διατύπωσε συνολικά 48 παρατηρήσεις σχετικά με τις πρακτικές των οργανισμών για τη σύναψη συμβάσεων (έναντι 18 το 2020 και 34 το 2021), εφιστώντας επανειλημμένα την προσοχή ορισμένων από αυτούς στις νέες αδυναμίες που εντοπίστηκαν. Οι παρατηρήσεις αυτές κάλυψαν σχεδόν το ήμισυ όλων των παρατηρήσεων που απηύθυνε το ΕΕΣ σε 36 οργανισμούς για βελτιώσεις που είναι αναγκαίο να γίνουν σε τομείς όπως η σύναψη συμβάσεων, η διαχείριση του προϋπολογισμού, οι προσλήψεις και οι δικλίδες.

Γενικές πληροφορίες

Οι περισσότεροι οργανισμοί χρηματοδοτούνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) που είναι πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενο από τράπεζες (11,2 δισ. ευρώ το 2022 και 9,7 δισ. ευρώ το 2021). Οι προϋπολογισμοί τους – εξαιρουμένου του προϋπολογισμού του SRB – ανέρχονταν συνολικά σε 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ (έναντι 4,1 δισ. ευρώ το 2021), ή στο 3 % του συνολικού προϋπολογισμού της ΕΕ (έναντι 2,5 % το 2021). Κατά κανόνα, οι οργανισμοί εκτελούν εργασίες τεχνικής, επιστημονικής και ρυθμιστικής φύσης. Επιπλέον, το 2022 οι έξι εκτελεστικοί οργανισμοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαχειρίστηκαν 19,3 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ (έναντι 13,1 δισ. ευρώ το 2021) προκειμένου να υλοποιήσουν έργα για λογαριασμό της Επιτροπής, όπως έργα για την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της έρευνας. Κάθε χρόνο, το ΕΕΣ αξιολογεί την αξιοπιστία των λογαριασμών των οργανισμών και τη συμμόρφωση των πράξεων εσόδων και δαπανών τους με τους ισχύοντες κανόνες. Φέτος, το ΕΕΣ εξέτασε επίσης κατά πόσον οι οργανισμοί έλαβαν μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσής τους και για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα στο πλαίσιο της συμβολής τους στην ενωσιακή δράση για το κλίμα και προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση που ενέσκηψε με τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Σχεδόν δύο στους τρεις οργανισμούς της ΕΕ έχουν καταρτίσει σχέδια για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και της κλιματικής ουδετερότητας των δραστηριοτήτων τους.

Ο πλήρης κατάλογος των οργανισμών, καθώς και περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τα ευρήματα του ΕΕΣ παρατίθενται στο πλήρες κείμενο της ετήσιας έκθεσης σχετικά με τους οργανισμούς της ΕΕ που είναι διαθέσιμο, μαζί με το συγκεφαλαιωτικό έγγραφο «2022 - Ο έλεγχος των οργανισμών της ΕΕ εν συντομία», στον ιστότοπο του ΕΕΣ.

 

https://www.eca.europa.eu/el/news/NEWS-SAR-AGENCIES-2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ