Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

ΕλΣυνΕΕ: Μείωση των πλαστικών αποβλήτων – εύκολη στα λόγια, δύσκολη στην πράξη



  

Οι νομοθέτες της ΕΕ καταβάλλουν επί του παρόντος έντονες προσπάθειες να αναμορφώσουν τους κανόνες που ισχύουν για τις συσκευασίες στο ευρωπαϊκό μπλοκ με σκοπό τη μεγαλύτερη βιωσιμότητα. Ο νέος κανονισμός για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας αποσκοπεί στη μείωση των αποβλήτων χάρη στις υψηλότερες τιμές-στόχο που θέτει όσον αφορά την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση. Η αμφιλεγόμενη αυτή νομοθετική πράξη, που καλύπτει πολλούς και διάφορους τομείς συσκευασίας, θεωρείται σημαντικό ορόσημο στην πορεία προς τη μείωση των πλαστικών αποβλήτων. Πρόκειται για μια διαδρομή γεμάτη εμπόδια, όπως διαπίστωσε το ΕΕΣ το 2020.

Στο πλαίσιο της επισκόπησης με τίτλο «Μέτρα της ΕΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος των πλαστικών αποβλήτων», το ΕΕΣ προειδοποίησε ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος το ευρωπαϊκό μπλοκ να μην επιτύχει τις τιμές-στόχο για την ανακύκλωση πλαστικών συσκευασιών (50 % έως το 2025 και 55 % έως το 2030). Συσκευασίες, όπως τα δοχεία γιαουρτιού ή οι φιάλες νερού, αντιπροσωπεύουν περίπου το 40 % της χρήσης πλαστικών και πάνω από το 60 % των πλαστικών αποβλήτων που παράγονται στην ΕΕ. Πρόκειται επίσης για τον τύπο συσκευασίας με το χαμηλότερο ποσοστό ανακύκλωσης στην ΕΕ (μόλις πάνω από 40 %).

Στην εν λόγω επισκόπηση τονίστηκε επίσης το γεγονός ότι τα κράτη μέλη εξαρτώνται εν πολλοίς από τρίτες χώρες για τη διαχείριση των απορριμμάτων πλαστικών συσκευασιών και την επίτευξη των τιμών-στόχου τους για την ανακύκλωση. Το 2020, σχεδόν το ένα τρίτο των πλαστικών συσκευασιών που είχαν καταγραφεί ως ανακυκλωμένες σε χώρες της ΕΕ είχαν στην πραγματικότητα αποσταλεί για ανακύκλωση εκτός της ΕΕ. Πάντως, λόγω των αυστηρότερων προϋποθέσεων που θέτει η σύμβαση της Βασιλείας, οι περισσότερες από αυτές τις μεταφορές πλαστικών αποβλήτων έχουν απαγορευθεί από τον Ιανουάριο του 2021. Όπως προειδοποίησε το ΕΕΣ, αυτό, σε συνδυασμό με την έλλειψη ικανότητας επεξεργασίας των απορριμμάτων πλαστικών συσκευασιών εντός της ΕΕ, συνιστά έναν ακόμη κίνδυνο για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της ΕΕ.

Παράλληλα δε, το ΕΕΣ χαιρέτισε τη φιλοδοξία της ΕΕ για σχεδόν διπλασιασμό των ποσοστών ανακύκλωσης πλαστικών αποβλήτων έως το 2030, ενώ στάθηκε στις οικονομικές ευκαιρίες μιας τέτοιας πολιτικής. Με τη νέα της προσέγγιση, η ΕΕ θα έχει την ευκαιρία να πρωτοστατήσει και να ενισχύσει τη θέση της ως παγκόσμιας ηγέτιδας στην ανακύκλωση πλαστικών συσκευασιών.

https://www.eca.europa.eu/el/news/NEWS2023_11_NEWSLETTER_01

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ