Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

ΕΔΔΑ: Μείωση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών δικαστών από τα 67 στα 60 έναντι 65 των ανδρών.

 


Μείωση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών δικαστών από τα 67 στα 60 έναντι 65 των ανδρών. Απαγορευμένη διάκριση λόγω φύλου. Παραβίαση ιδιωτικής ζωής

ΑΠΟΦΑΣΗ

Pająk κ.α. κατά Πολωνίας της 24.10.2023 (αριθ. προσφ. 25226/18, 25805/18, 8378/19 and 43949/19).

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

 

 

Οι προσφεύγουσες, γυναίκες δικαστίνες, διαμαρτυρήθηκαν για νομοθετικές τροποποιήσεις που μείωσαν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών από τα 67 στα 60 έτη για τις γυναίκες και στα 65 έτη για τους άνδρες. Για να παραμείνουν στο σώμα θα έπρεπε λάβουν την έγκριση του Υπουργού Δικαιοσύνης και του Εθνικού Δικαστικού Συμβουλίου («ΕΔΣ»).

Το Δικαστήριο έκρινε ότι οι δικαστές θα πρέπει να απολαμβάνουν προστασίας από αυθαίρετες αποφάσεις της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας και ότι μόνο η εποπτεία από ανεξάρτητο δικαστικό όργανο για την νομιμότητα ενός αμφισβητούμενου μέτρου θα μπορούσε να καταστήσει αποτελεσματική την προστασία αυτή.

Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν για κάθε προσφεύγουσα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και από το ΕΔΣ συνιστούσαν αυθαίρετη και παράνομη παρέμβαση, στον τομέα της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και της προστασίας από την παύση από το δικαστικό αξίωμα, εκ μέρους του εκπροσώπου της εκτελεστικής εξουσίας και του οργάνου (ΕΔΣ) που υπάγεται στην εξουσία αυτή. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το δικαίωμα πρόσβασης των προσφευγουσών σε δικαστήριο είχε ως εκ τούτου προσβληθεί στον πυρήνα του και διαπίστωσε την παραβίασης αυτή (άρθρο 6 παρ. 1 της ΕΣΔΑ)

Το Δικαστήριο έκρινε επίσης ότι η καταγγελλόμενη νομοθεσία εισήγαγε σαφώς διαφορετική μεταχείριση, λόγω φύλου, όσον αφορά την ηλικία υποχρεωτικής συνταξιοδότησης για μέλη του ίδιου επαγγέλματος. Σημείωσε ότι ο εργασιακός βίος των προσφευγουσών είχε διακοπεί πέντε χρόνια νωρίτερα από αυτόν των ανδρών δικαστών υπό παρόμοιες συνθήκες και ότι η υποχρεωτική πρόωρη συνταξιοδότησή τους είχε προφανείς αρνητικές επιπτώσεις στη σταδιοδρομία τους και στις προοπτικές τους όσον αφορά την επαγγελματική και προσωπική τους ανάπτυξη. Το Δικαστήριο του Στρασβούργου διαπίστωσε παραβίαση και του άρθρου 14 σε συνδυασμό με το άρθρο 8 (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής) όσον αφορά τις κες Pająk, Kuzak και Jezierska.

Το ΕΔΔΑ επιδίκασε για αποζημίωση και ηθική βλάβη στις τρεις προσφεύγουσες από 26.000 ευρώ σε κάθε μία, σε μία προσφεύγουσα 20.000 ευρώ και τα έξοδα. 

 

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ