Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

ΕΔΔΑ: Άρνηση αναγνώρισης θρησκευτικής κοινότητας λόγω ομοιοτήτων του καταστατικού της με άλλη θρησκευτική ένωση.

 


Άρνηση αναγνώρισης θρησκευτικής κοινότητας λόγω ομοιοτήτων του καταστατικού της με άλλη θρησκευτική ένωση. Παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας

ΑΠΟΦΑΣΗ

Föderation Der Aleviten Gemeinden in Österreich κατά Αυστρίας της 05.03.2024 (αρ. προσφ. 64220/19)

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η προσφεύγουσα είναι θρησκευτική ένωση Αλεβιτών στην Αυστρία. Απορρίφθηκε η αίτηση αναγνώρισής της ως θρησκευτικής κοινότητας λόγω ομοιοτήτων του καταστατικού της με άλλη παρόμοια θρησκευτική ένωση. Επικαλούμενη τα άρθρα 9 και 6 παρ. 1 της ΕΣΔΑ, κατήγγειλε ότι παραβιάστηκε η θρησκευτική της ελευθερία και η δίκαιη δίκη.

Κατά το ΕΔΔΑ η ελευθερία στη θρησκευτική της διάσταση, είναι ένα από τα πιο ζωτικά στοιχεία που συνθέτουν την ταυτότητα των πιστών και την αντίληψή τους για τη ζωή και θεμέλιο της δημοκρατικής κοινωνίας. Τόνισε ότι, εάν ένα κράτος θεσπίσει ένα πλαίσιο για την απονομή ειδικού καθεστώτος σε θρησκευτικές ομάδες που συνεπάγεται ειδικά προνόμια, όλες οι θρησκευτικές ομάδες που το επιθυμούν, πρέπει να έχουν μια δίκαιη ευκαιρία να υποβάλουν σχετική αίτηση και τα καθοριζόμενα κριτήρια πρέπει να εφαρμόζονται χωρίς διακρίσεις.

Το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η προσφεύγουσα ένωση υπέβαλε τροποποιημένο καταστατικό και πίνακα που απεικόνιζε τις διαφορές μεταξύ του καταστατικού της και του καταστατικού της ένωσης ALEVI. Το Δικαστήριο δεν μπόρεσε να διακρίνει τους λόγους για τους οποίους το εγχώριο Διοικητικό Δικαστήριο της Βιέννης δεν έλαβε υπόψη αυτή την εκδοχή του καταστατικού στην απόφασή του, αλλά αντ’ αυτού ερμήνευσε το γεγονός της υποβολής τους σε βάρος της προσφεύγουσας. Ως εκ τούτου έκρινε ότι ο τρόπος με τον οποίο οι εγχώριες αρχές αρνήθηκαν να καταχωρήσουν την προσφεύγουσα ένωση ως θρησκευτική κοινότητα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός ως αναγκαίος σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας του άρθρου 9. Όσον αφορά την καταγγελία βάσει του άρθρου 6§1, απέρριψε αυτή ως απαράδεκτη γιατί η άρνηση καταχώρισης δεν αποτελεί αστικό δικαίωμα. Τέλος επιδίκασε 10.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 20.000 ευρώ για έξοδα

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ