Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

ΕΔΔΑ: Παράλειψη των αρχών να προστατεύσουν τη φήμη του προσφεύγοντος από έντονη κριτική και επιθέσεις στα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης

 


Παράλειψη των αρχών να προστατεύσουν τη φήμη του προσφεύγοντος από έντονη κριτική και επιθέσεις στα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης. Παραβίαση της ιδιωτικής ζωής

ΑΠΟΦΑΣΗ

Ungur κατά Ρουμανίας της 12.03.2024 (αρ. προσφ. 2156/16)

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Παράλειψη των εθνικών δικαστηρίων να προστατεύσουν τη φήμη του προσφεύγοντος από επιθέσεις στα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης.

Ο προσφεύγων, ο οποίος ήταν γνωστός επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος στην πόλη του, υπέβαλε μήνυση κατά του C.A., διευθυντή της Bistrițeanul.ro (ηλεκτρονικής ιστοσελίδας), κατηγορώντας τον για εκβιασμό. Λίγο αργότερα, η Bistrițeanul.ro δημοσίευσε κύριο άρθρο του C.A. Το άρθρο εξηγούσε το γεγονός ότι ο προσφεύγων, ο οποίος φιλοδοξούσε να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του δημάρχου της Bistrița, διέδιδε φήμες ότι η Bistrițeanul.ro ήταν το μόνο έντυπο που του παρείχε αρνητική κάλυψη από τον Τύπο, δεδομένου ότι δεν είχε προμηθευτεί διαφημιστικό χώρο από αυτό. Τα εθνικά δικαστήρια έκριναν ότι η γλώσσα που χρησιμοποίησαν οι εναγόμενοι δεν υπερέβαινε τα όρια της υπερβολής και της πρόκλησης που επιτρέπονται από το άρθρο 10 της Σύμβασης και ότι ο προσφεύγων δεν είχε αποδείξει ότι το επίμαχο κύριο άρθρο του είχε προκαλέσει οποιαδήποτε ζημία.

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου συμφώνησε με την εκτίμηση των εθνικών δικαστηρίων ότι το επίμαχο κύριο άρθρο αφορούσε ζήτημα δημόσιου συμφέροντος, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τη δηλωθείσα υποψηφιότητα του προσφεύγοντος στις επικείμενες τοπικές εκλογές.

Ωστόσο, έκρινε ότι το κύριο άρθρο της 27ης Ιανουαρίου 2012, διατυπώνοντας τόσο σοβαρές κατηγορίες που στερούνταν πραγματικής βάσης, δηλαδή ότι ο προσφεύγων είχε προσπαθήσει να δωροδοκήσει τις αρχές και ότι είχε ιδιοποιηθεί παράνομα αγαθά που προορίζονταν για τους πλημμυροπαθείς, υπερέβη τα αποδεκτά όρια κριτικής στο πλαίσιο της δημοσιογραφίας επί ζητημάτων γενικού ενδιαφέροντος.

Συνεπώς, το ΕΔΔΑ διαπίστωσε παραβίαση του άρθρου 8 της Σύμβασης.

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ