Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Κ.ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Α ΒΑΘΜΟΎ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

 

Σε συνέχεια της γνωμοδότησης του κ. Αλιβιζάτου, η οποία κατατέθηκε έπειτα  από αίτημα  συναδέλφων μας Πρωτοδικών και Παρέδρων Πρωτοδικών, παραθέτουμε τις ακόλουθες θέσεις:

Υπογραμμίζουμε προς τους συναδέλφους Πρωτοδίκες ότι,  βάσει του σχεδίου που προτείναμε το Νοέμβριου 2024, επιδιώξαμε την ουσιαστική αναβάθμιση των Ειρηνοδικών., Αυτή προτάθηκε να επιτευχθεί με τρόπο που θα διασφαλίζει την  υπηρεσιακή και βαθμολογική θέση των Πρωτοδικών,  προσφέροντας  μπόνους τετραετίας υπέρ αυτών κατά την κατάταξη των Ειρηνοδικών στη γενική επετηρίδα και επιτρέποντας την ανάληψη ίδιων καθηκόντων από το σύνολο των Πρωτοδικών. Το εν λόγω σχέδιο θα απέφερε σημαντικά οφέλη για τους Πρωτοδίκες, καθώς η ένταξη των Ειρηνοδικών στην γενική επετηρίδα θα οδοηγούσε σε μία σειρά από πλεονεκτήματα. Ενδεικτικά ως οφέλη αναφέρουμε τα κάτωθι:

- Η  ελάφρυνση του υπηρεσιακού φόρτου εργασίας  των νυν Πρωτοδικών μέσω της αύξησης του ανθρώπινου δυναμικού στον ενιαίο πια πρώτο βαθμό και  μέσω της ισοκατανομής των ιδίων καθηκόντων.

 - Το μπόνους τετραετίας υπέρ των νυν Πρωτοδικών ως προς τη θέση τους στη γενική επετηρίδα.

 - Η  προώθηση των νυν Πρωτοδικών με την είσοδο των Ειρηνοδικών στη γενική επετηρίδα θα συνέβαλε στην ταχύτερη προαγωγή τους, λόγω της αναπόφευκτης αποδοχής του αιτήματός μας για νεοσυσταθείσες οργανικές θέσεις Προέδρων Πρωτοδικών και Εφετών.

- Η ταχεία απονομή της δικαιοσύνης, θα είχε άμεσα ορατά αποτελέσματα τόσο στην πρόσβαση του πολίτη σε αυτήν, όσο και στη βελτίωση της εικόνας της δικαιοσύνης στην κοινή γνώμη .

Ωστόσο, παρατηρείται ότι οι συνδκαλιστικές ομάδες απέκρυψαν τα προαναφερθέντα   οφέλη, για μικροσυνδικαλιστικούς σκοπούς, προκαλώντας φόβο και ανησυχία μεταξύ των Πρωτοδικών. Τους φανατίζουν, τους τρομάζουν δημιουργώντας μια εικόνα για τους Ειρηνοδίκες ωσάν σταυροφόρους που έρχονται να κατακτήσουν τα Πρωτοδικεία και να κλέψουν τη θέση τους στην δικαστική ιεραρχία, με αποτέλεσμα την δημοσίευση ολομελειών και την πρόκληση γνωμοδοτήσεων οι οποίες κατατείνουν στην περαιτέρω υποβάθμιση των Ειρηνοδικών. Η αποδοχή των προτάσεων αυτών των δύο ομάδων από τους νυν Πρωτοδίκες, θα οδηγήσει στην ακύρωση του εγχειρήματος ενοποίησης, με αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικών οφελών τόσο για τους Ειρηνοδίκες όσο και για τους Πρωτοδίκες..

Επομένως, απευθύνουμε έκκληση προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης να διατηρήσει τις δίκαιες προβλέψεις του νομοσχεδίου που είχε κυκλοφορήσει , όπως αυτές περιγράφονται στο άρθρο 5 δηλαδή στο δικαίωμα ένταξής των Ειρηνοδικών στην γενική επετηρίδα με μπόνους τετραετίας υπέρ των Πρωτοδικών.

Ζητούμε παράλληλα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να  προβλεφθεί στο νέο νομοσχέδιο η ενσωμάτωση νεοπαγεισών θέσεων Εφετών στην παράλληλη επετηρίδα, μετά από 5 ετία, υπό την προϋπόθεση της αξιολόγησης των Προέδρεων Πρωτοδικών, προκειμένου να πάψει πια αυτή η αντιαισθητική πλέον για την εικόνα της δικαιοσύνης εσωτερική διαμάχη μεταξύ των δικαστικών λειτουργών του πρώτου βαθμού για την επετηρίδα.

Ζητούμε  από το Υπουργείο Δικαιοσύνης το σχέδιο νόμου για τον δικαστικό χάρτη να προωθηθεί η εξειδίκευση μέσω ΔΙΑΚΡΙΤΩΝ καθηκόντων για όλους τους δικαστικούς λειτουργούς του πρώτου βαθμού, όπως αυτά ορθώς αναλύθηκαν στο αρχικό (από Ιουλίου 2024) σχέδιο μας, δηλαδή τακτική διαδικασία  έως 50.000 ευρώ  συν κάποιες δύσκολες ειδικές διαδικασίες και τακτική διαδικασία από 50.000 ευρώ και πάνω συν κάποιες ελαφριές ειδικές διαδικασίες  προκειμένου να γίνει η απαρχή της ισχύουσας σε όλα τα ανεπτυγμένα κράτη δικαίου εξειδίκευσης τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο βαθμό.

Ζητούμε από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο σχέδιο νόμου που αφορά τον δικαστικό χάρτη να προβλεφθεί η εξειδίκευση των ήδη υπηρετούντων πταισματοδικών στο ηλεκτρονικό έγκλημα και στις νέες μορφές εγκλημάτων και την τοποθέτηση αυτών ως ειδικών προανακριτικων και ανακριτικών λειτουργών στα δικαστικά καταστήματα για τουλάχιστον μία ακόμα 5ετία.

Τέλος, όσον αφορά τους εκάστοτε συγγραφείς γνωμοδοτήσεων στις οποίες αναπαράγουν για δικαστικούς λειτουργούς χαρακτηρισμούς όπως «αλεξιπτωτιστές» (βλ.σελ.4 της ως άνω γνωμοδότησης), αναπαράγουν διακρίσεις σε καλούς και (υπονοώντας) κακούς νέους (βλ.σελ.6 της ως άνω γνωμοδότησης), καθώς και περί «καθίζησης και κατάπτωσης της δικαιοσύνης» σε περίπτωση ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας (βλ.σελ.γνωμοδότησης 6), δηλώνουμε τα εξής: Κρίνουμε ότι είναι επιστημονικά ορθότερο να μην εμπλέκουν την νομολογία του ΕΔΔΑ (υπόθεση Advance Pharma SP. Z O.O κατά Πολωνίας της 03.02.2022 (αρ. προσφ. 1469/20, σελ.γνωμοδότησης 18) που αφορά τον  διορισμό ορισμενων δικαστών ανωτάτου δικαστηρίου από ένα όργανο επιλεγμένο από την Βουλή και αποτελεί πράγματι μη νόμιμη λειτουργία του δικαστηρίου και έλλειψη αμεροληψίας και ανεξαρτησίας, με την συνταγματικώς προβλεπόμενη μετάταξη ισόβιων δικαστικών λειτουργών του πρώτου βαθμού στον ίδιο βαθμό. Πέραν του ότι παραλληλίζουν, εξομοιώνουν  εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις και τις υπάγουν σε μείζονα πρόταση του ΕΔΔΑ που αφορά ορισθέντες να δικάσουν ανώτατους δικαστές όχι από τις δικαστικές υπηρεσίες αλλά από τον Πρόεδρο της Πολωνίας και  το Sejm (Κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου), λησμονούν ότι ουδέποτε έχουν έως τώρα ενεργοποιήσει  δια της δικαστικής οδού τα 20 παρ.1, 8  Συντάγματος αλλά και 6 παρ.1 ΕΣΔΑ όταν οι Ειρηνοδίκες μετέχουν σε μόνιμη βάση σε συνθέσεις Τριμελών Πλημμελειοδικών, έναρξης ΜΟΔ, ως εισαγγελεύοντες αλλά και ως δικάζοντες Μονομελή Πλημμελειοδικεία αμειβόμενοι μάλιστα με διαφορετικό μισθολόγιο έναντι των συναδέλφων τους του πρώτου βαθμού κατά παράβαση της ευρωπαικής νομοθεσίας που απαγορεύει τις διακρίσεις.  Θα προτείναμε μάλιστα στους γνωμοδοτησαντες να μελετήσουν την υπόθεση Associazione Nazionale Giudici di Pace κατά Ιταλίας, (προσφυγή αριθ. 102/2013)  στην οποία η ΕΕΚΔ (Ευρωπαική Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων),   αποφάνθηκε ότι τα επιχειρήματα αυτά αφορούσαν απλώς τυπικές λεπτομέρειες του τρόπου οργάνωσης της εργασίας και της διαδικασίας επιλογής δεν συνιστούσαν αντικειμενική και εύλογη δικαιολόγηση της διαφορετικής μεταχείρισης των Ιταλών Ειρηνοδικών και διαπίστωσε παράβαση του  άρθρου Ε του ΕΚΧ σε συνδυασμό με το άρθρο 12 παράγραφος 1 του Χάρτη ως προς τους ειρηνοδίκες που αποκλείονταν από την κοινωνικοασφαλιστική κάλυψη.

 Καταλήγοντας, καλούμε τους συναδέλφους μας Ειρηνοδίκες να μην ενταχθούν στην γενική επετηρίδα αλλά να παραμείνουν στην παράλληλη/ειδική επετηρίδα, για την οποία μάλιστα έχουμε ήδη προτείνει υπηρεσιακή εξέλιξη με νεοπαγείσες θέσεις Προέδρων Πρωτοδικών και Εφετών και με διακριτά καθήκοντά ακόμα και στον δεύτερο βαθμό, κατά τρόπο ώστε να επιτυχάνεται η εξειδίκευση όλων των δικαστικών λειτουργών, που αποτελεί πλέον απαραίτητη προϋπόθεση της επιτάχυνσης. Είναι προφανές, εξάλλου, ότι δε θα δεχθεί κανείς από εμάς τους Ειρηνοδίκες,  να μεταπηδήσει στην βάση της γενικής επετηρίδας και μάλιστα με τα ίδια καθήκοντα των νυν Πρωτοδικών, όπως προτείνει η ως ανω γνωμοδότηση. Είμαστε ισόβιοι και ισότιμοι δικαστικοί λειτουργοί, έχουμε αποδείξει την αξία μας, έχουμε σταθεί δίπλα στον έλληνα διάδικο, οι περισσότεροι εξ ημών έχουμε αποκτήσει μεταπτυχιακούς τίτλους, παρακολουθούμε ανελλιπώς τόσο τα εθνικά όσο και τα ευρωπαικά σεμινάρια της επιστήμης μας  και  παλεύουμε για μια δίκαιη ενοποίηση που θα εξυπηρετεί τόσο τους Ειρηνοδίκες όσο και την ευρύτερη δικαστική κοινότητα, διασφαλίζοντας την ισότητα και την αξιοπρέπεια όλων των δικαστικών λειτουργών. Δεν θα ανεχθούμε να μετατραπούμε ούτε σε  δικαστές δεύτερης ταχύτητας, ούτε σε βοηθούς δικαστών ούτε σε δημόσιους υπαλλήλους  .

Με εκτίμηση, Πάνος Βασταρουχας

 Αφροδίτη Σακελλαροπούλου

ΥΓ. Εξ. 12,51 Κατά την ημέραν εκείνην απηλευθέρωσεν ο Κυριος τους Ισραηλίτας και τους έβγαλεν από την γην της Αιγύπτου με όλην αυτών την δύναμιν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ