Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011
2 σχόλια:
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish
5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"
Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Οι μεταβολές που φαίνονται να έρχονται βάσει του ουσιαστικού και δικονομικού μέρους του νέου Ν/Σ είναι, νομίζω, καινοτόμες και επιχειρούν να δώσουν άλλους ρυθμούς (πιο γρήγορους) στη Δικαιοσύνη.Όσο όμως για τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων οι προτεινόμενες ρυθμίσεις είναι από ιδιαιτέρως δυσμενείς ΕΩΣ ΚΑΙ ΑΔΙΚΕΣ. Ο Θεός να βοηθήσει, ώστε να επέλθουν κατά το στάδιο της διαβούλευσης οι απαραίτητες τροποποιήσεις, καθότι τάξη, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ και δικαιοσύνη πρέπει να υπάρχουν εν πρώτοις μέσα στην ίδια την Ελληνική Δικαιοσύνη....
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπ ‘αφορμής της εξαγγελίας του κ.Υπουργού Δικαιοσύνης στην πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για την επικείμενη δημοσίευση νέου σχεδίου νόμου για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης σας παραθέτω (προς διαβούλευση) κάποιες προτάσεις τροποποίησης του Κ.Π.Δ που αποσκοπούν στην αποσυμφόρηση των πινακίων των ποινικών δικαστηρίων και την αποσυμπίεση της ύλης των δικαστικών λειτουργών και ειδικότερα :
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ)Τροποποίηση του άρθρου 470 ΚΠΔ με την κατάργηση της Αρχής της μη χειροτέρευσης της θέσης του κατηγορουμένου.(τουλάχιστον επί πλημμελημάτων). Στην καθημερινή δικαστηριακή πρακτική η άσκηση του ενδίκου μέσου –και δη της εφέσεως κατά αποφάσεων- θεωρείται «εκ των ουκ άνευ» από τους καταδικασθέντες κατηγορουμένους καθώς γίνεται αζημίως και αναιτιολογήτως. επιφέρει συνήθως τα ευεργετικά αποτελέσματα της αναστολής της εκτέλεσης της ποινής που επιβλήθηκε και δύναται να μεταβάλει την απόφαση μόνο προς το βέλτιον ακόμα και αν αυτή είναι εξ αρχής ιδιαιτέρως επιεικής για τον καταδικασθέντα (π.χ εφέσιμες ποινές φυλάκισης με αναγνώριση ελαφρυντικού σε λαθρομετανάστες). Κάθε καταδικασθείς θα ασκεί το ένδικο μέσο σταθμίζοντας ότι τυχόν εξαφάνιση της πρωτόδικης απόφασης και εξ’ αρχής εκτίμηση του αποδεικτικού υλικού μπορεί να οδηγήσει το δικαστήριο ακόμα και σε δυσμενέστερη γι αυτόν κρίση (ως στην περίπτωση που ασκείται έφεση εις βάρος του καταδικασθέντος από τον Εισαγγελέα) και μόνο αν έχει να συνεισφέρει σημαντικά αποδεικτικά μέσα που μετά βεβαιότητας θα οδηγούσαν το δικαστήριο σε ευμενέστερη κρίση. Δέον επίσης να θεσπιστεί παράβολο –προυπόθεση του παραδεκτού-για την υποβολή της έφεσης που θα ισούται με το ύψος των δικαστικών εξόδων (πχ.80 ευρώ και το Μονομελές και 200 ευρώ για το Τριμελές Πλημμελειοδικείο) τουλάχιστον για τις αποφάσεις που είναι ομόφωνες. (δεν περιέχουν αθωωτική εισαγγελική πρόταση ή μειοψηφία μέλους του δικαστηρίου ).Αποτέλεσμα : Aποσυμφόρηση των πινακίων, άμεση εκτέλεση των ποινών.
Β)Τροποποίηση του άρθρου 423 παρ.1 ΚΠΔ ώστε την εκ του νόμου υποχρεωτική προθεσμία (μέχρι 3 ημερών) για την προετοιμασία της υπεράσπισης των κατηγορουμένων στα αυτόφωρα αδικήματα να δίδει ο Εισαγγελέας που ασκεί την ποινική δίωξη ο οποίος θα αποφαίνεται και για τη συνέχιση της κράτησής του και ουχί το δικαστήριο. Είναι λυπηρό το φαινόμενο που παρατηρείται αφενός μεν στα μεγάλα πρωτοδικεία να γεμίζουν οι δικαστικές αίθουσες των αυτοφώρων από δεκάδες συνοδευόμενους που σκοπό έχουν να ασκήσουν το δικαίωμα του 3μέρου, αφετέρου δε στα μικρά πρωτοδικεία να συγκαλούνται μονομελή ή τριμελή δικαστήρια αυτοφώρου μόνο επ’αυτού.