Συμπερίληψη του ονόματος της προσφεύγουσας σε
εσωτερικό κατάλογο εκπαιδευτικών που κρίθηκαν ακατάλληλοι για διορισμό
σε δημόσια σχολεία λόγω αμφιβολιών ως προς την πίστη τους στο Σύνταγμα.
Καμία παραβίαση του άρθρου 10 της ΕΣΔΑ
ΑΠΟΦΑΣΗ
Godenau κατά Γερμανίας της 29.11.2022 (αρ. προσφ. 80450/17)
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η προσφεύγουσα, Ingeborg Godenau, είναι υπήκοος Γερμανίας η οποία γεννήθηκε το 1954 και ζει στο Gilserberg (Γερμανία). Ήταν δασκάλα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο ομόσπονδο κράτος της Έσσης μέχρι το 2006, όταν απολύθηκε λόγω σημαντικών αμφιβολιών ως προς την πίστη της στο Σύνταγμα. Από το 1993 έως τις αρχές του 2006 η προσφεύγουσα ήταν μέλος του πολιτικού κόμματος των Ρεπουμπλικανών, το οποίο εκφράζει δεξιές απόψεις. Εκτός από τη συμμετοχή της και τις δραστηριότητές της για λογαριασμό αυτών των κομμάτων και οργανώσεων, η προσφεύγουσα εκφράστηκε δημόσια σε πολιτικές συγκεντρώσεις και σε διαλέξεις και συνεντεύξεις όλα αυτά τα χρόνια.
Οι αρμόδιες αρχές κατήγγειλαν τη σύμβαση εργασίας της προσφεύγουσας με άμεση ισχύ, με την αιτιολογία ότι υπήρχαν αμφιβολίες ως προς την πίστη της στο Σύνταγμα. Στα τέλη του 2008, το Υπουργείο Πολιτισμού της Έσσης, σε συνεργασία με τις αποκεντρωμένες δημόσιες εκπαιδευτικές αρχές της, αποφάσισε να δημιουργήσει έναν κατάλογο με πληροφορίες σχετικά με εκπαιδευτικούς που κρίθηκαν ακατάλληλοι για επαναδιορισμό σε θέση διδασκαλίας σε σχολείο («η λίστα»). Στη λίστα αυτή συμπεριλήφθηκε και η προσφεύγουσα. Ωστόσο οι δημόσιες εκπαιδευτικές αρχές στην Έσση, που επιδιώκουν να προσλάβουν, διατήρησαν τη διακριτική ευχέρεια να λάβουν τη δική τους απόφαση ως προς την καταλληλόλητα ενός αιτούντος εργασία που περιλαμβάνεται στη λίστα.
Επικαλούμενη τα άρθρα 10 (ελευθερία έκφρασης), 11 (ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι) και το άρθρο 14 (απαγόρευση των διακρίσεων) της ΕΣΔΑ, κατήγγειλε ότι η άρνηση διαγραφής του ονόματός της από τη λίστα βασίστηκε στις πολιτικές της απόψεις και αποτέλεσε παραβίαση των δικαιωμάτων της.
Το Δικαστήριο σημείωσε την προσέγγιση που υιοθέτησαν τα εθνικά δικαστήρια ότι, όσον αφορά τους δημόσιους υπαλλήλους, το αποφασιστικό στοιχείο για το καθήκον πίστης στο Σύνταγμα και ο βαθμός πίστης που οφείλει ήταν ο ρόλος και η λειτουργία που ασκούσε το άτομο, και ότι υψηλό βαθμό τέτοιας πίστης όφειλαν και οι δάσκαλοι.
Το ζήτημα ήταν η συμπερίληψη και η διατήρηση του ονόματος της προσφεύγουσας σε έναν εσωτερικό περιφερειακό κατάλογο εκπαιδευτικών, στον οποίο είχε πρόσβαση μόνο ένας πολύ περιορισμένος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων στην Έσση και τα ονόματα δεν ήταν γνωστά ή προσβάσιμα στο κοινό. Επομένως, δεν θα είχε σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στη φήμη της. Επιπλέον, η συμπερίληψη και η διατήρηση της προσφεύγουσας στην επίδικη λίστα δεν θα μπορούσε ενδεχομένως να εμποδίσει τον διορισμό της ή να επηρεάσει αρνητικά την αίτησή της για θέση διδασκαλίας σε δημόσιο σχολείο σε άλλο ομόσπονδο κράτος ή σε ιδιωτικό σχολείο στην Έσση.
Γενικώς το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι οι εγχώριες αρχές είχαν επικαλεστεί σχετικούς και επαρκείς λόγους και δεν είχαν υπερβεί το περιθώριο εκτίμησής τους.
Συνεπώς, δεν υπήρξε καμία παραβίαση του άρθρου 10 της ΕΣΔΑ.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish
5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"
Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ