Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Περικοπή 50% στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων

Επιβολή αυξήσεων έως και 43% στο “νέο ΛΑΦΚΑ” για τους συνταξιούχους του Δημοσίου που λαμβάνουν συντάξεις μαζί με επιδόματα εξομάλυνσης συνολικού ύψους άνω των 1.700 ευρώ το μήνα

Σοκ για 450.000 δημοσίους, υπαλλήλους και 250.000 στρατιωτικούς, δικαστικούς, διπλωματικούς υπαλλήλους και λοιπούς δημοσίους λειτουργούς προκαλεί η περικοπή κατά 50% των κινήτρων απόδοσης και των επιδομάτων ειδικής απασχόλησης που προβλέπει ο δεύτερος εφαρμοστικός νόμος του μεσοπρόθεσμου πλαισίου, τον οποίο κατάθεσε χθες το απόγευμα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος. Οι υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου θα υποστούν, εξαιτίας αυτής της περικοπής, μηνιαίες απώλειες εισοδήματος που φθάνουν μέχρι και τα 404 ευρώ το μήνα!
Επιπλέον ο δεύτερος εφαρμοστικός νόμος προβλέπει:
  • Την επιβολή αυξήσεων έως και 43% στο “νέο ΛΑΦΚΑ” για τους συνταξιούχους του Δημοσίου που λαμβάνουν συντάξεις μαζί με επιδόματα εξομάλυνσης συνολικού ύψους άνω των 1.700 ευρώ το μήνα.
  • Την επιβολή πρόσθετης εισφοράς 6%-10% στις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου ηλικίας μέχρι 60 ετών, ακόμη και οι στρατιωτικοί που συνταξιοδοτήθηκαν πριν το 60ό έτος της ηλικίας τους κατόπιν παραιτήσεων.
Αναλυτικά:
1) Με διάταξη-φάντασμα -που περιλαμβάνεται στην αιτιολογική έκθεση αλλά όχι και στις διατάξεις του νομοσχεδίου- προβλέπεται η περικοπή κατά 50% του κινήτρου απόδοσης και των επιδομάτων ειδικής απασχόλησης που λαμβάνουν περίπου 450.000 πολιτικοί υπάλληλοι του Δημοσίου, των επιδομάτων ταχύτερης διεκπεραίωσης υποθέσεων που λαμβάνουν οι δικαστικοί λειτουργοί και των επιδομάτων ειδικής απασχόλησης που λαμβάνουν οι διπλωματικοί υπάλληλοι.
Συγκεκριμένα:
α) Το κίνητρο απόδοσης μειώνεται:
  • από 57 σε 28,50 ευρώ για τους δημοσίους υπαλλήλους της κατηγορίας ΥΕ
  • από 64 σε 32 ευρώ για τους δημοσίους υπαλλήλους της κατηγορίας ΔΕ
  • από 90 σε 45 ευρώ για τους δημοσίους υπαλλήλους της κατηγορίας ΔΕ
  • από 100 σε 50 ευρώ για τους δημοσίους υπαλλήλους της κατηγορίας ΔΕ
β) Το επίδομα ειδικής απασχόλησης για τους υπαλλήλους των ΟΤΑ Α’ Βαθμού μειώνεται από 170 σε 85 ευρώ για την κατηγορία ΥΕ, από 121,44 σε 60,72 ευρώ για τις κατηγορίες ΔΕ και ΤΕ και από 89,05 σε 44,50 ευρώ για την κατηγορία ΠΕ.
γ) Το επίδομα ειδικής απασχόλησης για τους υπαλλήλους των πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων μειώνεται από 40,48 σε 20,24 ευρώ το μήνα.
δ) Το “επίδομα ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης” των δικαστικών λειτουργών περικόπτεται κατά 202,40 έως 404,80 ευρώ το μήνα ανάλογα με το βαθμό! Ειδικότερα:
  • Για ειρηνοδίκη Δ’ και Γ’ Τάξεως και δόκιμο εισηγητή του ΣτΕ καθώς και για τους αντίστοιχους, το επίδομα μειώνεται από 404,80 σε 202,40 ευρώ το μήνα.
  • Για ειρηνοδίκη Β’ Τάξεως, το επίδομα μειώνεται από 574,08 σε 277,04 ευρώ το μήνα.
  • Για ειρηνοδίκη Α’ Τάξεως, το επίδομα μειώνεται από 662,40 σε 331,20 ευρώ.
  • Για τον πρωτοδίκη, τον εισηγητή του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου το επίδομα μειώνεται από 574,08 σε 287,04 ευρώ.
  • Για τον πρόεδρο των Πρωτοδικών, το επίδομα μειώνεται από 662,40 ευρώ σε 331.20 ευρώ, ενώ για τον πρόεδρο Εφετών και τον σύμβουλο Επικρατείας μειώνεται από 736 σε 368 ευρώ.
  • Για τον πρόεδρο του ΣτΕ, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου το επίδομα μειώνεται από 809,60 σε 404,80 ευρώ.   

=====================
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

11 σχόλια:

  1. Ανώνυμος είπε...
    Γιατί μόνον 50%;
    ===========
    καταλαβαίνω το θυμό σου και την πικρία σου. Όμως η τελευταία πρόταση του σχολίου δε συνάδει με δικαστή.

    Για όλα τα υπόλοιπα είναι προσωπικό θέμα του καθενός πως θα εξισορροπήσει τη μείωση των αποδοχών του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. συνέχεια σχολίου
    ===========
    συγνώμη που διέγραψα το σχόλιό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. επίσης συγνώμη για τη δημοσίευση.
    Συνήθως δε δημοσιεύω τέτοια θέματα παραμονές αργιών και Σαββατοκύριακων για να μη χαλάω τη διάθεση των αναγνωστών.
    Αυτό μου ξέφυγε. Νόμιζα ότι σήμερα είναι Πέμπτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ομολογώ ότι δεν το σκέφθηκα καλά και προχωρώ στην ανάρτηση αυτού του σχολίου λειτουργώντας μάλλον παρορμητικά στην ανάγνωση της ανωτέρω είδησης, ενέργεια στην οποία ίσως δεν προέβηνα εάν την σκεφτόμουν καλύτερα, όμως αυτό τελικά πράττω και ελπίζω να μην παρεξηγηθώ. Είμαι πρωτοβάθμιος Δικαστής διορισμένη σε παραμεθόρια περιοχή, πιο παραμεθόρια δεν γίνεται! Επέλεξα από φοιτήτρια ακόμη να δημιουργήσω οικογένεια, με αποτέλεσμα (ευτυχές) ο υιός μου να είναι σήμερα τριτοετής φοιτητής του Νομικού τμήματος της Νομικής Σχολής Αθηνών.Όπως προανέφερα, εγώ, λόγω της υπηρεσίας μου διαμένω 800 χιλιόμετρα περίπου μακριά από την οικογενειακή μας στέγη, ο συζυγός μου, εξαιτίας της εργασίας του, στην πόλη μας και ο γιός μας, για τις ανάγκες των σπουδών του, στην Αθήνα. Ήτοι, τρία άτομα διατηρούμε τρία σπίτια, με όλα τα έξοδα που αυτό συνεπάγεται και που μπορεί εύκολα να υπολογίσει κανείς, με τις δαπάνες αυτές, εκ της φύσεως τους, εντελώς ανελαστικές. Διαβάζοντας την υπόψη ανάρτηση γιά τις νέες μειώσεις των επιδομάτων που θα υποστούμε, σκέφτηκα πώς θα μπορούσα, κατόπιν της προτροπής του διαχειριστή του παρόντος ιστότοπου σε άλλο σχολιαστή, να εξισορροπήσω τη νέα μείωση των αποδοχών μου στις αδήρητες οικογενειακές και προσωπικές μου ανάγκες και παράλληλα να είμαι συγκεντρωμένη και συνεπής στην εργασία μου και στις αυξημένες, πλέον έτι περισσότερο λόγω του νέου ΚΠολΔ, απαιτήσεις αυτής, χωρίς, ελπίζω, να με απασχολεί εάν θα είμαι σε θέση να καταβάλλω το μηνιαίο μίσθωμα το δικό μου ή του φοιτητή υιού μου! Ευχηθείτε, παρακαλώ, να το καταφέρω. Η θετική ενέργεια πάντοτε βοηθάει. Υ.Γ. Είμαι ερωτευμένη με το λειτούργημα που υπηρετώ και ευχαρίστως θα εργαζόμουνα αμισθί εάν φρόντιζε το κράτος να καλύπτει με κάποιο τρόπο, απευθείας, όλες τις βιοτικές μου ανάγκες. Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. επειδή δεν μπορώ να αντιληφθώ επακριβώς: ο διαχειριστής και η συνάδελφος είναι υπέρ των (νέων)μειώσεων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γνωρίζει κανείς αν η παραπάνω μείωση πρόκειται να εφαρμοσθεί ή όχι; Τι σημαίνει είναι στην αιτιολογική έκθεση και όχι στις διατάξεις του ν/σ; Στην περίπτωση που θα εφαρμοσθεί, από πότε θα ισχύσει;

    Επίσης, γνωρίζει κανείς ποιες συνολικά είναι οι νέες μειώσεις που μας αφορούν; Σε ποσοστά ή/και με παραδείγματα...
    (εννοώ περικοπή επιδομάτων, αύξηση μηνιαίας παρακράτησης φόρου, έκτακτη εισφορά για ανέργους, κατάργηση αφορολογήτου ή κάτι άλλο που μου διαφεύγει)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Ο/Η Ανώνυμος είπε...
    επειδή δεν μπορώ να αντιληφθώ επακριβώς:
    ==============
    Ως προς το σχόλιο της συναδέλφου, δεν μπορώ να προβώ σε ερμηνεία όσων γράφει.

    Όσο για εμένα, προφανώς και δεν είμαι υπέρ των μειώσεων.
    Το πρώτο σχόλιο που άφησα (μάλλον σε αυτό αναφέρεσαι) αφορούσε τα όσα έγραφε συνάδελφος ως σχόλιο και τα οποία δεν μπορούσαν να δημοσιευθούν (ειδικά η τελευταία φράση του) Γι αυτό και διέγραψα το σχόλιό του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το παρακάτω αναρτήθηκε στη zougla.gr:

    Σε άλλο νομοσχέδιο θα περιληφθεί, κατά πάσα πιθανότητα, τελικά η διάταξη για τη μείωση επιδομάτων (όπως το κίνητρο απόδοσης), τα οποία λαμβάνουν οι εργαζόμενοι, τόσο στο στενό, όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

    Από το υπουργείο Οικονομικών επισήμαναν αργά χθες ότι στο πολυνομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται το συγκεκριμένο άρθρο της εισηγητικής έκθεσης και πως ισχύει ό,τι περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο και όχι στην αιτιολογική έκθεσή του.

    Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του πολυνομοσχεδίου που δόθηκε απόψε στη δημοσιότητα, στο άρθρο 22 αναγράφονται επί λέξει τα εξής: «Με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου κρίνεται αναγκαία η μείωση των επιδομάτων που λειτουργούν ως κίνητρο απόδοσης ή ταχύτερης διεκπεραίωσης ή ειδικής απασχόλησης του έργου των δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων, στα πλαίσια αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης και της αποσυμπίεσης του μισθολογικού κόστους, με τελικό στόχο τη μείωση των δημοσίων δαπανών».

    Πάλι για τρίωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις μας βλέπω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πρωτοδικης 4 ετων πεφτει με ολες τις νεες μειωσεις (παρακρατηση, εισφορα, μειωση εισοδηματος) σε μισθο περιπου 1800 ευρω.
    κανα 200αρι παραπανω θα παιρνουμε απο κατι υπαλληλους που δουλευουν απο 9 το πρωι εως τις 1....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Ο/Η Ανώνυμος είπε...
    Το παρακάτω αναρτήθηκε στη zougla.gr:

    ===================
    Το όλο σκηνικό θυμίζει: σου ρίχνω μια ρουκέτα, κοντεύεις να λιποθυμήσεις, μετά σου λέω ότι η μείωση θα είναι μόνο 30%, λες δόξα τω θεώ και τελικά το υπόλοιπο 20% στο παίρνουν αργότερα με άλλη ρύθμιση.

    Θυμήσου πέρυσι με τις περικοπές;
    Αν γίνονταν μιας και έξω (δηλαδή και εκείνες και οι τωρινές) θα γινόταν ο κακός χαμός. Ενώ τώρα, έχεις "συνηθίσει" τις πρώτες και σου έρχονται οι δεύτερες για να σε αποτελειώσουν οι τρίτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ Ο/Η Ανώνυμος είπε...
    Πρωτοδικης 4 ετων πεφτει

    ====================
    και πολλά του είναι.
    Κανονικά θα έπρεπε να πληρώνει για να δουλεύει χωρίς ωράριο, τουλάχιστον 6 ημέρες την εβδομάδα και 10 ώρες ημερησίως (με λιγότερο χρόνο δεν ξέρω να βγαίνει η χρέωση. Πόσο μάλλον τώρα που θα αυξηθεί και η ύλη ποινική και πολιτική) και να τα ακούει κιόλας ότι είναι καλοπληρωμένος, ότι προωθεί τις κυβερνητικές επιλογές και συγκαλύπτει σκάνδαλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ