Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Εξορθολογισμός και βελτίωση στην απονομή της πολιτικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις.

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α΄ 165/25-7-2011 ο Ν. 3994/2011 "Εξορθολογισμός και βελτίωση στην απονομή της πολιτικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις. "

που επιφέρει σημαντικότατες μεταβολές στον ΚΠολΔ.
Επίσης Τροποποιεί τον ΚΔιοικΔικον, τον ΠΚ, τον Κώδικα Δικαστηρίων και Δικαστικών Λειτουργών, τον ΚΠοινΔ και του Κώδικα Δικηγόρων (η άσκηση μπορεί να γίνει και σε Ειρηνοδικείο)
Ήδη στο forum έχει ανοιχθεί σχετικό θέμα για την επίλυση των προβλημάτων που μπορεί να παρουσιασθούν.
(http://dikastis.forumgreek.com/f13-forum)

4 σχόλια:

  1. Η Ενωση μας εχασε τεραστια ευκαιρια με την ιδρυση των μονομελων εφετειων να ζητησει επικατικα και να πετύχει αύξηση των οργανικών θεσεων των πρωτοδικών. αντ' αυτού, οχι μονο δεν αυξανονται,αλλα μειώνονται.
    Αντιθετα, οι οργανικες θεσεις των διοικητικων δικαστων αυξανονται σημαντικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μεγαλη προσοχη στη διαταξη που θεμελιωνει νεο λογο αναψηλαψησης:
    Στο άρθρο 544 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προστίθεται αριθμός 10) ως εξής:

    «10) αν το περιεχόμενο της προσβαλλόμενης απόφασης, επηρεάστηκε ουσιωδώς από δωροληψία ή από άλλη εκ προθέσεως παράβαση καθήκοντος συμπράττοντος στην έκδοσή της δικαστή, εφόσον η δωροληψία ή η παράβαση καθήκοντος αποδεικνύονται με αμετάκλητη απόφαση ποινικού δικαστηρίου. Αν η άσκηση της ποινικής αγωγής ή η πρόοδος της ποινικής διαδικασίας είναι αδύνατη, η αναγνώριση της δωροληψίας ή της παράβασης καθήκοντος γίνεται με απόφαση που εκδίδεται σε κύρια αγωγή, η οποία ασκείται μέσα σε έξι μήνες από την έκδοση της προσβαλλόμενης απόφασης, και αν η αδυναμία επήλθε κατόπιν, μέσα σε έξι μήνες από αυτήν.»

    Και με το δωροληψια μπορει να συμφωνησει ο καθενας. Αλλα η παραβαση καθηκοντος, που ειναι ευρεία έννοια, θα δωσει λαβη για άσκηση σωρεια τετοιων μηνυσεων κατά των δικαστων (ήδη ασκουνταν, όταν δεν προβλεπόταν καν τετοιος λόγος αναψηλάφησης), οταν η αποφαση δεν θα ειναι αρεστη, ωστε, αν καποια απο αυτες τελεσφορησει (πράγμα σπάνιο βεβαια), να επιτευχθεί η αναψηλάψηση της συζητησης.
    Μαλιστα ο νομος δίνει τη δυνατότητα, και μηνυση να μην ασκηθει (πχ λογω παραγραφής) να ασκηθεί αγωγή (!!!!!!!!!!) χωρίς να διευκρινιζει σε ποιο δικαστήριο (στο Πολυμελές, ως μη αποτιμητη σε χρήμα;Wink με αντικείμενο την αναγνώριση της διάπραξης ποινικου αδικηματος (δωροληψίας ή παράβασης καθήκοντος).. Δηλαδη το ενα δικαστηριο θα δικάζει αναγνωριστικές αγωγες διάπραξης παραβασης καθηκοντος απο αλλο δικαστηριο.
    Δεοντως προβληματικη διάταξη, ενδεχομένως και αντισυνταγματική κατά το κομμάτι που αφορά την έγερση αναγνωριστικης αγωγης για ποινικο αδικημα, που θα ανοιξει τον ασκο του αιόλου με σωρεια τετοιων μηνυσεων και "αναγνωριστικων" αγωγων εις βαρος μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αναμένοντας το blog για κάθε άρθρο της τροποποίησης, δεν μπορώ να μην σχολιάσω ότι η εξέταση των διαδίκων έγινε κύριο και μη συμπληρωματικό αποδεικτικό μέσο. Αν σκεφτεί κανείς ότι έχει καταργηθεί και η εξαίρεση μάρτυρα στην πράξη (υπάρχει και πρόσφατη σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου) στο τέλος η αποδεικτική διαδικασία θα γίνει στην Ελλάδα απλή πιθανολόγηση και στην τακτική του πολυμελούς. Φαίνεται ότι οι Έλληνες διακρινόμαστε για την έλλειψη ψευδομαρτύρων και για τη ...φιλαλήθειά μας και δεν χρειάζεται η αυστηρή διαδικασία που ακολουθείται σε άλλες χώρες εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητοί συνάδελφοι όπως καταλαβαίνετε είναι πλέον φανερό ότι οι συμμετάσχοντες και ψηφίσαντες τις αλλαγές έχουν "χάσει την μπάλα" . . . Αν ήθελαν αλλαγές θα έπρεπε να μην υπάρχουν πλέον πολυμελή δικαστήρια όλα να δικάζονται από ένα δικαστή - πρωτοδίκη ή πρόεδρο στον πρώτο βαθμό ανάλογα του αντικειμένου και έναν εφέτη ή πρόεδρο εφετών στον δέυτερο- Δεν είναι δυνατό για παράδειγμα να αλλάζουν την αρμοδιότητα του μονομελούς πλημμελειοδικείου και να φτάσουμε απάτες πλαστογραφίες και εκβιάσεις να τις εκδικάζουν πάρεδροι ( για την πείρα των συναδέλφων και μόνο το αναφέρω ) και να μην εμπιστεύονται ένα δικαστή στις αστικές διαφορές. Αν θέλουν όλοι επιτάχυνση της δικαιοσύνης χωρίς την κάλυψη κενών θέσεων και χωρίς την αύξηση των οργανικών τουλάχιστον ας αποβάλουν το σύνδρομο του ο ένασ ελέγχει τον άλλο συνεχώς ( τον εισαγγελέα ο ανακριτής ,το Συμβούλιο και τους δύο ,όλους το Συμβούλιο Εφετών κλπ) . Ας καταργήσουν και τα Συμβούλια και να έχουν αρμοδιότητα μονο στις διαφωνίες . Τι μας θεωρουν πια. . . Ας τολμήσουν λοιπόν να αποφασίσουν την μείωση της ύλης ακόμα και αν βλάψουν οικονόμικά κάποιους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ