Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Η πιο πολυτελής φυλακή του κόσμου για τον μακελάρη της Νορβηγίας


Στην πιο πολυτελή φυλακή του κόσμου θα καταλήξει ο νορβηγός μακελάρης Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, όταν έρθει η ώρα να πάει φυλακή. Ετσι χαρακτηρίζεται η φυλακή Χάλντεν στη Νορβηγία, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα φιλοξενήσει τον άνθρωπο που βύθισε στο πένθος μια φιλειρηνική και ήσυχη χώρα και προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση.

Η φυλακή Χάλντεν είναι η νεότερη και η πιο ασφαλής της χώρας. Εγκαινιάστηκε πέρυσι, αφού χτιζόταν επί 10 ολόκληρα χρόνια με κόστος μεγαλύτερο από 17 εκατ. ευρώ.

Μπορεί να φιλοξενήσει ως και 252 κρατουμένους, υπό συνθήκες που μοιάζουν περισσότερο με αυτές ενός μίνιμαλ πολυτελούς ξενοδοχείου παρά με σωφρονιστικό ίδρυμα.

Κάθε κρατούμενος φιλοξενείται σε μοναχικό κελί με μίνι ψυγείο, τηλεόραση με επίπεδη οθόνη και δικό του μπάνιο. Τα παράθυρα δεν έχουν κάγκελα για να μπαίνει μέσα περισσότερο φως.
Για κάθε 12 με 15 κελιά υπάρχει μια κουζίνα τελευταίας τεχνολογίας με ατσάλινους πάγκους εργασίας, μοντέρνα ντουλάπια, καναπέδες και τραπέζια, που μοιάζουν σαν να έχουν βγει από τον κατάλογο της ΙΚΕΑ.

Η φυλακή διαθέτει γυμναστήριο, στούντιο μουσικής και βιβλιοθήκη. Οι κρατούμενοι μπορούν να γυμνάζονται σε ειδικό τοίχο αναρρίχησης, με τη βοήθεια πέρσοναλ τρέινερ, ενώ οι λιγότερο σπορτίφ μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα μουσικής.

Ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε τοι κτίριο Χανς Χένρικ Χόιλουντ έχει δηλώσει ότι στόχος του ήταν να την κάνει να μοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο με τον έξω κόσμο. «Για να αποφύγω την ιδρυματική αντίληψη, το εξωτερικό δεν είναι από τσιμέντο αλλά από τούβλα, γαλβανισμένο ατσάλι και ξύλο πεύκου, τα κτίρια μοιάζουν να έχουν "βγει" μέσα από το δάσος», δήλωσε.

Παρόλο που τα κτίρια περικλείονται από έναν υψηλό φράκτη - αλλιώς τι φυλακή θα ήταν; - ο αρχιτέκτονας φρόντισε να τον κρύψει με συστάδες δέντρων. Προσθέτει μάλιστα ότι στρογγύλεψε το πάνω μέρος του φράκτη «για να μην είναι εχθρικός», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Για να διακοσμήσει τους τοίχους της φυλακής επιστρατεύτηκε ο νορβηγός καλλιτέχνηςΝτολκ - ο επονομαζόμενος και «Μπάνκσι της Νορβηγίας» - ο οποίος ζωγράφισε μια τεράστια τοιχογραφία που απεικονίζει ένα κρατούμενο με ριγέ στολή στη χαρακτηριστική πόζα της ρίψης σφαίρας. Μόνο που αντί για σφαίρα του στίβου έχει μια σιδερένια μπάλα που κρέμεται από την αλυσίδα του.



===================
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=412995

4 σχόλια:

  1. μακάρι οι ελληνικές φυλακές να έμοιαζαν στο 1/10 της φυλακής της Νορβηγίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλά εδώ τα δικαστήρια είναι σαν αχούρια, τι περιμένεις με τις φυλακές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ένσταση συνάδελφε... Θα μου επιτρέψεις... Εάν οι φυλακές αυτές της Νορβηγίας είναι έτσι, όπως το αναφέρετε, τότε ο μακελάρης είχε και ένα κίνητρο (χιούμορ κάνω με τη λέξη κίνητρο) να περάσει σε ένα άλλο κόσμο, μία άλλη κοινωνία στην ουσία. Δογματικά στο ποινικό δίκαιο η έννοια της ποινής ισοδυναμεί με ΄΄κακό΄΄. Δεν μπορεί δηλ. η έκτιση της ποινής σε πραγματικό επίπεδο να σηματοδοτεί το πέρασμα σε μία ουσιαστικά άλλου τύπου κοινωνία, αλλά την έξοδο από την κοινωνία. Βέβαια τίθενται θέματα αναφορικά με τις συνθήκες κράτησης των κρατουμένων και η συζήτηση είναι γνωστή και δαιδαλώδης. θα ήθελα όμως να πω κάτι άλλο: Διεκδικούν τον τίτλο του μέγα ειρηνιστή σήμερα, του υπεράνω όλων, του σκληρού εφαρμοστή του νόμου κάτι χώρες, για τις οποίες δεν γνωρίζουμε και πολλά, κάτι χώρες, που όταν οι Έλληνες φιλοσοφούσαν και μιλούσαν για ανθρώπινα δικαιώματα, αξιοπρέπεια και ελευθερίες, οι έννοιες αυτές δεν τους ήσαν γνωστές. Και όλοι αυτοί κατά καιρούς μας τοποθετούν στους απαίδευτους λαούς της Ευρώπης. Και μας κάνουν και μαθήματα. Τουλάχιστον εμείς στις λίμνες κυνηγάμε και σκοτώνουμε πάπιες και πέρδικες και τους φούρνους τους έχουμε για να ψήνουμε ψωμί να τρώμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξέρει κανείς πόσων ιντσών είναι η (επίπεδη) οθόνη της τηλεόρασης; Δορυφορική πιάνει; Συνδρομητικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ