Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Ευρωπαϊκές επικρίσεις για τη βραδύτητα απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα

Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επικρίνει τη βραδύτητα απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα.
Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επικρίνει έντονα, σε απόφασή του, τη βραδύτητα απονομής Δικαιοσύνης στην Ελλάδα και ζητεί να θεσμοθετηθεί το δικαίωμα προσφυγής και αξίωσης αποζημίωσης, για όσους ταλαιπωρούνται από τις σχετικές χρονοβόρες διαδικασίες.

Εκδικάζοντας την προσφυγή της Παναγούλας Γλυκατζή κατά της Ελλάδας, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος σε μία δίκαιη και σύντομη δίκη και επιδίκασε την καταβολή αποζημίωσης 10.000 ευρώ, στην 74χρονη σήμερα γυναίκα, που αναγκάσθηκε να περιμένει 12 χρόνια και τρεις μήνες, μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεσή της στην Ελλάδα. Η κ. Γλυκατζή εργάζονταν ως καθαρίστρια σε δημόσιο νοσοκομείο και η προσφυγή της αφορούσε τη διεκδίκηση των μειωμένων αμοιβών της από το ελληνικό Δημόσιο.
Με αφορμή την εκδίκαση της προσφυγής της κ. Γλυκατζή κατά της Ελλάδας, ωστόσο, το Δικαστήριο, επικρίνει έντονα την υπερβολική διάρκεια της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα, ειδικά για τις αστικές υποθέσεις και δίνει προθεσμία δύο ετών στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να θεσμοθετήσει τις απαραίτητες διαδικασίες, για την επίσπευση απονομής δικαιοσύνης.
Μέχρι τότε, διευκρινίζεται στην απόφαση, το Δικαστήριο δεν πρόκειται να εκδικάσει καμία από τις 250 προσφυγές Ελλήνων που εκκρεμούν και που αναφέρονται στη χρονοβόρα διάρκεια των αστικών διαδικασιών στα ελληνικά δικαστήρια.
Με την ίδια απόφαση το Δικαστήριο υπενθυμίζει ότι εξαντλείται το περιθώριο των δύο χρόνων που έδωσε στην Ελλάδα, προκειμένου να θεσμοθετήσει νομικές διαδικασίες με τις οποίες να επιτρέπεται, τόσο η δυνατότητα κατάθεσης προσφυγής όσο και η απαίτηση αποζημίωσης, σε όσους υφίστανται τις συνέπειες από την πολυετή καθυστέρηση της εκδίκασης των υποθέσεών τους από την ελληνική δικαιοσύνη.
Το Δικαστήριο υπογραμμίζει ακόμη ότι, στη δεκαετία 2000- 2009 εξέδωσε πάνω από 300 καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον της Ελλάδας, για παραβίαση του δικαιώματος προσφυγής σε μία δίκαιη και σύντομη δίκη και για παραβίαση του δικαιώματος υποβολής μιας πραγματικής προσφυγής.
Παρ' όλα αυτά, τονίζεται στην απόφαση, δεν υπήρξε καμία αποτελεσματική θεραπεία για την επίλυση αυτού του προβλήματος, από τις ελληνικές αρχές.
Η Ελλάδα είχε και έχει την υποχρέωση, χωρίς καθυστέρηση, να προχωρήσει σε διαρθρωτικές ρυθμίσεις, ώστε να τερματιστεί η υπερβολικά μεγάλη χρονική διάρκεια, για την απονομή αστικής δικαιοσύνης, καταλήγει η απόφαση του Δικαστηρίου.
Πηγή: ΑΜΠΕ


http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_30/10/2012_467943

15 σχόλια:

  1. Σα να λέμε ότι αν ένας εργοδότης καταπατά την εργατική νομοθεσία και τα δικαιώματα των εργαζομένων κατ' εξακολούθηση, το Μονομελές θα αναβάλει για δυο χρόνια κάθε υπόθεση μέχρι να διορθωθεί (!) ο εργοδότης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνέχεια σχολίου: Αν μετά τα δυο χρόνια η Ελλάδα διορθώσει την καθυστέρηση, οι μέχρι και σήμερα καθυστερήσεις ΔΕΝ θα αποτελούν παραβίαση της ΕΣΔΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάποια στιγμη πρεπει να υπογραμμισθεί, ότι το θεμα της βραδυτητας και των καταδικών, δεν οφείλεται κατά κύριο λόγο στους Δικαστες. Για καποιον περιεργο λογο, περναει προς τα εξω οτι για τη βραδυτητα ευθυνόμαστε εμεις. Πρέπει να γινει κατανοητό ότι το προβλημα της βραδυτητας ειναι ευρυτερο και ο τελευταιος που μπορει να κανει κατι, ειναι ο Δικαστής. Ελπιζω να το κατανοησουν και στον Αρειο Παγο, που αντι να στελνουν σε εμας τα εγγραφα των καταδικών, ενημερωνοντας μας ουσιαστικα δηλαδη οτι ΕΜΕΙΣ ΦΤΑΙΜΕ για τις καταδικες, θα επρεπε να τα στελνουν στην κυβέρνηση, μπας και καποτε γινει ενας νομος για σοβαρη επιταχυνση της δικαιοσυνης (και οχι εκτρωματα τυπου 4055), με την προυποθεση βεβαια οτι θα ΜΠΕΙ ΚΑΠΟΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΣΤΙΣ ΝΟΜΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ, και οχι ατομα που δεν εχουν περασει ούτε εξω απο τα δικαστηρια. Προσωπικα ειμαι βεβαιος οτι αν μου εδιναν την ευχερεια, θα μαζευα ανετα δεκα συναδελφους και θα φτιαχναμε εναν νομο πολύ καλυτερο. Οχι επειδη θα ημασταν πιο εξυπνοι, αλλά επειδη θα ειχαμε ΓΝΩΣΗ των θεματων, αφου τα ζουμε καθε μερα. Αλλά υπαρχουν μεγαλυτεροι "γνωστες" απο τους δικαστες προφανως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. « ….. δίνει προθεσμία δύο ετών στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να θεσμοθετήσει τις απαραίτητες διαδικασίες, για την επίσπευση απονομής δικαιοσύνης.
    Μέχρι τότε, διευκρινίζεται στην απόφαση, το Δικαστήριο δεν πρόκειται να εκδικάσει καμία από τις 250 προσφυγές Ελλήνων που εκκρεμούν και που αναφέρονται στη χρονοβόρα διάρκεια των αστικών διαδικασιών στα ελληνικά δικαστήρια…..».

    Δηλαδή, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κήρυξε «ΑΠΟΧΗ» από τα καθήκοντα του, όσον αφορά στις προσφυγές των Ελλήνων;
    Ως μέσο πίεσης στην Ελληνική Κυβέρνηση, προκειμένου να θεσμοθετήσει τα αναφερόμενα παραπάνω;

    ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ.
    Υπάρχει και Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που υιοθετεί ως έσχατο μέσο πίεσης για την επίτευξη των άνω στόχων του την "ΑΠΟΧΗ" από τα καθήκοντα του;
    Επιτρέπεται αυτό;
    Είναι σύμφωνο με τις αρχές που διέπουν τη λειτουργία του πιο πάνω Δικαστηρίου;

    ως μέσο πίεσης των

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε λιγο βεβαια, το Ευρωπαικο Δικαστηριο απο τις πολλες προσφυγες θα φρακαρει και θα αρχισει το ιδιο να...καθυστερει υπερμετρα. Και τοτε θα πρεπει η Ευρωπη να φτιαξει ενα αλλο δικαστηριο, που θα επιδικαζει αποζημιωσεις για την καθυστερηση του...Ευρωπαικου Δικαστηριου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μα τι συζηταμε τωρα. Εδω και 6 μηνες ισχυει η νεα διαταξη για τη δικαστικη διαμεσολαβηση, και στο Πρωτοδικειο που προΐσταμαι, δεν εχει ερθει ουτε μια αιτηση. Την ιδια στιγμη που τα πινακια ειναι γεματα σε βαθος 10 μηνων. Γιατι? Τι πρεπει να κανει η καθε κυβερνηση ή ο καθε δικαστης, αν ο διαδικος (και ενιοτε και ο δικηγορος του) δεν το "ευχαριστιουνται" αν δεν γινει σόου στο ακροατηριο?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σωστά! Γιατί άλλωστε όταν θεσπίζονται ένδικα βοηθήματα, δίνεται η δυνατότητα στους στρεψόδικους να ματαιώνουν την οριστική και δίκαιη επίλυση της διαφοράς! Όταν όμως καταργούνται ένδικα βοηθήματα, καταστρατηγείται το κράτος δικαίου!
    Όταν δεν υπάρχουν παράβολα, καθυστερεί η απονομή της δικαιοσύνης, καθώς οι δικαστικές αρχές ασχολούνται με ζητήματα που δεν θα έπρεπε να απασχολούν τα δικαστήρια. Όταν όμως θεσπίζονται παράβολα, δυσχεραίνεται η πρόσβαση στη δικαιοσύνη για τον απλό πολίτη!
    Όταν οι αποφάσεις είναι συνοπτικές, παραβιάζεται η αρχή του κράτους δικαίου και της δίκαιης δίκης, αφού δεν διαλαμβάνουν την απαιτούμενη αιτιολογία! Όταν όμως οι αποφάσεις έχουν επαρκή νομική θεμελίωση, τότε ο δικαστής εμμένει σε νομικισμούς σε βάρος της ουσιαστικής αλήθειας (ναι, το έχουμε ακούσει και αυτό!).
    Γενικά, δεν ξέρουμε τι θέλουμε, αλλά δεν πειράζει, είμαστε το ΕΔΔΑ και ό,τι λέμε είναι σωστό, όχι γιατί είναι πραγματικά σωστό, αλλά γιατί το λέμε εμείς που είμαστε το ΕΔΔΑ! Και δεν είμαστε το ΕΔΔΑ επειδή είμαστε καλύτεροι, αλλά γιατί είμαστε ο ελάχιστος μέσος όρος (δηλαδή το fair trial) και εκεί πρέπει να φτάσετε όλοι! Γιατί αμα δεν φτάσετε εκεί, δεν θα μπορούμε να σας ελέγξουμε γιατί δεν ξέρουμε, ούτε καταλαβαίνουμε το δίκαιό σας, οπότε θα φτάσετε τον ελάχιστο μέσο όρο και θα εναρμονιστείτε και εσείς και το δίκαιό σας, ώστε να μπορούμε να το ελέγξουμε!
    Και η ειρήνη, η αγάπη και η δικαιοσύνη θα βασιλεύουν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προς τον Ανώνυμο(30 Οκτωβρίου 2012 11:25 μ.μ. ):έχει τη δυνατότητα να επέμβει ο Δικαστής και να τους "υποχρεώσει"σε εξωδικαστικό συμβιβασμό ή εξαρτάται καθαρά από τον χειρισμό του κάθε δικηγόρου; Γιατί αν ισχύει το δεύτερο τότε άδικα ψηφίστηκε ο νόμος και ακόμα πιο άδικα τα "ακούτε"εσείς(Δικαστικό σώμα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. μια χαρα τα λεει ο ανωνυμος των 12:27...
    το ΕΔΔΑ απλως καταδικαζει την ελλαδα αγνοωντας πληρως τη δομη του δικαιικου συστηματος..
    ενω στην Αγγλια ολα ειναι καλα, οπου δεν υπαρχει κανενα ενδικο μεσο, οπου τα δικαστικα εξοδα καταθεσης αγωγης προσεγγιζουν τα 10.000 ευρω, κτλ...
    λες και υπαρχει δικαστης που ειναι αντιθετος σε ενα συστημα στα κακουργηματα, μηνυση, 1 δικαστης αποφαινεται για την προσωρινη κρατηση, ανευ ετερου σε 2 μηνες ακροατηριο, διαδικασια 2-3 ημερων και τελος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. η προσφυγη αφορουσε απαιτηση υπαλληλου νοσοκομειου, δηλαδη υπαγομενη στα διοικητικα δικαστηρια..
    αλλα το ΕΔΔΑ αναφερθηκε σε μετρα για τις αστικες δικες!!!!!1
    ας μαθει λιγο περισσοτερα το ΕΔΔΑ για τη φυση και τα ειδη της δικαιοδοσιας της Ελλαδας, και μετα ας μας ξανακαταδικασει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Απαντώντας στην Eva: Φυσικα δεν μπορώ να "υποχρεώσω" σε εξωδικαστικό συμβιβασμό. Μπορώ μόνο να "πιέσω" για δικαστικό συμβιβασμό επί έδρας. Και το κάνω πολλές φορες, ακόμη και με κίνδυνο να παρεξηγηθω, ότι εχω προαποφασίσει διαβαζοντας την αγωγή και τους ωθώ να συμβιβασθούν προς την κατεύθυνση που θεωρω ορθή (π.χ. στις διατροφές, που καμια φορα η ενάγουσα ζηταει 300 ευρω, ο εναγόμενος δινει 250 και γινεται μια ώρα δίκη επειδή δεν τα βρίσκουν τελικα). Ισχύουν στο δίκαιό μας α) η δικαστική διαμεσολάβηση, β) η εξώδικη επίλυση της διαφοράς του άρθρου 214Α, γ) ο συμβιβασμός στο ακροατήριο (ρητά πλέον από το νόμο υποχρεούται ο δικαστής να προσπαθησει να συμβιβασει), τι άλλο να κάνει πια και η Πολιτεία και ο Δικαστής? Είμαστε δυστυχώς ΠΟΛΥ πισω σε νοοτροπία. Ο ελληνας διαδικος (και επιμένω, ΕΝΙΟΤΕ ΚΑΙ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ), θεωρεί οτι "ηττήθηκε" αν συμβιβασθεί. Προσωπικά θεωρώ πολύ χρήσιμο και ορθό το θεσμό της δικαστικής διαμεοσλάβησης. Μαζευόμαστε εγω, οι δικηγόροι και οι διάδικοι, μου λενε τις θεσεις τους, τους λέω κι εγω προς τα πού βλέπω οτι βαδίζει η υπόθεση, προτείνω μια λύση, καταληγουμε καπου. Ούτε δικασιμοι σε δέκα μηνες, ούτε καυγαδες στο ακροατηριο, ουτε εξοδα. Βοηθηστε λίγο, αγαπητοι δικηγοροι...Εκτός αν οι αμοιβές για τα σόου στο ακροατήριο ειναι μεγαλος πειρασμος....Μπορώ ακομη και να το κατανοησω αυτο...
    Σιγουρα πάντως, για το γεγονός οτι εχουμε το μικροτερο ποσοστό εξωδίκως επιλυθεισών υποθεσεων, προδήλως ΔΕΝ φταινε οι Δικαστές (αφού δεν εμπλεκονται στην εξωδικη επιλυση, παρα μονο επικυρωτικά), ΟΥΤΕ η Πολιτεία (αφού εχει θεσπίσει το απαραίτητο νομικο πλαίσιο).
    Λυπαμαι αγαπητοι δικηγοροι, σε αυτο το θεμα φταιτε ΜΟΝΟ εσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανωνυμε 31.10.2012 11:41, μην απορείς. Το ΕΔΔΑ οντως πιεζει για μετρα εν προκειμένω την...πολιτική δικαιοσύνη, ενω της ήρθε υποθεση διοικητικων δικαστηριων. Ετσι γινεται παντα, εμεις την πληρωνουμε. Εκατονταδες χιλιαδες υποθεσεις στοιβαζονται στα διοικητικα δικαστηρια, για την...πολιτικη δικη παιρνονται μετρα (οκταμηνα, εξαμηνα, αφαιρεσεις δικογραφιων κλπ).
    Ολοι οι δικαστες (Ελεγκτικο Συνεδριο, Εισαγγελεις, Διοικητικοι, ακομη και το ΝΣΚ) κανουν αποχη, μονο η δικη μας ηγεσια αρχισε να στελνει έγγραφα να γυρισουμε στις εδρες μας.
    Τι να πει κανενας πια? Νισαφι.
    Σε λιγο θα υπαρξει θεμα και στην στρατιωτικη δικαιοσυνη, και θα ψηφιστεί νόμος να επιταχύνει η...πολιτικη δικαιοσυνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Προς Ανώνυμο(31 Οκτωβρίου 2012 11:19 μ.μ. ):Ευχαριστώ πολύ. Για το σχόλιο "Ο ελληνας διαδικος (και επιμένω, ΕΝΙΟΤΕ ΚΑΙ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ), θεωρεί οτι "ηττήθηκε" αν συμβιβασθεί." συμφωνώ απολύτως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν γνωρίζω τη συγκεκριμένη απόφαση του ΕΔΑΔ, αλλά εάν η συγκεκριμένη καθαρίστρια δεν ήταν υπάλληλος με δημοσίου δικαίου σχέση (δηλ. ΜΟΝΙΜΗ), αλλά εργαζόταν στο δημόσιο νοσοκομείο με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου (αορίστου χρόνου κλπ.), η υπόθεσή της υπαγόταν στα ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. αυτο οντως με τα πολιτικα και τα διοικητικα δικαστηρια στην ελλαδα αγγιζει τα ορια της παραφροσυνης..
    η τροικα απαιτει επιταχυνση των φορολογικων δικων, και ο 4055 ασχολειται με τις μισθωτικες και τις αυτοκινητικες διαφορες, και εχει ελάχιστες διαταξεις για τις φορολογικες..
    θεσπιζονται ασφυκτικες προθεσμιες για τις πολιτικες δικες, αλλα στις φορολογικες δεν υπαρχει καμμια προθεσμια ουτε στον προσδιορισμο της προσφυγης ουτε στην εκδοση της αποφασης!!!!!!!!
    στο πρωτοδικειο που ειμαι δικαζω μισθωτικες με χρονο καταθεσης τον αυγουστο του 2012, και ο διοικητικος διπλα μου δικαζει προσφυγες του 1999!!!!!!!!
    εγω συμμετεχω σε 2-3 επιτροπες, οι διοικητικοι αρνουνται να συμμετασχουν, γιατι δεν γινεται λεει να συμμετεχουν σε μια επιτροπη και μετα να κρινουν και την υποθεση (βεβαιως δεν εξηγουν τοτε γιατι δεν αναλαμβανουν τις δασικες και τις κτηματολογικες διαφορες, οπου η κυρια υποθεση δικαζεται στα πολιτικα δικαστηρια)..
    εμεις δικαζουμε ως τις 10 το πρωι το 30% (αθηνα) έως το 70 % (επαρχια) των πολιτικων υποθεσεων, και το 50% των ποινικων (αφου παντα ξεκιναει μια μεγαλη δικη που κραταει εως το μεσημερι), οι διοικητικοι επι 2 μηνες δεν δικαζουν τιποτα, ουτε εχουν αλλα καθηκοντα (υπηρεσια, αυτοφωρα, διαταγες πληρωμης, βουλευματα, κτλ). .εγω ομως απειλουμε με πειθαρχικα, εχουν στειλει ολοι οιν επιθεωρητες εγγραφα, κανουν επισκεψεις στα Πρωτοδικεια.. με τους διοικητικους που αναβαλουν τις φορολογικες δικες, που αναμενει το κρατος να εισπραξει κανενα φραγκο δεν ασχολειται κανενας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ