Στον παγκόσμιο τελικό που διεξήχθη στις αρχές Οκτωβρίου στη Νάπολη ενώπιον τριών από τους δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, οι φοιτήτριες της Νομικής Αθηνών έχασαν την πρωτιά από ινδούς συναδέλφους τους, τη νικήτρια ομάδα και εκπρόσωπο της περιοχής Ασία - Ειρηνικός. «Ωστόσο, κερδίσαμε ως έπαθλο συγγράμματα αξίας περίπου 500 ευρώ και πολύτιμη εμπειρία», λένε.
Η ΥΠΟΘΕΣΗ. Στους διαγωνισμούς εικονικών δικών, λέει στα «ΝΕΑ» η Κατερίνα Πιτσόλη, τα σενάρια που εκδικάζονται βασίζονται σε φανταστικά γεγονότα. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, το φετινό σενάριο μοιάζει εμπνευσμένο από την πρόσφατη πραγματικότητα. «Στο πρώτο μέρος του αφορούσε μια υπόθεση σύγκρουσης δορυφόρων δύο χωρών με αποτέλεσμα να καταστραφούν και οι δύο. Μοιάζει με τα γεγονότα του Φεβρουαρίου 2009. Τότε, ο αμερικανικός δορυφόρος "Iridium 33" ανατινάχθηκε μετά τη σύγκρουσή του με έναν εγκαταλελειμμένο ρωσικό δορυφόρο, τον "Cosmos 2251". Στη συνέχεια, η μία από τις δύο χώρες "κατέβασε" στην ατμόσφαιρα έναν από τους δορυφόρους της άλλης. Ουσιαστικά, τον έθεσε εκτός τροχιάς και τον κατέστρεψε με αποτέλεσμα η δεύτερη χώρα να αδυνατεί να ενημερωθεί για έναν επερχόμενο μουσώνα. Τελικά, προκλήθηκε τεράστια φυσική καταστροφή και χάθηκαν ανθρώπινες ζωές», αναφέρει.
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. «Τέτοιες διοργανώσεις δίνουν στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν σε συνθήκες μιας κανονικής δίκης», λέει ο Γιώργος Κυριακόπουλος, λέκτορας στον Τομέα Διεθνών Σπουδών, ο καθηγητής που επέλεξε τις τρεις φοιτήτριες για τον διαγωνισμό. Συμπληρώνει πως φοιτητές του Τομέα Διεθνών Σπουδών συμμετέχουν κάθε χρόνο σε πέντε παρόμοιους διαγωνισμούς. «Οι εικονικές δίκες είναι μια ευχάριστη διαδικασία και σου επιτρέπουν να εμβαθύνεις σε έναν συγκεκριμένο τομέα του δημόσιου διεθνούς δικαίου», λέει η Στεφανία Βλάχου, η οποία προσθέτει ότι πριν ασχοληθεί με τον διαγωνισμό δεν φανταζόταν πως μια τέτοια εξειδίκευση θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για εργασία. Κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους, η ομάδα της διαπίστωσε και κάτι ακόμα: «Η Ελλάδα διαθέτει ήδη έναν δορυφόρο σε τροχιά, ο οποίος παρέχει υπηρεσίες Διαδικτύου. Επομένως, δεν είναι αναγκαίο να ζήσει κανείς στο εξωτερικό για να βρει δουλειά σε αυτό τον τομέα. Μπορεί να το καταφέρει και εδώ», λέει.
Θερμά συγχαρητήρια
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΠΡΑΒΟ!ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!Μια αχτίδα φωτός στις γκρίζες μέρες της Πατρίδας μας...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ λέκτορας που καθοδηγούσε τις επιτυχούσες αμείβεται με 1200 καθαρά, προσεχώς 900 καθαρά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρ' όλα αυτά συνέχισε, συνεχίζει και θα συνεχίζει, όπως πολλοί άλλοι συνάδελφοί του, να τις καθοδηγεί και δεν διακόπτει τις παραδόσεις του 10 με 3. Προφανώς γιατί αυτός δεν χρειάζεται δωμάτιο 20 τμ στο δικό του σπίτι για να μελετά, δεν αγοράζει τα βιβλία του από δικά του έξοδα, δεν πρέπει να ζει αξιοπρεπώς...Αλλά την αξιοπρέπεια και το σεβασμό στο δημόσιο λειτούργημά του (όχι μόνο άρθρο 88, αλλά 16 παρ. 6 Συντ) τη δείχνει κανείς με την αφοσίωση σε αυτό...
Και προτού γράψει κανείς για γνωμοδοτήσεις, διαιτησίες και ελευθέρια επαγγέλματα, ας σκεφτεί τι θα έγραφε αν ο λέκτορας ήταν της αρχαιολογίας ή της αστροφυσικής.
Να και κάτι ευχάριστο στις δύσκολες μέρες που διανύουμε. Εκ μέρους της ισταμένης, επίσης θερμά συγχαρητήρια ! Να και κάτι
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια στις φοιτήτριες που διακρίθηκαν και μάλιστα σε τόσο ιδιαίτερο επιστημονικό αντικείμενο. Συγχαρητήρια και στον επιβλέποντα καθηγητή τους και σε όλους τους αποδοτικούς και εμπνευσμένους πανεπιστημιακούς δασκάλους που προωθούν την επιστήμη με την έρευνά τους και βοηθούν έτσι και το δικαστή στην καθημερινή εργασία του. Η Πολιτεία θα έπρεπε να τους αμείβει με μισθούς τουλάχιστον ισόποσους με τους δικούς μας, έστω και μετά τις μειώσεις, γιατί είναι κρίμα αφιερωμένοι στην επιστήμη και στην έρευνα άνθρωποι να μπορούν απλώς να επιβιώνουν και τελικά να αναγκάζονται να φεύγουν στο εξωτερικό για καριέρα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ λεκτορας αγαπητε μου, δεν προκειται αυριο μεθαυριο να αποφασισει για την περιουσια ή την ελευθερια σου. Τι πρεπει να γινει επιτελους για να καταλαβετε οτι ΔΕΝ ειμαστε το ιδιο, ούτε με αστυνομικους, ουτε με πανεπιστημιακους, ουτε με δασκαλους, ουτε με ταξιτζηδες, ουτε, ουτε...??? Εσυ θα αισθανεσαι ανετα δηλαδη, αν αυριο θα πρεπει να εμπιστευθείς σε εναν δικαστη των...900 ευρω, την ελευθερια σου ή την τυχη της περιουσιας σου? Εναν δικαστη δηλαδη εξαθλιωμενο? Δεν σας καταλαβαινω μερικους. Θα επρεπε να θελεις εναν δικαστη αξιοπρεπη, που να αναλωνει τον χρονο του στην ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ διαρκως και οχι στο πώς θα πληρωσει τη ΔΕΗ ή το νοικι του. Ιδεες σαν τις δικες σου, εχουν φερει την Ελλαδα στο χειλος της καταστροφης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ λεκτορας αγαπητέ κυριε, εχει κανενα ασυμβιβαστο να κανει κι αλλες προσοδοφορες εργασιες? Οχι. Εγω ομως εχω. Παψτε να συγκρινετε μηλα με πορτοκαλια. Ειναι εξοργιστικο πλεον.
Πάντως ο λέκτορας, ο αστυνομικός, ο γιατρός κ.λπ. δεν θα ήταν τόσο υπερφίαλος χωρίς μάλιστα συχνά να μπορεί να το υποστηρίξει...
ΑπάντησηΔιαγραφή