Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Υπουργός: Χαράλαμπος Αθανασίου


Χαράλαμπος Αθανασίου

Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 
 


Κατάγεται από την Αγία Παρασκευή Λέσβου. Είναι παντρεμένος με τη Μαριάνθη Κομνηνάκα και έχει δύο παιδιά, την Ελένη, Δικηγόρο Αθηνών και τον Χρίστο, Μηχανικό. Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο στην Αγία Παρασκευή και Γυμνάσιο στην πόλη της Μυτιλήνης. Σπούδασε Νομικά με Υποτροφία στην Νομική Αθηνών και απέκτησε το πτυχίο του το 1971. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του δικηγόρησε για δύο χρόνια ενώ παράλληλα εκπλήρωνε και τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις. Το 1975 εισέρχεται στο Δικαστικό Σώμα ύστερα από εξετάσεις, ως Πάρεδρος και στη συνέχεια ως Πρωτοδίκης. Υπηρετεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών και το 1992 προάγεται σε Πρόεδρο Πρωτοδικών.
Το 1993 επιλέγεται με ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου στη θέση του Προϊσταμένου του Ειρηνοδικείου Αθηνών. Την περίοδο 1996 – 1998 εκλέγεται Προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών, ενώ το 1996 προάγεται σε Εφέτη και το 2008 σε Αρεοπαγίτη. Από το 1994 εκλέγεται στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, διατελώντας Γενικός Γραμματέας αυτής κατά τις περιόδους 1994 – 1996 και από το 1998 – 2008 ενώ από το 2008 – 2012 διετέλεσε Πρόεδρος της. Τόσο από τη θέση του Προϊσταμένου του Πρωτοδικείου Αθηνών, όσο και από τη θέση του Γραμματέα και Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, έχει παρουσιάσει πολλές προτάσεις που έγιναν αποδεκτές από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και έγιναν Νόμοι του Κράτους, είχαν δε, ως σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των Δικαστικών Λειτουργών και την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης. Με τις δημόσιες παρεμβάσεις του κατά τα έτη 2004 – 2006, επέτυχε την αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπιστίας της Δικαιοσύνης μετά το πλήγμα που υπέστη από το αποκαλούμενο ¨παραδικαστικό κύκλωμα¨. Έκανε παρεμβάσεις για την βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας και τη θωράκιση των θεσμών  . Επί των ημερών του, ως Προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών, αναδιαρθρωθήκαν οι υπηρεσίες του κάτι το οποίο αναγνωρίστηκε και από το δικηγορικό κόσμο .Έχει συμμετάσχει σε πολλές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του Υπουργείου Δικαιοσύνης και είναι από τους κύριους εισηγητές της κατάρτισης  πολλών  νομοθετημάτων , μεταξύ των οποίων και ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας  . Έχουν δημοσιευτεί άρθρα του σε πολλά νομικά περιοδικά, όπως στην ¨Ελληνική  Δικαιοσύνη¨ και τον ¨Αρμενόπουλο¨ και μετείχε ως εισηγητής σε πολλά επιστημονικά συνέδρια.
      Επί της Προεδρίας του η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων γίνεται ευρύτατα γνωστή και με τις δημόσιες παρεμβάσεις του ανέδειξε το κοινωνικό πρόσωπο του Έλληνα Δικαστή, υπερασπιζόμενος τη συνταγματική νομιμότητα και τα δίκαια των πολιτών. Αξίζει ιδιαίτερα να σημειωθεί η παρουσία του στη Γιουγκοσλαβία κατά τον εμφύλιο πόλεμο, όταν βομβαρδιζόταν το Βελιγράδι, που επικεφαλής μιας ομάδας δικαστικών λειτουργών, αψηφώντας τους κινδύνους, βρισκόταν εκεί για να συμπαρασταθεί στους Σέρβους συναδέλφους του, ενέργεια που προκάλεσε, πανευρωπαϊκά, αίσθηση.
     Σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες οι συνάδελφοί του τον τίμησαν με ποσοστό ψήφων άνω του 70% και πέτυχε να κρατήσει την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων μακριά από πολιτικές επιρροές. Βασικοί του στόχοι ήταν η επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης, η αναθεώρηση του Συντάγματος με σκοπό την ενίσχυση της ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος και την απεξάρτησή του από την εκτελεστική εξουσία, καθώς και τη δημιουργία του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου για την ενίσχυση των επενδύσεων στη Χώρα. Επέκρινε δημόσια τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών επιδιώκοντας έτσι την άμεση αλλαγή του, ώστε να μην υπάρχει ατιμωρησία ουδενός. 
     Πρωτοστάτησε, ως Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, στην ίδρυση του Εφετείου Μυτιλήνης και επί οικογενειακού του οικοπέδου, που δωρήθηκε στον Δήμο, ανηγέρθη το Ίδρυμα Φροντίδας Ηλικιωμένων (Ζαχάρειο Ίδρυμα) στην Αγία Παρασκευή Λέσβου, του οποίου είναι αντιπρόεδρος. Αποτελεί μέλος της Τριμελούς Επιτροπής Ανέγερσης του Πολιτιστικού Κέντρου στην Αθήνα, στη μνήμη του Λέσβιου λογοτέχνη και ζωγράφου Μίλτου Παρασκευαϊδη. Είναι μέλος της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Σωματίων και Ιδρυτικό μέλος του ¨Φιλοπροόδου Συλλόγου¨ Αγίας Παρασκευής Λέσβου. Πρόσφατα, με τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης ίδρυσαν το Σωματείο με την επωνυμία «Φίλοι της Μητρόπολης Μυτιλήνης»,  του οποίου ο σκοπός είναι ανθρωπιστικός και κοινωνικός. 
     Τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ και εξελέγη βουλευτής στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012. Στις 21 Ιουνίου 2012 ορκίστηκε Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών. Στις 25 Ιουνίου 2013 ορκίστηκε Υπουργός Δικαιοσύνης μετά τον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης.

ΥΠΔΙΚ

21 σχόλια:

  1. μπραβο του...

    ελπιζουμε σε αμεση τροποποιηση του εκτρωματος του 4055/2012..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΕΝΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΤΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΘΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρόεδρε
    Κάθε επιτυχία στο έργο σας, αναλαμβάνετε υπο συνθήκες κρίσιμες για την χώρα ένα νευραλγικό Υπουργείο απο το οποίο προσδοκά πολλά ο πολίτης. Η δικαιοσύνη στην χώρα μας παραμένει ζητούμενο, η δε αποδοσή της με τους σημερινούς ρυθμούς παρα τις θυσιαστικές προσπάθειες των Δικαστών είναι παντελώς αναποτελεσματική. Νομίζω οτι τώρα σας λύνονται τα χέρια για να τολμήσετε όλα εκείνα που ονειρευθήκατε , ολα εκείνα τα οποία επαγγελθήκατε ως Πρόεδρός μας και για τα οποία η απόλυτη πλειοψηφία των Δικαστών σας περιέβαλε με τόση αγαπη και εμπιστοσύνη. Είμαι βέβαιος οτι δεν θα μας διαψεύσετε
    Είμαστε κοντά σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ, ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ, ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ!!!.ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να ελπίζουμε σε κατάργηση ή τροποποίηση του 4055/2012;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. επιτέλους για πρώτη φορά ένας άνθρωπος που είναι σε θέση να γνωρίζει τα προβλήματα της δικαιοσύνης και δε θα προτάξει τα στενά συντεχνιακά συμφέροντα των δικηγόρων έναντι της αντιμετώπισης των προβλημάτων που ζούμε καθημερινά.
    Είναι ευκαιρία να γίνουν ριζικές αλλαγές και ας ελπίσουμε ότι δε θα μας προδώσει ο πρώην συνάδελφος.
    Η ΕΔΕ θα πρέπει να ζητήσει να συναντηθεί μαζί του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ποιοί θα είναι οι κοινωνικοί του συνομιλητές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο συνάδελφος που γράφει 11:00 μ.μ., γιατί αναφέρει ότι η ΕΔΕ πρέπει να ζητήσει να συναντηθεί με τον Υπουργό; Πάντα δεν συναντάται με τον έκαστοτε Υπουργό; Θα καταλογίσουμε και αυτό τώρα στην ΕΔΕ; Εξάλλου, πολλά μέλη του δ.σ. παρευρέθηκαν σήμερα στην τελέτη παράδοσης - παραλαβής και το κλίμα ήταν πολύ θετικό. Και τέθηκαν μάλιστα και τα πρώτα ζητήματα από την Πρόεδρο την κ. Θάνου περί κάλυψης 50 - 60 θέσεων ειρηνοδικών, περί χορήγησης ηλεκτρονικών υπολογιστών στους δικαστές κλπ. Έπεται συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. τώρα κοιμηθείτε ήσυχοι. και τα αναδρομικά θα σας δώσουν και το κύρος του θεσμού θα λάμψει. γιατί ως υφυπουργός μπορεί να είχε δεμένα τα χέρια του, τώρα όμως ποιός μπορεί να του σταθεί εμπόδιο.. θυμάμαι το ίδιο ακριβώς σκηνικό πέρσι, όταν ο ίδιος έγινε βουλευτής επικρατείας. σημαίες στα μπαλκόνια των δικαστών για το άξιο τέκνο που προόδευσε και θα τους υποστηρίξει. τώρα πάλι τα ίδια από τους ίδιους. πολλοί δυστυχώς ζουν ακόμα με την κοκκινοσκουφίτσα και τον κακό λύκο.. και αυτοί καλά κάνουν και μας κοροϊδεύουν κατ' εξακολούθηση. του ρωμιού του αρέσει το δούλεμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κοιμηθείτε ήσυχα στα κρεβατάκια σας. Λέτε ο νέος Υπουργός θα βάλει στον Πρωθυπουργό τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι. Μάλλον ξεχάσατε τη δήλωση για τα όρια έκφρασης των βουλευτών http://www.newsbomb.gr/politikh/story/251851/salos-me-tis-diloseis-athanasioy-gia-ta-oria-ekfrasis-ton-voyleyton#ixzz2XGR9yvuN

    Δηλαδή, ό,τι πει ο αρχηγός. Και αφού ο αρχηγός μέχρι τώρα χορεύει καλαματιανό, ως και εκ της καταγωγής του, μην περιμένετε να αλλάξει ο σκοπός.

    Επίσης, δεν ξεχνώ τη δήλωση ότι "Έπρεπε να είχε δοθεί ελαφρυντικό στον Β. Παπαγεωργόπουλο"

    http://www.newsbomb.gr/politikh/story/284332/h-athanasioy-eprepe-na-eihe-dothei-elafryntiko-ston-v-papageorgopoylo#ixzz2XGRHz3L2

    Χωρίς να έχει διαβάσει τη δικογραφία και χωρίς να έχει δικάσει, εκφέρει άποψη. Κάνει δηλαδή αυτά που στηλίτευε ως πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών.

    Ακόμα κοιμάστε; Θα χυθεί το γάλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σε όσους συναδέλφους ελπίζουν πολλά : μην φάτε, έχουμε γλαρόσουπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τώρα πια θα εξανθρωπισθούν οι συνθήκες εργασίας, θα γίνουν προσλήψεις και φυσικά θα αυξηθεί ο συνταγματικά κατοχυρωμένος μισθός μας!!!!
    Τουλάχιστον ελπίζω να σκεπάζεστε όταν κοιμάστε για να μην κρυώσετε !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. οκ σε όλους τους σχολιαστές.
    Να τα πουμε σε 1 χρόνο?
    Λαμπίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ας κρατήσουμε μικρό καλάθι καλύτερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Βλέπω τελικά ότι το σώμα αποτελείται από άτομα αναξιοπρεπή για να μην πω κάτι άλλο. Δηλαδή, χαρήκατε για έναν βουλευτή που όταν ήταν δικαστής μας παρακινούσε σε πόλεμο και μετά ξέχασε ποιος ήταν και υπερψήφισε και τις μειώσεις μας (δεν θυμάμαι να μειοψήφισε), τις οποίες σε τηλεοπτικές δηλώσεις του είπε ότι ήταν συνταγματικότατες. Και μην ακούσω χαζά του στυλ «εντάξει και αν καταψήφιζε ένας ήταν τι θα άλλαζε» ή «αν καταψήφιζε θα έθετε εαυτόν εκτός κυβερνησης». Βουλευτής είναι και υποχρεούται από το Σύνταγμα να ψηφίζει κατά την δική του συνείδηση και όχι κατά την συνείδηση του πρωθυπουργού. Αλλά εντάξει τώρα που ήρθε θα μας δώσει τις περικοπές πίσω... Και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς οι δικαστές καλύτερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Έχει δίκιο ο συνάδελφος από 25 Ιουνίου 2013 - 11:00 μ.μ. η ΕΔΕ πρέπει άμεσα να ζητήσει να συναντηθούν. Πρέπει συζητήσει για τα θέματα της δικαιοσύνης ώστε να γνωρίζουμε τις προθέσεις του. Αν δηλαδή θα είναι ένας υπουργός που θα κάνει τις ριζικές αλλαγές που απαιτούνται (χρόνια τώρα μιλάμε για κατάργηση της αιτιολογίας στις δικαστικές αποφάσεις και είναι ώρα να το θέσουμε επί τάπητος, αύξηση των οργανικών θέσεων, κάλυψη των κενών, κατάργηση των κωλυμάτων εντοπιότητας, ενίσχυση θεσμών εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών, αποποινικοποίηση κάποιων κατηγοριών εγκλημάτων κλπ) ή θα είναι ένας από τους πολλούς που όλα αυτά τα χρόνια απλά πέρασαν από το υπουργείο.
    Όσον αφορά κάποιους που βγήκαν και κατηγορούν όλους όσους χάρηκαν: η ελπίδα πάντα τελευταία πεθαίνει και μπορούμε τουλάχιστον να είμαστε αισιόδοξοι. Τώρα αν θα μας διαψεύσει ο νέος υπουργός αυτό θα το δούμε στο τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αυτοι που πριν 2 χρονια εγραφαν αρθρα κατα του μνημονιου επικαλουμενοι το "δογμα του σοκ" τωρα καλουνται να το εφαρμοσουν ως υπουργοι μεχρι κεραιας. Τελικα ολα για την καρεκλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δηλαδή ένας πρώην δικαστής, Αρεοπαγίτης για την ακρίβεια, γίνεται υπουργός και μάλιστα δικαιοσύνης σε μια τέτοια περίοδο και όλο αυτό δεν σας φαίνεται αντιδημοκρατικό, ενάντια στον διαχωρισμό των εξουσιών, άσχημων συνειρμών και προθέσεων;

    Εγώ έχω μάθει ότι ο δικαστής είναι ισόβιος. Και δεν εννοώ τυπικά, εννοώ ότι απαξ και πάρεις απόφαση να είσαι δικαστής, όταν εργασθείς σαν δικαστής, βάζεις τον εαυτό σου σε μια άλλη πορεία ζωής, στην υπηρεσία της δικαιοσύνης με ίλιγγο και ανατριχίλα για το βάρος και την ευθύνη της.

    Τώρα πως ένας Αρεοπαγίτης όλα αυτά τα ξεχνά και γίνεται υπουργός, δηλαδή θέση που είναι εντελώς διαφορετική και άσχετη με τη θέση του δικαστή (για να μην πω ασύμβατη)...Μπορώ να υποθέσω μόνο ότι και όταν ήταν δικαστής, δεν αντιλαμβανόταν τα προηγούμενα. Για να μην πω χειρότερα.

    Οι πρώτες δε δηλώσεις του, είναι αντιδραστικές και πέρα για πέρα κατωτάτου επιπέδου, νομικού και κοινωνικού.

    Ένας νεος δικηγόρος, απελπισμένος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δεν ανησυχώ για αυτά που θα κάνει.
    Ανησυχώ για αυτά που ΔΕΝ θα κάνει.
    (φοβάμαι για αυτά που θα γίνουν για μένα, χωρίς εμένα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΑΠΑΝΤΗΣΗ στον Πάτροκλο της 25-6 ώρα 2:17:
    Γιατί 3 φορές συγχαρητήρια; Αυτό δείχνει πικρία, αγανάκτηση σαρκασμό. Τέτοιο σχόλιο στέλνει μόνο ένας άνθρωπος που πειράχτηκε. Σε τα μας τώρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ