Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Πάνω από 7 δισ. το κόστος της εκκρεμοδικίας



Hμερομηνία δημοσίευσης21-07-13

Στις 550.000 οι αδίκαστες υποθέσεις στα Διοικητικά Δικαστήρια, στερώντας από το Δημόσιο πολύτιμα έσοδα από φόρους και πρόστιμα

Της Ιωαννας Μανδρου

Πάνω από επτά δισ. ευρώ υπολογίζεται από δικαστικούς παράγοντες που γνωρίζουν καλά τις παθογένειες και τις δυσλειτουργίες του δικαστικού συστήματος, το οικονομικό κόστος για το Δημόσιο από την προβληματική λειτουργία της Δικαιοσύνης, που αγγίζει πια τα όρια της αρνησιδικίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνον οι χιλιάδες αδίκαστες υποθέσεις στα Διοικητικά Δικαστήρια, σε όλη την επικράτεια, ξεπερνούν τις 550.000 και στερούν από το Δημόσιο πολύτιμα έσοδα από φόρους και πρόστιμα, τα οποία μένουν για χρόνια σε δικαστική εκκρεμότητα. Την ίδια ώρα, το τεράστιο στοκ των εκκρεμών ποινικών υποθέσεων κοστίζει -πέραν των άλλων συνεπειών- ακριβά και στο Δημόσιο.
Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι δικαστικοί λειτουργοί της Διοικητικής Δικαιοσύνης υπολογίζουν τις απώλειες του Δημοσίου από τις εκκρεμείς υποθέσεις - φορολογικού κυρίως ενδιαφέροντος- σε 1,5 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό αυτό προκύπτει μετά την πρόβλεψη, ότι από τις χιλιάδες αδίκαστες υποθέσεις, ένα μέρος δεν θα κερδηθεί από το Δημόσιο, αλλά από τους πολίτες που έχουν προσφύγει σε βάρος του.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_21/07/2013_527471

ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ

7 σχόλια:

  1. δεν πειραζει...
    θα ψηφισθει ενας νομος οτι πλεον τα αυτοκινητα θα προσδιοριζονται σε 24 ωρες απ' την καταθεση, και η αποφαση θα βγαινει σε 48 ωρες... οσοι πολιτικοι δικαστες καθυστερουν, θα καλουνται παραχρημα στον Αρειο Παγο για διευκρινισεις..
    οι διοικητικοι δεν χρειαζεται να ανησυχουν.. θα συνεχισουν να προσδιοριζουν οποτε θελουν τις υποθεσεις, οταν λειπει ενας δικαστης (λογω πχ ασθενειας) οι δικες του υποθεσεις να αναβαλλονται αυτεπαγγελτως (!!), και να βγαζουν αποφασεις χωρις καμμια συνεπεια 2-3 χρονια μετα την εκδικαση της υποθεσης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να εισάγετε κύριοι και στη Δικαιοσύνη την απόλυτα επιτυχημένη διαδικασία "του κατεπείγοντος", που εφαρμόζει τα τελευταία έτη το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Συνοπτικές διαδικασίες, ακρόαση διαδίκων και πληρεξούσιων δικηγόρων επί δεκάλεπτο και την απόφαση να τη γράφει αυτός που κερδίζει την υπόθεση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτοι που βαρεσαν κανονι και δεν εχουν δεκαρα τσακιστη υπαρχουν στο καδρο της κας Μανδρου ή ζουμε στον κοσμο της υψηλης δημοσιογραφιας οπου ολοι εχουν χρηματα και απο "κακια" δεν τα αποδιδουν στον κατα τ' αλλα καλοπληρωτη που λεγεται ελληνικο δημοσιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ε αντε, τι καθεστε?
    Ας μειωσουμε το χρονο εκδοσης αποφασης στα αυτοκινητα, τα εργατικα και τις μισθωσεις σε 10 μερες και των ασφαλιστικων σε δύο ωρες.
    Ετσι δεν γινεται καθε φορα?
    Οταν εγειρεται θεμα καθυστερησης των διοικητικων δικαστηριων, μειωνουμε το χρονο εκδοσης αποφασης στα πολιτικα δικαστηρια.
    Το μαθαμε πια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιατί δεν λέτε ότι στις εκκρεμείς αυτές φορολογικές υποθέσεις αντιστοιχούν μεταξύ άλλων (και σε μεγάλο αριθμό) επιδόματα (ΔΙΒΕΕΤ, ΔΕΤΕ, ΔΕΧΕ, ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ, ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ, ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ) τα οποία έδινε το κράτος σε διάφορες κατηγορίες υπαλλήλων χωρίς να έχει αποφασιστεί εκ των προτέρων αν πρέπει ή όχι αυτά να φορολογούνται και σε τι ύψος? Το εκλογικό επίδομα των συμμετεχόντων με οποιαδήποτε μορφή στις εκλογές (πχ. εθνικές) με απόφαση υπουργού φορολογείται, για τα υπόλοιπα γιατί δεν υπήρχε από την αρχή πρόβλεψη? Μη χάσουμε την εκλογική πελατεία? (αλλά δεν είναι τυχαίο που παρά το ενιαίο μισθολόγιο μέρος των επιδομάτων αυτών εξακολουθεί να παραμένει στους μισθούς κατηγορίας υπαλλήλων (βλ. π.χ. εφοριακούς). Πόσες από τις φορολογικές υποθέσεις που έχουν δικαστεί έχουν χαθεί, γιατί απλά οι υπάλληλοι της εφορίας δεν κάνανε σωστά τη δουλειά τους (λέμε τώρα)? Αλήθεια, ακόμη και σήμερα οι εφορίες φορολογούνε το επίδομα αλλοδαπής? Ή μήπως όχι? Τα λέει κανείς αυτά??????????????????
    Λεφτά στο κράτος δεν φέρνουν μόνο οι φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις, αλλά και πρόστιμα που επιβάλλονται από άλλα όργανα αυτού (βλ. ΣΕΠΕ, ΚΕΠΕΚ κ.λπ.). Αυτές δεν πρέπει να προσδιορίζονται και να εκδικάζονται???????????? Αλλά με τι Δικαστές?????????????
    Γιατί από τη Γενική Επιτροπεία και το ΣτΕ δεν υπάρχει μία ενιαία στάση ως προς τον αριθμό και τη φύση των υποθέσεων που πρέπει να δικάζει ένας διοικητικός δικαστής κατ’ έτος σε κάθε δικαστήριο της επικράτειας? Έτσι άλλοι χρεώνονται 350 το χρόνο και άλλοι 180. Έχει λογική αυτό? Υπάρχει άραγε σωστός καταμερισμός δικαστών σε όλα τα δικαστήρια? Αλλού έχουν δικαστές και δεν έχουν να δικάσουν υποθέσεις (κυρίως τριμελούς συνθέσεως) και αλλού το αντίστροφο? Είναι αυτό λογικό? Σήμερα???????????????????
    Ποιοί είναι αυτοί που αποφασίζουν τη χορήγηση επιδομάτων (βλ. επίδομα 176 ευρώ) σε κατηγορίες υπαλλήλων με ανεπαρκείς και σε μερικές περιπτώσεις αστείες δικαιολογίες? Οι υπόλοιποι υπάλληλοι δε θα έκαναν αγωγές? Ποιοί είναι αυτοί που κάνουνε εφέσεις και αναιρέσεις για αντικείμενα που η ολομέλεια του ΣτΕ έχει αποφασίσει οριστικά (βλ. οικ. επίδομα).
    Ποιοί είναι αυτοί που αναλόγως με τη μέρα αλλάζουν και τη χρηματική διαφορά ως αντικείμενο προσδιορισμού υποθέσεων (μονομελές – τριμελές) με αποτέλεσμα χιλιάδες υποθέσεις να πηγαινοέρχονται από το μονομελές στο τριμελές και αντίστροφα?
    Ποιοί είναι αυτοί που θίγονται από το επικείμενο νομοσχέδιο για την ίδρυση επιτροπών διοικητικής επίλυσης των διαφορών αλλά δεν μπορούν να τα βρουν και να τηρήσουν ενιαία στάση? Καυγάδες και παραιτήσεις μόνο. Ή μήπως δεν υπάρχουν ήδη επιτροπές διοικητικής επίλυσης και καλά των διαφορών (βλ. τοπικές διοικητικές επιτροπές κ.λπ.). Δε θα αναφερθώ περαιτέρω, γιατί και στο παρελθόν είδαμε κατά πόσο λειτούργησαν ή όχι αντίστοιχες επιτροπές. Τα λεφτά όμως τα πήρανε. Αλήθεια 60 ευρώ παράβολο για την κατάθεση και με τον τρόπο αυτό κάλυψη των εξόδων των επιτροπών? Ναι και εγώ που θα προσφύγω αν δικαιωθώ δεν τα δικαιούμαι πίσω? Αλήθεια, γιατί στις περιπτώσεις εκείνες που το κράτος δεν λειτούργησε ορθά και με οδήγησε στα δικαστήρια δεν του επιβάλλεται (στο κράτος) επιτέλους υψηλό και υπέρογκο χρηματικό πρόστιμο και καλυπτόμαστε μόνο από τις αιτήσεις δίκαιης ικανοποίησης???????????? Θα το επαναλάμβανε ξανά??????
    Ποιοί είναι αυτοί που στην απεργία των Δικαστικών Λειτουργών δώσανε προτεραιότητα στο θέμα των μισθών και όχι στα πραγματικά προβλήματα της διοικητικής δικαιοσύνης? Και αν ακόμη αυτό πουλάει στα ΜΜΕ και επομένως αυτό προβλήθηκε, γιατί δεν βγήκε κάποιος να το κατακρίνει??????????????
    Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μήπως να ευρευνήσουν οι αξιότιμοι δημοσιογράφοι και πόσα οφείλει το Δημόσιο, τα οποία αποφεύγει να καταβάλει διότι το ΝΣΚ έχει εντολή να εξαντλεί τα ένδικα μέσα? Άντε γιατί πολλή χριστομάθεια έχει πέσει. Το ίδιο το ΝΣΚ ασκεί σωρηδόν και αδιακρίτως ένδικα μέσα. Φτάνουν στο ΣτΕ υποθέσεις που αφορούν σε 2000 και με τους τόκους έχουν γίνει 4000. Μετά αναρωτιόμαστε γιατί καθυστερεί το ΣτΕ και τα άλλα Διοικητικά Δικαστήρια και ψάχνουμε μονομερώς ενόχους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το ζήτημα ρυθμίστηκε οριστικά με την υποπαράγραφο Α.5 του τελευταίου πολυνομοσχεδίου που έγινε νόμος του κράτους (ν. 4152/2013), που στερεί την Ιδιοκτησία και ταυτόχρονα το Δικαιώμα της Δικαστικής Προστασίας.

    Πλέον από την 1η Αυγούστου οι φορολογικές διαφορές θα επιλύονται με συνοπτικό τρόπο, με την αρμοδιότητα να περνά στην υπό σύσταση Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών...

    Με την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της Επιτροπής θα βεβαιώνεται άμεσα από τη φορολογική αρχή και θα καταβάλλεται ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) του αμφισβητούμενου ποσού της πράξης (άρ. 70Β παρ. 3).

    Από τις διατάξεις του πρόδηλης και κραυγαλέας αντισυνταγματικότητας νόμου 4152/2013 , που σε οποιοδήποτε κράτος δικαίου που θεωρείται ως κράτος δημοκρατικό και ευνομούμενο και αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα ως μια ευνομούμενη πολιτεία θα είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τον νομικό, πολιτικό και πνευματικό κόσμο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η διάταξη που κάνει λόγο για «σαφή, ειδική και πλήρη αιτιολογία» της απόφασης της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης επί της προσφυγής του φορολογουμένου με «νομικούς ή/και πραγματικούς ισχυρισμούς», όταν ως εισηγητές θα ορίζονται… «υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ του Υπουργείου Οικονομικών ή υπάλληλοι με δεκαετή τουλάχιστον εμπειρία σε φορολογικούς ελέγχους»!!!

    Επίσης, η διάταξη που προβλέπει τη δυνατότητα προσφυγής ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης για την αναστολή (!!!!!!!) της βεβαίωσης του 50% σε περιπτώσεις πρόκλησης “ανεπανόρθωτης βλάβης” του φορολογουμένου [άρθρο 70 Β παρ. 4 «Η Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης δύναται να αναστείλει την εν λόγω πληρωμή, μέχρι την κοινοποίηση της απόφασής της στον υπόχρεο, μόνο στην περίπτωση κατά την οποία η πληρωμή θα είχε ως συνέπεια ανεπανόρθωτη βλάβη για τον υπόχρεο»].

    Τέλος αξιομνημόνευτο είναι το τεκμήριο "γνώσης" τυχόν (!?!) απόρριψης της ενδικοφανούς προσφυγής ή/και της αίτησης αναστολής, από την ΜΗ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ της απόφασης εντος της προβλεπόμενης προθεσμίας (20 ημέρες για την απόφαση επί της αίτησης αναστολής και 60 ημέρες από την απόφαση επί προσφυγής)!!!

    Πλέον οι δυσμενείς για το δημόσιο συνέπειες της εκκρεμοδικίας μετριαζονται πλήρως, για υποθέσεις όπως γυναίκας διαζευγμένης με ένα ανήλικο τέκνο, πάμφτωχης κυριολεκτικά, με ετήσιο πραγματικό εισόδημα 4.500 ευρώ + 150 ευρώ το μήνα διατροφή, με ένα σπίτι 90 τ.μ στα Σεπόλια (από γονική παροχή πριν από 30 χρόνια) και ένα ταπεινό 1.000αρι (που το πληρώνει κάθε μήνα με δόσεις), που με βάση εξοντωτικά τεκμήρια διαβίωσης, θα της βεβαιωθεί αυτόματα , ετήσιος φόρος εισοδήματος ύψους 2.500 ευρώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ