Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Ανακοίνωση για την πρώτη συνάντηση του Δ.Σ. της Ένωσης με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

03/07/2013
                      ΕΝΩΣΗ
   ΔΙΚΑΣΤΩΝ   &   ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ                         
               ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
            (ΠΡΩΗΝ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ)
                   ΚΤΙΡΙΟ 6 –ΓΡΑΦΕΙΟ 210
      ΤΗΛ: 210 88 27 380-  FAX 210 88 41 529
                               Τ.Κ. 101. 71 
                e- mail: endikeis@otenet.gr
                                            

                                                                                                Αθήνα, 3-7-2013
                                                                                                              Αρ. Πρωτ.: 86

                                           ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέμα: Συνάντηση του Δ.Σ της Ένωσης με τον Υπουργό Δικαιοσύνης


Πραγματοποιήθηκε χθες (2-7-2013) η πρώτη συνάντηση του νέου Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χαρ. Αθανασίου με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσής μας. Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και διήρκεσε πάνω από μία ώρα. Η Πρόεδρος της Ένωσης Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου, Αρεοπαγίτης, αφού συνεχάρη τον Υπουργό, για την ανάληψη των καθηκόντων του και του ευχήθηκε επιτυχία στο έργο του, τον διαβεβαίωσε ότι θα έχει την υποστήριξη της Ένωσης και χαρακτηριστικά είπε «αναμένουμε και αξιώνουμε από σας πολύ περισσότερα, σε σχέση με τους προηγούμενους Υπουργούς». Ο Υπουργός κ. Αθανασίου εξέφρασε τη διάθεσή του για αρμονική συνεργασία και διαβεβαίωσε ότι θα προωθήσει, με ταχείς ρυθμούς, την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων. Ανταποκρίθηκε, μάλιστα, άμεσα, για την ικανοποίηση ορισμένων από τα αιτήματα, που υπέβαλε η Πρόεδρος κα Θάνου και τα οποία είναι τα εξής:

Α) Άμεση αύξηση των οργανικών θέσεων Δικαστών & Εισαγγελέων
Η Πρόεδρος ενημέρωσε τον Υπουργό ότι έχει ζητηθεί κατ’ επανάληψη η σχετική αύξηση και ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι παραμένει, κατόπιν εντολής του, η προστεθείσα, με τροπολογία στο Νομοσχέδιο «περί ενεχύρου κλπ», διάταξη, ως προς την αύξηση των οργανικών θέσεων για τα δύο επόμενα έτη και συγκεκριμένα: α) για το 2014, αύξηση κατά δύο (2) των θέσεων των Προέδρων Εφετών & Εισαγγελέων Εφετών, αντίστοιχα, κατά  δώδεκα (12) των Εφετών & και κατά δώδεκα (12) των Αντεισαγγελέων Εφετών και κατά  δέκα οκτώ (18) των Πρωτοδικών –Παρέδρων & κατά δώδεκα (12) των Αντεισαγγελέων Πρωτοδικών – Παρέδρων και β) για  το 2015, αύξηση του ιδίου ως άνω αντίστοιχου αριθμού, στους ίδιους ως άνω βαθμούς. (Εάν η διάταξη αυτή εγκριθεί από τον Υπουργό Οικονομικών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης θα υπογράψει άμεσα συμπληρωματική προκήρυξη, για τον διαγωνισμό των εισακτέων στη Σχολή Δικαστών. Η προκήρυξη την οποία υπέγραψε ήδη, για την επόμενη σειρά περιλαμβάνει τριάντα επτά (37) Δικαστές και οκτώ (8) Εισαγγελείς).
Β) Κάλυψη των κενών θέσεων των Ειρηνοδικών, από τον πίνακα  επιτυχόντων του Διαγωνισμού του 2011. Η Πρόεδρος ενημέρωσε τον κ. Υπουργό, ότι έχει ζητηθεί, κατ΄ επανάληψη, η συμπλήρωση των κενών οργανικών θέσεων των Ειρηνοδικών, τα οποία αυτή τη χρονική στιγμή ανέρχονται σε εξήντα οκτώ (68) και ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για την άμεση κάλυψή τους. Ο Υπουργός ανταποκρίθηκε άμεσα, διαβεβαιώνοντας ότι αποστέλλεται σχετική διάταξη προς τον Υπουργό Οικονομικών, για την κάλυψη του συνόλου των κενών (68 θέσεις). 
Γ)Χορήγηση ατομικών ηλεκτρονικών υπολογιστών στους Δικαστές και Εισαγγελείς. Η Πρόεδρος ζήτησε να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για την εξεύρεση του σχετικού κονδυλίου, ώστε, με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, να εξασφαλισθεί η χορήγηση προς όλα τα μέλη της Ένωσης, αρχής γενομένης από τους Δικαστικούς Λειτουργούς, στους οποίους δεν έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα.
Δ)α)Αποσπάσεις-Αποζημίωση και για τους έξη μήνες.
    β)Προκαταβολή των εξόδων (μετακίνησης και διαμονής) για τις μεταβατικές έδρες. (Επί των αιτημάτων αυτών ο κ. Υπουργός επιφυλάχθηκε για την επόμενη συνάντηση).
Ε) Κατάργηση των διατάξεων του Ν. 4055/2012 (Κεφάλαιο Κανονισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών).
α)Κανονισμοί (αρθ. 86§2). Ζητούμε να επανέλθει η διάταξη στην προγενέστερη μορφή της.
β)Περικοπή μισθού (αρθρ. 90§§1 και 2). Ζητούμε να καταργηθεί η διάταξη αυτή, δεδομένου ότι η περικοπή μισθού είναι «υποκατάστατο» πειθαρχικής ποινής, η οποία μπορεί να επιβάλλεται, μόνο μετά από απόφαση του αρμόδιου Πειθαρχικού Συμβουλίου και μετά από την τήρηση της νόμιμης πειθαρχικής διαδικασίας. Ο κ. Υπουργός ανταποκρίθηκε άμεσα και στο αίτημα αυτό, διαβεβαιώνοντας ότι το αίτημα θα ικανοποιηθεί ταχύτατα.
            Τέλος, η Πρόεδρος υπενθύμισε ότι αναμένεται η απάντηση του Πρωθυπουργού, για τον καθορισμό ημερομηνίας συνάντησης με τα Προεδρεία των Δικαστικών Ενώσεων και ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι πολύ σύντομα θα ορισθεί η ημερομηνία.  

     Η Πρόεδρος                                            Ο Γεν. Γραμματέας
Θάνου Χριστοφίλου Βασιλική                         Γεώργιος Μανωλίδης
     Αρεοπαγίτης                                             Πρόεδρος Εφετών

2 σχόλια:

  1. Να προσθέσω και το αίτημα γιά την ΑΜΕΣΗ κατάργηση της διάταξης του άρθρου 76 παρ.11 του Ν.4146/2013,(με την οποία μεταφέρεται η αρμοδιότητα γιά τον ορισμό της προσωρινής τιμής μονάδας αποζημίωσης απαλλοτρίωσης στα Μονομελή Εφετεία),η οποία ξαφνικά και χωρίς καμμία δικαιολογητική αιτία ψηφίστηκε,ερήμην και πάλι της Ενώσεως.Αλήθεια,με ποιά λογική θα πρέπει να ορίζεται και η προσωρινή και η οριστική τιμή από τα εφετεία,τη στιγμή που οι διάδικοι μπορούν απευθείας να προσφύγουν στο αρμόδιο εφετείο γιά τον οριστικό προσδιορισμό της αποζημίωσης?Μήπως έτσι μετατρέπονται,εμμέσως, τα μονομελή εφετεία σε πρωτοβάθμια δικαστήρια?Εάν ο λόγος γιά την διάταξη αυτή ήταν το γεγονός ότι,κατά την άποψή τους, τα μονομελή πρωτοδικεία ορίζουν υψηλές τιμές μονάδας αποζημίωσης,ας καταργήσουν τελείως την διαδικασία γιά την προσωρινή τιμή μονάδας αποζημίωσης,ή ας θέσουν ένα όριο,πχ. ότι η τιμή δεν θα πρέπει να υπερβαίνει ένα ποσοστό σε σχέση με την αντικειμενική αξία,ή ας απαιτήσουν την προσκομιδή σχετικής τεχνικής έκθεσης.Εάν ο λόγος ήταν η επιτάχυνση,ας συμβουλευτούν τα στοιχεία γιά το χρόνο δημοσίευσης των αποφάσεων από τα εφετεία σε σχέση με το χρόνο δημοσίευσης από τα πρωτοδικεία...
    Βαρβάρα Πάπαρη,εφέτης,μέλος του ΔΣ της ΕΔΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω δύο απορίες και αν κάποιος μπορεί ας με βοηθήσει.
    1) Γιατί πήραν υπολογιστές μόνο στην Αθήνα;
    2) Η Ε.Δ.Ε. θεωρεί ότι τις μεταβατικές έδρες τις "μεταπληρωνώμαστε" γιατί εγώ ενάμιση χρόνο τώρα δεν έχω πάρει ευρώ.

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ