Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Στον αέρα σημαντικές δίκες

Δεν επαρκούν οι δικαστές, οι εισαγγελείς, αλλά και οι αίθουσες
Της Ιωάννας Μάνδρου
Δεκάδες σημαντικές δίκες για οικονομικά και πολιτικά σκάνδαλα με κατηγορούμενους παράγοντες της οικονομικής ζωής, επιχειρηματίες και κρατικούς αξιωματούχους, κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα, καθώς οι χρόνιες παθογένειες του δικαστικού συστήματος δεν επιτρέπουν την ομαλή διεξαγωγή τους.
Στο Εφετείο της Αθήνας, όπου και διεξάγονται ή πρόκειται, μέχρι το τέλος του χρόνου, να διεξαχθούν οι δίκες των σκανδάλων, έχει ήδη σημάνει συναγερμός με την έναρξη του δικαστικού έτους από αύριο. Οι αρμόδιοι δικαστικοί παράγοντες του μεγαλύτερου δευτεροβάθμιου δικαστηρίου της χώρας, που σηκώνει και το βάρος της δικαστικής εκκαθάρισης αυτών των υποθέσεων, προβληματίζονται έντονα καθώς δεν επαρκούν οι δικαστές και οι εισαγγελείς για να προχωρήσουν ομαλά οι δίκες.

Ο τεράστιος όγκος των αδίκαστων υποθέσεων που πνίγει το Εφετείο της Αθήνας, όπως και τα μεγαλύτερα δικαστήρια της χώρας σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, σε συνδυασμό με τον οριακό αριθμό δικαστών και εισαγγελέων που υπηρετούν αυτή την εποχή, αποτελούν τις βασικές συνισταμένες που δεν επιτρέπουν να επικεντρωθεί η δικαιοσύνη στην εκδίκαση των σκανδάλων.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ


================
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

11 σχόλια:

  1. http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=386133

    7 τα κακά της Δικαιοσύνης. Δικαστές υψώνουν τη φωνη τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενώ στον πρώτο βαθμό επαρκούν οι δικαστες...Που έχει μετατραπεί το Μονομελές σε Εφετείο, σε Πολυμελές και δικάζει και σαν Τριμελές, σοβαρά εγκλήματα με φορτωμένα πινακια σα να δικάζει ΚΟΚ και ΙΚΑ!Με 4055/12 και προθεσμίες..."λαιμητόμους".ΜΜΕ ανακριτές που χρεώνονται και αστικά κι ας είναι η ανάκριση βουλιαγμένη με διαχειριστικές υποθέσεις και άλλες,μείζονος ενδιαφέροντος...Με κενά υπηρεσιακά από άδειες μητρότητας και ασθένειες, που πολλαπλασιάζονται, γιατί το έμφραγμα στη Δικαιοσύνη, προκαλεί και πραγματικό έμφραγμα ή εγκεφαλικά στους δικαστες...Όλα καλά πάνε...Χωρίς γραμματειακή υποστήριξη, με υπαλλήλους που δεν έχουν καμία σχέση με νομικά, σε αντίθεση με το εξωτερικό,με καμία απολύτως ενίσχυση του δικαστή στο έργο του.Πάμε να τρέξουμε στη διαστημική εποχή του σήμερα, με τη σακαρακα του παππού μας...Και δυστυχώς, οι ανώτεροι του πρώτου βαθμού, μοιάζει να μην έχουν αντιληφθεί τα προβλήματά του.Καμία διεκδίκηση για εμάς, ελάχιστο η καθόλου ενδιαφέρον και μόνο κυνήγι και κριτικές για τις προθεσμίες και τις μείζονες...Α! και αξιώσεις μόνο οικονομικές...Όλα τα αλλά βαίνουν καλώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν επαρκεί ο αριθμός των Δικαστών, των Εισαγγελέων και των Γραμματέων να εκδικάσει τον όγκο των υποθέσεων στα Δικαστήρια; Άντε καλέ! Ας περιορίσουν τον ύπνο τους σε 1-2 ώρες το πολύ κάθε 24ωρο και να δουλεύουν όλες τις υπόλοιπες ώρες, επί 7 ημέρες την εβδομάδα και θα δεις πώς θα επαρκέσουν.
    Εφέτης Αθηνών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να γίνει από τώρα, αμέσως, η αύξηση των οργανικών θέσεων των εφετών, όχι από 1-7-2015, όπως ψηφίσθηκε. Οι υποθέσεις πρέπει να δικασθούν και οι δικαστές και εισαγγελείς στην αθήνα δεν επαρκούν. Η αθήνα έχει ανάγκη από τουλάχιστον 20 νέες θέσεις εφετών. Ο φόρτος είναι μεγάλος. Η επαρχία δεν έχει τόσο πρόβλημα. Η Αθήνα βουλιάζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με τη μείωση των οργανικών θέσεων στα επαρχιακα εφετεία με αντίστοιχη αύξηση των οργανικών θέσεων στο εφετείο Αθηνών,αλλά με αύξηση των οργανικών θέσεων των εφετών σε όλα τα εφετεία, ανάλογα με την αύξηση του φόρτου εργασίας.Ετσι, επιπλέον θα ξεμπλοκαρει η επετηριδα αρχαιότητας και οι συνάδελφοι δεν θα υπηρετούν για μεγάλο χρονικό διάστημα μακριά από τις οικογένειες τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σε λίγο θα σας ζητάνε να κοιμόσαστε στα δικαστήρια για να τελιώνει η δουλειά χωρίς περιττές καθυστερήσεις :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είμαι πεπεισμένος ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί κατόπιν ενεργειών του τέως συναδέλφου μας και νυν Υπουργού Δικαιοσύνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εύα, σε λίγο θα μας ζητούν να ΜΗΝ κοιμόμαστε!Καθόλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ακούστηκε στο εφετείο αθηνών (δεν ξέρω αν είναι αλήθεια) ότι υπάρχει γενικά κύμα παραιτήσεων, επειδή μειώνεται δραματικά το εφάπαξ και ότι επίκειται νέο συμβούλιο για προαγωγές- μεταθέσεις. Μπορεί κανείς να μας πληροφορήσει έγκυρα για εφάπαξ-συνταξιοδοτικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η άποψη ότι η Αθήνα βουλιάζει ενώ στη επαρχία οι δικαστές κάθονται, είναι εκτός πραγματικότητας.Επί πλέον στην επαρχία οι δικαστές ασχολούνται με όλα τα αντικείμενα και είναι σχεδόν κάθε μέρα στην έδρα σε ακροατήρια,ποινικά και πολιτικά,ενώ στην Αθήνα η χρέωση αφορά ένα αντικείμενο και όποιος κληρώνεται σε ποινικό δικαστήριο που πρόκειται να διαρκέσει,απαλλάσσεται από τα άλλα ακροατήρια.Εφέτης Λάρισας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ μεγάλων και μικρών δικαστηρίων ως προς τον όγκο εργασίας κάθε δικαστή που υπηρετεί σε αυτά. Η δουλειά είναι η ίδια για τον καθένα μας παντού. Το ζήτημα είναι να γίνει ορθολογική κατανομή των νέων θέσεων ανάλογα με τον αριθμό των πολιτικών και ποινικών υποθέσεων που δικάζονται σε κάθε δικαστήριο. Η αύξηση μάλιστα των οργανικών θέσεων να γίνει αμέσως. Τα έσοδα από την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης θα είναι μεγαλύτερα από τα έξοδα που θα απαιτηθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ