Η τρόικα είχε εκπλαγεί. Το σχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων προχωρούσε ταχύτατα, οι σχετικοί νόμοι κατετίθεντο και ψηφίζονταν στη Βουλή κανονικότατα, οι πολυπόθητες
μεταρρυθμίσεις βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη. Λίγους μήνες μετά, όμως, αναρωτιούνταν: Γιατί ενώ οι προϋποθέσεις είχαν νομοθετηθεί, το πρόγραμμα δεν υλοποιείτο; Γιατί, όπως αποδείχθηκε, για την εφαρμογή ενός νόμου στην Ελλάδα απαιτούνται κατά μέσον όρο 17 προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις. Εως ότου αυτά θεσπιστούν, ο νόμος παραμένει ανενεργός...Είναι πολλοί οι παράγοντες που κρατούν τη χώρα πίσω. Το χάος της πολυνομίας είναι από τους κρισιμότερους «αόρατους» εχθρούς της ανάπτυξης. Η Ελλάδα είναι ίσως η χώρα με τους περισσότερους νόμους και ρυθμίσεις στον κόσμο, ένα πολυδαίδαλο νομικό σύστημα του οποίου την ισχύ κανείς δεν γνωρίζει και στα δίχτυα του οποίου «κολλάει» κάθε μεταρρυθμιστική απόπειρα.
=============
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
Απουσία (και έλλειψη βούλησης) κωδικοποίησης, προχειρότητα νομοπαρασκευαστικού έργου, χαρακτηριζόμενο από πιέσεις ημετέρων ή συγκεκριμένων ομάδων σε βάρος του γενικού συμφέροντος, της ίσης μεταχείρισης και της ισονομίας (δεν είμαι κατά του υγειούς "lobbying"), επιφανειακές κοινωνικοοικονομικές ή άλλες μελέτες, εκφραστικά, ορθογραφικά, συντακτικά και νοηματικά λάθη και με συνέπεια τη διακριτική μεταχείριση των υποκειμένων δικαίου και τα πολλά "παραθυράκια".
ΑπάντησηΔιαγραφή