Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

ΓνωμΕισΑΠ: Αρμόδιος Δικαστικός Λειτουργός που παρίσταται κατά την καταστροφή γενετικού υλικού πρόσφυγα





ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
 Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2018,
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 11438
ΑΡ. ΓΝΩΜ 12


Επί του ερωτήματος, που υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, με το υπ' αριθμ. πρωτοκόλλου ΑΠ 56355/5-10- 2018 έγγραφο του Υπουργείου Εξωτερικών (Γ' Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Υποθέσεων - Γ4 Διεύθυνση Δικαιοσύνης, Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Schengen) και μας διαβιβάστηκε με το αρ.πρωτ. 177.573/12-10-2018 έγγραφο από τον κ. Διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, παραθέτουμε τις ακόλουθες σκέψεις:


Αρμόδιος δικαστικός λειτουργός, ο οποίος, σύμφωνα με το άρθρο 4§1 εδ. ε' της υπ' αριθμ. 47094/28-8-2018 ΚΥΑ των Υπουργών Εσωτερικών - Εξωτερικων - Οικονομικών - Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΦΕΚ Β' - 3678/28-8-2018), παρίσταται, κατά την καταστροφή γενετικού υλικού (μετά την ολοκλήρωση της
ανάλυσης αυτού), πρόσφυγα, ο οποίος ευρίσκεται στην Ελλάδα, προκειμένου να κριθεί υποβληθείσα, εκ μέρους του, αίτηση οικογενειακής επανένωσης, για την απόδειξη της βασιμότητας της οποίας η αρμόδια Υπηρεσία Ασύλου ζήτησε γενετικό υλικό για ανάλυση του δεοξυριβονουκλεϊκού οξέος (Deoxyribonucleil Acid - DNA), προς διαπίστωση ύπαρξης συγγενικού δεσμού μεταξύ του πρόσφυγα και των μελών της οικογενείας του, μετά των οποίων αυτός αιτείται οικογενειακή επανένωση, δύναται να θεωρηθεί, ο Εισαγγελέας του άρθρου 4 του Ν. 2265/1994, όπως ισχύει.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 200Α§§2 και 3 του ΚΠΔ, σύμφωνα με τις οποίες, αφενός μεν το Ειδικό Αρχείο Γενετικών Τύπων, που έχει συσταθεί και λειτουργεί, στην αρμόδια (και εν προκειμένω, για την ανάλυση γενετικού υλικού πρόσφυγα, κατ' άρθρο 4§1 εδ. γ' της υπ' αριθμ. 47094/28-8-2018 ΚΥΑ), Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, εποπτεύεται, ήδη, από Εισαγγελέα (του άρθρου 4 του Ν. 2265/1994) αφετέρου δε ο ανωτέρω οριζόμενος Εισαγγελέας ορίζεται, ως υποχρεωτικά παριστάμενος κατά την καταστροφή, τόσο του γενετικού υλικού, όσο και των γενετικών αποτυπωμάτων, που λήφθηκαν, κατ' άρθρο 200α ΚΠΔ, στα πλαίσια διερεύνησης της ταυτότητος του δράστη εγκλήματος. Επιπλέον και ενόψει των ανωτέρω οριζομένων, υπάρχοντος του ανωτέρω Εισαγγελέως, ο οποίος ορίζεται, ως επόπτης του ανωτέρω Αρχείου Γενετικών Τύπων, με τις προαναφερθείσες αρμοδιότητες, ο ορισμός ενός ακόμη δικαστικού λειτουργού (Δικαστή ή Εισαγγελέως), ως αρμόδιου για την προβλεπόμενη, από το άρθρο 4§1 εδ. ε' της υπ' αριθμ. 47094/28-8- 2018 ΚΥΑ, καταστροφή ληφθέντος γενετικού υλικού πρόσφυγα, κατά την γνώμη μας, θα συνιστούσε σπατάλη ανθρωπίνων πόρων και θα επέφερε άσκοπη επιβάρυνση του έργου των υπηρετούντων στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, Εισαγγελέων.

Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ 

 Ξένη Δημητρίου - Βασιλοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ