Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

Ευχαριστηρια επιστολη Κωνσταντινου Βουλγαριδη – Εφετη,

 

Ευχαριστήρια επιστολή Κωνσταντίνου Βουλγαρίδη – Εφέτη, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους από καρδιάς για την ιδιαίτερα τιμητική σας ψήφο στις πρόσφατες αρχαιρεσίες της Ένωσης και για την διαχρονική εμπιστοσύνη, που δείχνετε στο πρόσωπο μου.

Οι εξελίξεις, κατά την προηγούμενη δικαστική χρονιά, στις τάξεις του Ενωτικού Προεδρείου οδήγησαν την Ένωση σε μία πρωτοφανή ρήξη. Μπροστά στην κατάσταση αυτή η στάση μας δεν θα μπορούσε να είναι στάση σιωπής, ανοχής ή απάθειας. Δεν είναι αυτός ο ρόλος του εκλεγμένου εκπροσώπου μιας Δικαστικής Ένωσης και η σιωπή δεν

συνιστά απόδειξη ενωτικής βούλησης. Διατυπώσαμε, κατά συνείδηση, τις απόψεις μας σε κάθε ζήτημα, που ανέκυψε και διαφυλάξαμε αρχές και δημοκρατικές αξίες τηρώντας την αρχή της πλειοψηφίας.

Η πανδημία Covid-19 με εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις συνέπεσε μέσα και στην κρίσιμη περίοδο των εκλογών της Ενώσεως και οδήγησε στην αναβολή αυτών. Τηρήσαμε απαρέγκλιτα την αρχή της νομιμότητας, διαφυλάξαμε το αυτοδιοίκητο στο πλαίσιο του οποίου είχα την τιμή να αναλάβω την ευθύνη του Προέδρου της πρώτης προσωρινής διοικήσεως και οδηγήσαμε την Ένωση στην πρόσφατη, απόλυτα επιτυχημένη, εκλογική διαδικασία διασφαλίζοντας τη μαζική συμμετοχή σε αυτή 2.000 περίπου συναδέλφων.

Η Ομάδα μας δεν κατόρθωσε να επιτύχει απόλυτη πλειοψηφία εδρών στο Διοικητικό Συμβούλιο όπως ζητήσαμε πριν τις εκλογές. Διατήρησε, όμως, τις τρεις έδρες στο ΔΣ και οριακά δεν εξέλεξε και τέταρτο σύμβουλο. Η εμπειρία, όμως, από την πολυετή θητεία στην Ένωση, καταδεικνύει ότι το Δικαστικό Σώμα κρίνει και αποφασίζει με σύνεση και ότι η όποια μειοψηφία δεν απέχει πολύ από το να καταστεί στην επόμενη εκλογική διαδικασία απόλυτη πλειοψηφία.

Πριν τις εκλογές της 6ης και 13ης Σεπτεμβρίου η Ομάδα του Εφέτη κ. Χριστόφορου Σεβαστίδη ζήτησε καθαρή εντολή πλειοψηφίας γνωστοποιώντας, μάλιστα, ρητά ότι αποκλείει τις συνεργασίες. Το μήνυμα της κάλπης ήταν σαφές: Οι συνάδελφοι έδωσαν την καθαρή αυτή εντολή πλειοψηφίας στην Ομάδα του κ. Χριστόφορου Σεβαστίδη. Για εμάς είναι, πλέον, δεδομένο ότι η συγκεκριμένη Ομάδα, με βάση τις προεκλογικές της διακηρύξεις, τις αρχές της, αλλά και τη στάση της ως μειοψηφίας κατά το πρόσφατο παρελθόν, θα λειτουργήσει στο εξής ως μια κλειστή εντός του ΔΣ πλειοψηφούσα Ομάδα, που θα «ανοίγεται» σε όλο το 15μελές Διοικητικό Συμβούλιο μόνο στα δύσκολα και τούτο όχι στο πλαίσιο ενωτικής βούλησης αλλά στο πλαίσιο της τακτικής, που επιχειρεί να διευρύνει τις ευθύνες όταν οι εξελίξεις δεν είναι ενδεχομένως οι αναμενόμενες. Όμως, είναι προφανές ότι η εν λόγω Ομάδα, με βάση τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, αναλαμβάνει, πλέον, πλήρως την πρωτοβουλία και την ευθύνη κάθε ζητήματος.

Σε κάθε, περίπτωση, εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο του νέου Προεδρείου.

Η Ομάδα μας, με συνέπεια σε αξίες, θα έχει συνεχή παρουσία προσηλωμένη στις αρχές, που απορρέουν από το Σύνταγμα και τους Καταστατικούς Σκοπούς της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και θα ήθελα να υπενθυμίσω στο σημείο αυτό ότι, κατά το παρελθόν, συμμετείχαμε πρωταγωνιστικά στην ανάκτηση και διατήρηση του Συνταγματικού Μισθολογίου, ενώ ουδέποτε ανοίξαμε οι ίδιοι ζητήματα για κεκτημένα του Δικαστικού Σώματος, τα οποία εξακολουθούν και παραμένουν κεκτημένα.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δεν αποτελεί μία απλή έκφραση του δικαιώματος του άρθρου 12 του Συντάγματος, αλλά συνιστά συνταγματικό θεσμό άμεσα προβλεπόμενο στο κεφάλαιο του Συντάγματος περί Δικαστικής Εξουσίας (άρθρο 89 παρ.5 Σ), που αντλεί τη νομιμοποίηση της από το Δικαστικό Σώμα μέσω εκλογικών διαδικασιών. Ο αυθεντικός συνταγματικός προσδιορισμός της είναι αυτός της Δικαστικής Ενώσεως και όχι αυτός του «σωματείου», που εσφαλμένα (ενδεχομένως και σκόπιμα υπό την έννοια της συντεχνίας) κατά καιρούς χρησιμοποιείται από διάφορους θεσμικούς φορείς ανεξαρτήτως εάν η λειτουργία της διέπεται, κατά συνταγματική παραπομπή (όπως νόμος ορίζει) από νομοθετικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα. Στο πλαίσιο αυτό η έκφραση γνώμης της ΕνΔΕ επί ζητημάτων Δικαιοσύνης έχει ιδιαίτερη θεσμική σημασία και πρέπει να λαμβάνεται υπόψη.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Εφέτη κ. Μαργαρίτα Στενιώτη, καθώς και όλους τους συνυποψήφιους της Ομάδας μας για την άψογη συνεργασία μας καθ΄ όλη τη διάρκεια της περιόδου, που προηγήθηκε των εκλογών της Ενώσεως.

Για άλλη μία φορά σας ευχαριστώ όλους για τη διαχρονική εμπιστοσύνη που δείχνετε στο πρόσωπο μου με την τιμητική σας ψήφο!

Με εκτίμηση

Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης – Εφέτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ