Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΔΔΑ: Πρόστιμο σε πολιτικό πρόσωπο για παράλειψη διαγραφής από το Facebook σχολίων με ρατσιστικό περιεχόμενο

 


Επιβολή σε πολιτικό πρόσωπο προστίμου για παράλειψη διαγραφής από το λογαριασμό του στο Facebook σχολίων με ρατσιστικό περιεχόμενο. Μη παραβίαση της ελευθερίας έκφρασης

ΑΠΟΦΑΣΗ

Sanchez κατά Γαλλίας της 02.0.2021 (αρ. προσφ. 45581/15)

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ποινική καταδίκη του τότε τοπικού συμβούλου που είχε θέσει υποψηφιότητα για εκλογή στο Κοινοβούλιο, για υποκίνηση μίσους ή βίας κατά ομάδας ανθρώπων ή ενός ατόμου λόγω της ιδιότητας μέλους του σε μια συγκεκριμένη θρησκεία, μετά την αποτυχία του να διαγράψει άμεσα, σχόλια που δημοσιεύτηκαν από άλλους στον τοίχο του λογαριασμού του στο Facebook.

Ένα από τα σχόλια είχε το παρακάτω περιεχόμενο: «Αυτός ο σπουδαίος άνθρωπος έχει μετατρέψει τη Νιμ σε Αλγέρι, δεν υπάρχει δρόμος χωρίς κεμπάπ και τζαμί. Οι έμποροι ναρκωτικών και οι ιερόδουλες κυριαρχούν, δεν αποτελεί έκπληξη ότι επέλεξε τις Βρυξέλλες, την πρωτεύουσα της νέας παγκόσμιας τάξης της Σαρία …. [..].Ευχαριστώ Ένωση για το  Λαϊκό Κίνημα [αμάλγαμα UMP και Σοσιαλιστικό Κόμμα], τουλάχιστον δεν χρεωνόμαστε τις πτήσεις και το ξενοδοχείο … Μου αρέσει αυτή η δωρεάν έκδοση του Club Med … Ευχαριστώ [F.] και φιλιά στη Leila ([L.]) … Επιτέλους, ένα ιστολόγιο που αλλάζει τη ζωή μας …».

Το Δικαστήριο επανέλαβε ότι η ανεκτικότητα και ο σεβασμός της ίσης αξιοπρέπειας όλων των ανθρώπων συνιστούν τα θεμέλια μιας δημοκρατικής και πλουραλιστικής κοινωνίας. Κατά συνέπεια, θα μπορούσε κατ’ αρχήν να εξεταστεί  η τιμωρία ή ακόμη και η αποτροπή όλων των μορφών έκφρασης που υποκινούσαν, προωθούσαν ή δικαιολογούσαν το μίσος που βασιζόταν  στη μισαλλοδοξία.

Το Δικαστήριο υπογράμμισε ότι αποδίδει μέγιστη σημασία στην ελευθερία της έκφρασης στο πλαίσιο πολιτικής συζήτησης και θεωρεί ότι απαιτούνταν πολύ ισχυροί λόγοι για να δικαιολογηθεί οποιοσδήποτε περιορισμός στην πολιτική ομιλία και σε προεκλογική περίοδο. Οι γνώμες και πληροφορίες όλων πρέπει να επιτρέπονται να κυκλοφορούν και να διαδίδονται ελεύθερα. Στις συγκεκριμένες συνθήκες της υπόθεσης, ωστόσο, το δικαστήριο διαπίστωσε ότι η απόφαση των εγχώριων δικαστηρίων να καταδικάσει τον προσφεύγοντα λόγω παράλειψης του να λάβει άμεσα μέτρα για τη διαγραφή των σαφώς παράνομων σχολίων που δημοσιεύτηκαν από άλλους στον τοίχο του λογαριασμού του, στο Facebook, σχετικά με την προεκλογική του εκστρατεία, βασίστηκε σε σχετικούς και επαρκείς λόγους που συνδέονται με την έλλειψη επαγρύπνησης και ανταπόκρισης. Η εν λόγω παρέμβαση θα μπορούσε επομένως να θεωρηθεί ως «απαραίτητη σε μια δημοκρατική κοινωνία» και δεν υπήρξε καμία παραβίαση του άρθρου 10 της Σύμβασης.

Μη παραβίαση της ελευθερίας έκφρασης της ΕΣΔΑ.

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ