Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΔΔΑ: εύλογη διάρκεια δίκης για επικοινωνία - επιμέλεια (Αναγνωστάκης κατά Ελλάδας)

 


Μη εύλογη διάρκεια δικαστικής διαμάχης για επικοινωνία και επιμέλεια παιδιού που διήρκεσε 6 χρόνια! Παραβίαση σεβασμού της οικογενειακής ζωής

ΑΠΟΦΑΣΗ

Αναγνωστάκης κ.α. κατά Ελλάδας της 23.09.2021 (αρ. προσφ. 46075/16)

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Επικοινωνία γονέα με παιδί. Δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή. Μη εύλογη διάρκεια διαδικασιών ρύθμισης των δικαιωμάτων πατέρα και παππούδων ανήλικου παιδιού έναντι της μητέρας του. Το παιδί ήταν δύο ετών όταν υποβλήθηκε η προσφυγή.

Όσον αφορά τον πατέρα του παιδιού, το ΕΔΔΑ επισήμανε ότι η διαδικασία – η οποία ξεκίνησε στις 18 Δεκεμβρίου 2015 –διαρκεί μέχρι και σήμερα, περισσότερο δηλαδή από πέντε χρόνια και εννέα μήνες και για τέσσερις βαθμούς δικαιοδοσίας, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι διαδικασίες των ασφαλιστικών μέτρων. Το Δικαστήριο επανέλαβε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει πάντα ο κίνδυνος η οποιαδήποτε διαδικαστική καθυστέρηση να έχει ως αποτέλεσμα τον de facto καθορισμό του ζητήματος.

Έχοντας υπόψη τη θετική υποχρέωση των κρατών βάσει της ΕΣΔΑ, να ενεργούν με ιδιαίτερη επιμέλεια σε τέτοιες περιπτώσεις, αναφορικά με τα δικαιώματα διαμονής των παιδιών και επικοινωνίας των γονέων με αυτά, το Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το χρονικό διάστημα που είχε παρέλθει στην παρούσα υπόθεση δεν μπορούσε να θεωρηθεί εύλογο. Το Δικαστήριο διαπίστωσε παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής (άρθρο 8 της ΕΣΔΑ).

Όσον αφορά τους παππούδες, το Δικαστήριο έκρινε ότι η διάρκεια των διαδικασιών σχετικά με τον καθορισμό των ρυθμίσεων για την επικοινωνία με το παιδί – λιγότερο των έξι μηνών- δεν ήταν υπερβολική και ότι, κατά συνέπεια, δεν υπήρξε καμία αποτυχία συμμόρφωσης των εθνικών αρχών στις θετικές τους υποχρεώσεις βάσει του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει στον πρώτο προσφεύγοντα 2.600 ευρώ για αποζημίωση και 1.000 ευρώ για δαπάνες και έξοδα.

 

 

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ