Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

ΕγκΕισΑΠ 9/2021: Εφαρμογή ΚΠΔ στην προδικασία υπό τα ισχύοντα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας

 




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

 ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

 

Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 2021

Αριθ. Πρωτ.: 7947

Αριθ. Εγκυκλίου: 9

 

 

Προς

Τους κ.κ. Εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών

της Χώρας

Θέμα: Εφαρμογή διατάξεων του ΚΠΔ στο στάδιο της προδικασίας

από 16-9-2021, υπό τα ισχύοντα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας

Με την ΚΥΑ υπ' αριθμ. 55400/2021, όπως αντικαταστάθηκε με την 55732/2021 όμοια, ορίζεται, πλην άλλων, ότι από 16-9-2021, για την είσοδο κατηγορουμένων στις Εισαγγελίες και τα Δικαστήρια για να παραστούν ενώπιον Εισαγγελέα ή και Ανακριτή σε ποινικές υποθέσεις διαδικασίας αυτοφώρου, πλημμελημάτων και κακουργημάτων, αρκεί κατ' εξαίρεση των γενικών υποχρεώσεων από το άρθρο 1 παρ. 1 στοιχ. 3 εδάφιο πρώτο της ανωτέρω ΚΥΑ, η επίδειξη δήλωσης αποτελέσματος self-test για αυτοδιαγνωστικό έλεγχο που έχει διενεργηθεί σε χρονικό διάστημα είκοσι τεσσάρων ωρών (24) ωρών πριν από την είσοδο τους στις ως άνω δικαστικές αρχές.

 

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες συλλαμβάνεται δράστης αυτοφώρου πλημμελήματος ή κακουργήματος ή πραγματοποιείται σύλληψη διωκομένου προσώπου δυνάμει εντάλματος του Ανακριτή ή βουλεύματος του Δικαστικού Συμβουλίου, οπότε, σε αμφότερα τα

ενδεχόμενα, πρέπει να οδηγηθεί ενώπιον του    αρμόδιου

Εισαγγελέα ή Ανακριτή (άρθρα 276, 279, 417 επ. ΚΠΔ), εφόσον αυτός αρνηθεί να υποβληθεί στον προβλεπόμενο αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test), διευκρινίζουμε ότι:

I.             Μη συναινούντος του εν λόγω κρατουμένου δεν μπορεί να εξαναγκασθεί να υποστεί τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19.

II.            Οι διατάξεις του ΚΠΔ περί της (ταχείας) προσαγωγής του ενώπιον του Εισαγγελέα ή του Ανακριτή, δηλαδή τα άρθρα 275, 276, 279, 417-419 ΚΠΔ, ισχύουν και είναι εφαρμοστέα. Τα οριζόμενα στις ΚΥΑ δεν καθιστούν ανενεργείς τις ρυθμίσεις του ΚΠΔ, οι οποίες, άλλωστε, αποτελούν «εκτελεστικές» του άρθρου 6 του Συντάγματος διατάξεις και συμπλέουν με το άρθρο 5 της ΕΣΔΑ.

III.           Επιβάλλεται η παράλληλη διερεύνηση των νομίμων προϋποθέσεων στοιχειοθέτησης τυχόν ποινικής ευθύνης του υπό προσαγωγή, αρνουμένου να υποβληθεί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test), για τέλεση αδικημάτων ιδίως των άρθρων 169 και 285 ΠΚ.

IV.          Σε περίπτωση που οδηγηθεί σε εισαγγελικό ή ανακριτικό γραφείο κρατούμενος, ο οποίος έχει αρνηθεί τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19, η συμμόρφωση προς τις λοιπές υποχρεώσεις (χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων κ.λπ.) πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυστηρή.

 

V.            Επισημαίνεται, ακόμη, η με τη συνδρομή των προϋποθέσεων του άρθρου 279 παρ. 1 εδ. τρίτο ΚΠΔ δυνατότητα του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, επί αυτοφώρων πλημμελημάτων, να δώσει εντολή να αφεθεί ελεύθερος ο συλληφθείς και να μην εφαρμοστεί η προβλεπόμενη για τα αυτόφωρα εγκλήματα διαδικασία του άρθρου 418 παρ. 1 εδ. α και παρ. 2 ΚΠΔ.

Οι κ.κ. Διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών της Χώρας παρακαλούνται να ενεργήσουν κατά το άρθρο 24 παρ. 5 στοιχ. β ΚΟΔΚΔΛ, απευθύνοντας ανάλογες γενικές οδηγίες προς τους ανακριτικούς υπαλλήλους της περιφερείας τους.

 

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

 

Βασίλειος Πλιώτας

 

 

=================================================

σσ. Επειδή το κείμενο έχει ληφθεί από pdf μέσω OCR, υπάρχει  περίπτωση να έχουν εμφιλοχωρήσει σφάλματα. Το πρωτότυπο κείμενο βρίσκεται 

https://eisap.gr/%ce%b5%ce%b3%ce%ba%cf%8d%ce%ba%ce%bb%ce%b9%ce%bf%cf%82-9-2021/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ