Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

ΕΔΔΑ: Διεμφυλικός άνδρας ζήτησε την πλήρη τροποποίηση ή επανέκδοση του πιστοποιητικού γέννησής του μετά την αλλαγή φύλου

 


Διεμφυλικός άνδρας ζήτησε την πλήρη τροποποίηση ή επανέκδοση του πιστοποιητικού γέννησής του μετά την αλλαγή φύλου. Η άρνηση των αρχών δεν παραβίασε την ΕΣΔΑ

ΑΠΟΦΑΣΗ

Y κατά Πολωνίας της 17.02.2022 (αρ. προσφ. 74131/14)

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Αλλαγή φύλου από γυναίκα σε άνδρας και πιστοποιητικά γέννησης. Άρνηση των αρχών για πλήρη τροποποίηση του πιστοποιητικού γέννησής του ή έκδοση εξ υπαρχής νέου, μετά την αλλαγή φύλου.

Παρότι είχε εκδοθεί δικαστική απόφαση που του επέτρεπε να τροποποιήσει το πιστοποιητικό γέννησής του ώστε να εμφανίζεται η αλλαγή φύλου, με αίτησή του στα πολωνικά δικαστήρια, ο προσφεύγων ζήτησε να αφαιρεθεί εντελώς η αναφορά του φύλου από το πιστοποιητικό γέννησής του ή να εκδοθεί νέο πιστοποιητικό γέννησης. Ωστόσο τα δικαστήρια απέρριψαν το αίτημά του με την αιτιολογία ότι δεν ήταν δυνατό να εκδοθεί νέο πιστοποιητικό γέννησης μετά από αλλαγή φύλου, αλλά ότι οι τυχόν αλλαγές αναφέρονται μόνο ως παρατηρήσεις στο πρωτότυπο πιστοποιητικό γέννησης. Ο προσφεύγων κατήγγειλε ότι το πιστοποιητικό γέννησής του περιείχε αναφορά στο φύλο που είχε κατά τη γέννησή του και ότι είχε υποστεί διακρίσεις έναντι των υιοθετημένων παιδιών, στα οποία εκδίδονταν νέα πιστοποιητικά.

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου διαπίστωσε ότι ο προσφεύγων δεν ήταν σε θέση να αποδείξει ότι υπέστη οποιαδήποτε δυσμενή συνέπεια από τις αρνητικές αποφάσεις των εθνικών αρχών. Αντιθέτως οι αρχές είχαν καταφέρει να εξισορροπήσουν τα διακυβευόμενα συμφέροντα, ενεργώντας κατά την κρίση τους, όταν αρνήθηκαν να τροποποιήσουν το πλήρες πιστοποιητικό γέννησης. Επομένως δεν υπήρξε παραβίαση του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ.

Όσον αφορά την επίκληση της απαγόρευσης των διακρίσεων, το ΕΔΔΑ έκρινε ότι η κατάσταση του προσφεύγοντος και εκείνη των υιοθετημένων παιδιών δεν ήταν παρόμοιες ώστε να ισχυριστεί ότι είχε υποστεί διακρίσεις. Συνεπώς δεν υπήρξε παραβίαση των δικαιωμάτων του προσφεύγοντος δυνάμει του άρθρου 14 της ΕΣΔΑ. 

 

 

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ