Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022

ΕΔΔΑ: Η Ελλάδα αποζημιώνει με 330.000 ευρώ πρόσφυγες για παραβίαση δικαιώματος στη ζωή και εξευτελιστική μεταχείριση!


 

 

Η Ελλάδα αποζημιώνει με 330.000 ευρώ πρόσφυγες για παραβίαση δικαιώματος στη ζωή και εξευτελιστική μεταχείριση! Θάνατος 11 ατόμων από βύθιση αλιευτικού σκάφους και εξευτελιστικός σωματικός έλεγχος επιζώντων! 

Safi κ.α. κατά Ελλάδας της 07.07.2022 (αρ. προσφυγής 5418/15) 

 

 ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η υπόθεση αφορούσε βύθιση αλιευτικού σκάφους το οποίο μετέφερε 27 αλλοδαπούς, στις 20 Ιανουαρίου 2014, στο Αιγαίο, ανοιχτά από το Φαρμακονήσι, προκαλώντας τον θάνατο 11 ατόμων, μεταξύ των οποίων και συγγενών των προσφευγόντων.

Επικαλούμενοι το άρθρο 2 (δικαίωμα στη ζωή), οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι λόγω των πράξεων και παραλείψεων του Λιμενικού, κινδύνευσαν οι ζωές τους κατά τη βύθιση του σκάφους. Μερικοί από αυτούς επίσης παραπονέθηκαν για το θάνατο των συγγενών τους κατά τη διάρκεια της βύθισης.

Επικαλούμενοι το άρθρο 2 της Σύμβασης ως προς τη διαδικαστική του πτυχή, κατήγγειλαν την ανεπάρκεια της διοικητικής και δικαστικής έρευνας που διενήργησαν οι εθνικές αρχές αναφορικά με το εν λόγω θανατηφόρο δυστύχημα.

Επικαλούμενοι το άρθρο 13 (δικαίωμα αποτελεσματικής προσφυγής) της Σύμβασης, ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν πρόσβαση σε ένα αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο, βάσει του οποίου θα μπορούσαν να διατυπώσουν τις καταγγελίες τους σχετικά με το άρθρο 2.

Το ΕΔΔΑ έκρινε, ομόφωνα, ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 2 (δικαίωμα στη ζωή) της ΕΣΔΑ ως προς τη διαδικαστική του πτυχή. Το Δικαστήριο διαπίστωσε ελλείψεις στη διαδικασία και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αρχές δεν είχαν διεξαγάγει διεξοδική και αποτελεσματική έρευνα για να ρίξουν φως στις συνθήκες του ατυχήματος.

Ακόμη διαπίστωσε παραβίαση του άρθρου 2 (δικαίωμα στη ζωή) λόγω μη εκπλήρωσης της θετικής υποχρέωσης που απορρέει από το εν λόγω άρθρο. Θεώρησε ότι οι ελληνικές αρχές δεν έκαναν ό,τι εύλογα θα ανέμενε κανείς από αυτές να παρέχουν, δηλαδή, στους προσφεύγοντες και στις οικογένειές τους το επίπεδο προστασίας που απαιτείται από το άρθρο 2 της Σύμβασης.

Τέλος, το ΕΔΔΑ έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 3 (απαγόρευση εξευτελιστικής μεταχείρισης), σχετικά με 12 προσφεύγοντες που επέβαιναν στο σκάφος και οι οποίοι, μετά τη βύθιση, υπέστησαν εξευτελιστική μεταχείριση λόγω των σωματικών ερευνών στις οποίες υποβλήθηκαν κατά την άφιξή τους στο Φαρμακονήσι και αμέσως μόλις είχαν βιώσει μια κατάσταση ακραίου ψυχολογικού πόνου και στρες, από τη βύθιση του σκάφους.

Το ΕΔΔΑ επιδίκασε συνολικά 330.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι προσφεύγοντες.

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ