Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

ΕΔΔΑ: Μη αιτιολογημένη άρνηση του Αρείου Πάγου να αποστείλει προδικαστικό ερώτημα στο ΔΕΕ (Ελλάδα)

 


Μη αιτιολογημένη άρνηση του Αρείου Πάγου να αποστείλει προδικαστικό ερώτημα στο ΔΕΕ, παρά την αίτηση του προσφεύγοντος! Παραβίαση του άρθρου 6 § 1 της ΕΣΔΑ 

ΑΠΟΦΑΣΗ                           

Γεωργίου κατά Ελλάδας της 14.03.2023 (αρ. προσφ. 57378/18) 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Αίτηση προς το Ακυρωτικό Δικαστήριο να υποβάλει προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), η οποία υποβλήθηκε από τον προσφεύγοντα στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας εναντίον του και έλλειψη αιτιολογίας από το Ακυρωτικό Δικαστήριο για τη σιωπηρή απόρριψη του αιτήματος αυτού.

Ο προσφεύγων διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Σε απροσδιόριστη ημερομηνία, ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον του για παράβαση καθήκοντος. Στο στάδιο της αναίρεσης, με υπόμνημα πρόσθετων λόγων της 21ης Μαρτίου 2018, ο προσφεύγων ζήτησε από το ΔΕΕ την έκδοση προδικαστικής απόφασης.

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αίτησή του προσφεύγοντος για νομικά ζητήματα (απόφαση αριθ. 977/2018). Στην απόφαση αυτή, δεν έγινε καμία αναφορά στο αίτημα του προσφεύγοντος για την υποβολή προδικαστικού ερωτήματος στο ΔΕΕ. Επικαλούμενος το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ, ο προσφεύγων προσήψε στον Άρειο Πάγο ότι απέρριψε την αίτηση προδικαστικού ερωτήματος χωρίς καμία αιτιολογία.

Το Δικαστήριο επισήμανε ότι η καταγγελία έπρεπε να κριθεί παραδεκτή. Ο προσφεύγων υποστήριξε ότι, παρά τη νομολογία του Δικαστηρίου, το Ακυρωτικό Δικαστήριο παρέλειψε να εξετάσει την αίτησή του για προδικαστική παραπομπή στο ΔΕΕ. Η αποτυχία του Άρειου Πάγου να αντιμετωπίσει αυτό το κρίσιμο ζήτημα σήμαινε ότι το θεμελιώδες επαγγελματικό καθήκον του προσφεύγοντος ως προέδρου δεν είχε ληφθεί δεόντως υπόψη.

Η Κυβέρνηση υποστήριξε ότι, εν πάση περιπτώσει, εναπόκειται στο εθνικό δικαστήριο να εφαρμόσει το δίκαιο της Ένωσης μετά την έκδοση της προδικαστικής απόφασης, πράγμα που δεν θα ασκούσε αποφασιστική επιρροή στην επίλυση της διαφοράς. Εν προκειμένω, τα εθνικά δικαστήρια δεν έκριναν αναγκαία την προδικαστική παραπομπή.

Ο προσφεύγων αιτήθηκε στο Ακυρωτικό Δικαστήριο, με το υπόμνημά του της 21ης Μαρτίου 2018, να ζητήσει από το ΔΕΕ να εκδώσει προδικαστική απόφαση σχετικά με την πραγματική πρόθεση της αρχής 1.4 του κώδικα ορθής πρακτικής για τις ευρωπαϊκές στατιστικές. Η απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου δεν αποτέλεσε αντικείμενο έφεσης βάσει του εσωτερικού δικαίου. Ως εκ τούτου, το Ακυρωτικό Δικαστήριο όφειλε να αιτιολογήσει την άρνησή του να υποβάλει προδικαστικό ερώτημα στο ΔΕΕ.

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε παραβίαση του άρθρου 6 § 1 της ΕΣΔΑ. Ο προσφεύγων δεν προέβαλε αίτημα δίκαιης ικανοποίησης για χρηματική ζημία, ηθική βλάβη ή έξοδα. Συνεπώς, το Δικαστήριο δεν επιδίκασε αποζημίωση.

 

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ