Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

ΕΔΔΑ: Άρνηση πληροφοριών σε δημοσιογράφο για παρελθοντική συνεργασία δικαστών και εισαγγελέα με υπηρεσίες ασφαλείας!

 


Άρνηση των αρχών να παράσχουν σε δημοσιογράφο πληροφορίες για παρελθοντική συνεργασία δικαστών και εισαγγελέα με υπηρεσίες ασφαλείας! Παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης 

ΑΠΟΦΑΣΗ

Saure κατά Γερμανίας (αρ. 2) της 28.03.2023 (αρ. προσφ. 6091/16) 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ελευθερία του τύπου, δημόσιο συμφέρον και προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Ο προσφεύγων, δημοσιογράφος στην εφημερίδα Bild  ζήτησε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης  πληροφορίες σχετικά με δικαστές και εισαγγελείς  που είχαν συνεργαστεί στο παρελθόν με το Υπουργείο Ασφάλειας της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας και μετά την ένωση της Γερμανίας ενσωματώθηκαν στο  δικαστικό σώμα των νέων Länder. Οι αρμόδιες αρχές αρνήθηκαν την παροχή των πληροφοριών λόγω εμπιστευτικότητας.

Ο προσφεύγων προσέφυγε ανεπιτυχώς στο διοικητικό δικαστήριο κατά της άρνησης των αρχών.

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε ότι το διοικητικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του προσφεύγοντος για παροχή πληροφοριών για 13 δικαστές και έναν εισαγγελέα,  εξετάζοντας τα βασικά κριτήρια και κυρίως τον ρόλο του Τύπου σε μία δημοκρατική κοινωνία σε αντιστάθμισμα με την ανάγκη προστασίας της προσωπικής ζωής των άλλων, γιατί οι προστατευόμενοι ήταν δημόσια πρόσωπα. Το Δικαστήριο θεώρησε ότι οι λόγοι που προβλήθηκαν από τις εγχώριες αρχές ήταν όχι μόνο σχετικοί αλλά και επαρκείς για να αποδείξουν ότι η άρνηση αποκάλυψης των ονομάτων των δικαστών και του εισαγγελέα ήταν «απαραίτητη σε μια δημοκρατική κοινωνία» και δεν υπήρχε παραβίαση του άρθρου 10.

Αντιθέτως έκρινε ότι εγχώριες αρχές μη εξετάζοντας κατά πόσον οι επίμαχες πληροφορίες θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν σε ανώνυμη μορφή, η οποία θα επέτρεπε στον προσφεύγοντα δημοσιογράφο να συμβάλει, σε  τεκμηριωμένη βάση, σε μια συζήτηση για ένα ζήτημα δημοσίου ενδιαφέροντος και μη προβαίνοντας σε εξισορρόπηση των επίμαχων ανταγωνιστικών συμφερόντων, παρέλειψαν να προβάλουν σχετικούς και επαρκείς λόγους για να αποδείξουν ότι η άρνηση κοινοποίησης πρόσθετων πληροφοριών σχετικά με τα ενοχοποιητικά πορίσματα κατά των δικαστών και του εισαγγελέα ήταν «απαραίτητη μια δημοκρατική κοινωνία».

Όσον αφορά την καταγγελία για την εύλογη διάρκεια της δίκης, το ΕΔΔΑ διαπίστωσε ότι ο προσφεύγων δεν εξάντλησε τα εγχώρια ένδικα μέσα και την απέρριψε ως απαράδεκτη.

 

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ