Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Η Ελλάδα έχει ένα από τα χειρότερα Συστήματα Απονομής Ποινικής Δικαιοσύνης στην Ευρώπη σύμφωνα με έρευνα επί της νομολογίας του ΕΔΔΑ


Ανεξάρτητη έρευνα επί τη βάσει της νομολογίας του ΕΔΔΑ αποφαίνεται ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα χειρότερα Συστήματα Απονομής Δικαιοσύνης μέσω των Ποινικών της Δικαστηρίων στην Ευρώπη.
Στο ίδιο επίπεδο κινούνται η Βουλγαρία, η Πολωνία και η Ρουμανία και τα πορίσματα συνάγονται από τιςδιαρκείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ευθυδικίας και της προσωπικής ελευθερίας.

—————————————————————————————————————————————————————

Human rights violations in EU courts double in five years

Independent analysis of criminal justice in European Union finds Greece, Bulgaria, Poland and Romania are worst offenders

GreeceBulgariaPoland and Romania are the worst European Unioncountries at delivering justice through criminal trials, according to an independent survey of the union’s courts.
States on the eastern fringes of the union emerge as serial offenders in a comparative study of breaches of individuals’ right to liberty and a fair trial recorded by the European court of human rights (ECHR).
Delays in bringing cases to trial were the most common reason for critical judgments. In some EU countries pre-trial detention can last for up to four years; others have no legal maximum.



===========
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

4 σχόλια:

  1. Παρακαλούμε να αναρτηθεί το κείμενο μεταφρασμένο στα Ελληνικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γι αυτές τις διαπιστώσεις γιατί δεν δείχνει ετοιμότητα κι ευαισθησία ν' απαντήσει ο κατ'εξοχήν αρμόδιος κ.Εισ.ΑΠ; Tότε θα δικαίωνε τον θεσμικό του ρόλο δείχνοντας την απαιτούμενη υπευθυνότητα και συνέπεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Κομίζουν γλαύκαν εις Αθήνας"...Χρειαζόμαστε αμέσως : α) κώδικα ποινικής δικονομίας κατά τον γερμανικό ή ελβετικό, β) σώματα πραγματογνωμόνων από ειδικούς επιστήμονες στα οικονομικά, στις τραπεζικές συναλλαγές, στα ιατρικά, ψυχολογικά και κοινωνικά θέματα κ.λ.π., γ) ενίσχυση της προδικασίας για να τελειώνουν σε αυτό το στάδιο πολλές υποθέσεις, δ) να ενταχθούν οι στρατιωτικοί δικαστές στο σύστημα απονομής της ποινικής δικαιοσύνης και ε) οι δικαστές από το βαθμό του εφέτη και πάνω να χωρίζονται πλήρως σε πολιτικούς και ποινικούς. Οι ποινικοί δικαστές να έχουν αυξημένα προσόντα, να έχουν κάνει ειδικές σπουδές, να έχουν μεγάλη κοινωνική εμπειρία, να επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια, να αμείβονται με υψηλότερο μισθό, να προάγονται ευκολότερα στον επόμενο βαθμό και να ελέγχονται με πολύ αυστηρά κριτήρια ως προς την επιστημονική τους κατάρτιση και την ικανότητα στην απονομή της δικαιοσύνης. Η ποινική δικαιοσύνη πονάει. Τα αστικά κουτσά στραβά βγαίνουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι χαρακτηριστική η έλλειψη σχολίων (μήπως σημαίνει έλλειψη ενδιαφέροντος ;) για το ανωτέρω θέμα. Ενώ οι μίτοι για το ζήτημα των μισθολογικών περικοπών βρίθουν πλήθους σχολίων και νομικών επιχειρημάτων και αντεπιχειρημάτων. Απορείτε μετά κ.κ. Πρόεδροι και Εισαγγελείς γιατι η κοινωνία δεν βλέπει με συμπάθεια τον αγώνα σας και γιατί διάφοροι δημοσίως, άλλοι επωνύμως & άλλοι ανωνύμως, σας κακολογούν και σας ειρωνεύονται, ενώ ουδείς πολίτης δείχνει να ενοχλείται απο τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές. Μήπως για την απαξίωση αυτή φταίει οτι τον παλιό καλό καιρό -όταν όλοι δέναμε τους σκύλους με λουκάνικα- το Δικαστικό Σώμα ουδέν έπραξε για τις υπερβολικές καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, για τον υπερπληθυσμό στις φυλακές, για τη "πακεταρισμένη" αστική και ποινική δίκη (40-50 υποθέσεις ανά πινάκιο), για την επιβολή ιδιαιτέρως αυστηρών ποινών για κατά τα άλλα ασήμαντα εξ επόψεως κοινωνικής σημασίας και ηθικής απαξίας αδικήματα (μη τυχόν και κάποιος θεωρηθεί επιεικής-τί συμφορά και αυτή !), για την αρχαία-αν όχι απούσα- υλικοτεχνική υποδομή για τις στοιχειώδεις ανάγκες απονομής της δικαιοσύνης, για τη μετατροπή της προσωρινής κράτησης σε μέσο "προτιμωρίας" με τον εντεύθεν δημόσιο διασυρμό (πήγε περίπατο το τεκμήριο αθωότητας), για την ανοχή σε φαινόμενα "τηλεδικών" (σήμερα φρίττουμε με τις απόπειρες αυτοδικίας, ποιος άραγε επέτρεψε τη καλλιέργεια αυτού του "ήθους" ή μάλλον αήθειας ;) και για πόσα άλλα θέματα γνωστά σε όλους μας ; Ή μήπως νομίζετε οτι η κοινωνία αδιαφορεί για όλα αυτά και δεν βλέπει τι γίνεται ;
    Διάβασα την επιστολή-παρέμβαση, που υπογράφεται, μεταξύ άλλων, και απο τους κ.κ. Σεβαστίδη. Ωραία όλα αυτά που γράφουν, αλλά δεν γίνετε να υπερασπιστείτε τη νομιμότητα και την ιδέα της δικαιοσύνης μόνο σε ο,τι αφορά τους μισθούς σας. Ή όλα ή τίποτα. Ή όπως έλεγαν και οι Γερμανοί νομικοί της Αναγέννησης, fiat justitia et pereat mundus. Τότε όλοι θα σταθούμε στο πλευρό όχι απλώς των δικαστών, αλλά της τρίτης εξουσίας. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία, ένας δικηγόρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ