Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΑΝΑΚΡΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ

  

«Ψηλά το κεφάλι» τους είπε ο Χαρ. Αθανασίου

Δικαστές: Σταματήστε τις παρεμβάσεις στο έργο των ανακριτών για τη ΧΑ


Να σταματήσουν οι παρεμβάσεις στο έργο των δύο ανακριτών στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής ζήτησε η πρόεδρος της ΕΔΕ, Βασιλική Θάνου

Να σταματήσουν οι  παρεμβάσεις στο έργο των δύο ανακριτών, Σπ. Γεωργουλέα και Χρ. Παπακώστα, που χειρίζονται την υπόθεση των μελών της Χρυσής Αυγής, ζήτησε η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), Βασιλική Θάνου, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου και της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, κατά την εκδήλωση του εορτασμού του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, προστάτη των δικαστών.

Παράλληλα, η αναπληρώτρια γενική γραμματέας της ΕΔΕ, Μαργαρίτα Στανιώτη, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει εύφορο έδαφος στη Δικαιοσύνη για παρεμβάσεις στο έργο της».

Από την πλευρά του, ο κ. Αθανασίου σημείωσε ότι η Δικαιοσύνη καλείται να προστατεύσει τη Δημοκρατία από τις ακρότητες και «για το λόγο αυτό πρέπει λοιπόν να την αφήσουμε να το πράξει και να ολοκληρώσει το έργο της».

Η κυρία Θάνου, κατά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην παλαιά Βουλή, ανέφερε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των δικαστών ανταποκρίνεται με αυταπάρνηση και ευσυνειδησία στο λειτούργημά τους, απασχολούμενοι και τις νυκτερινές ώρες και τις αργίες σε βάρος της προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τόνισε η πρόεδρος της ΕΔΕ, είναι «οι δύο ανακριτές που ασχολούνται με την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι έχουν υπερβεί αδιαλείπτως τις 50 ώρες ανάκρισης».

Όμως, τόνισε η κυρία Θάνου, «ας το λάβουν αυτό υπόψη τους, και ιδίως οι παράγοντες της πολιτικής και της δημοσιογραφίας, που επί δύο εικοσιτετράωρα, και ενώ η ανάκριση είναι σε εξέλιξη, επιμένουν να ασκούν αρνητική κριτική και να προσπαθούν να παρέμβουν στο έργο τους».

Δεν αρκέστηκε σε αυτό η εκπρόσωπος των δικαστών, η οποία υπογράμμισε: «Επιμένουν (σ.σ. πολιτικοί και δημοσιογραφικοί παράγοντες) να μη θέλουν να κατανοήσουν ότι σε αυτό ακριβώς συνίσταται η ανεξαρτησία και αμεροληψία του δικαστή. Δηλαδή, στο ότι οφείλει να αγνοεί τις πιέσεις που ασκούνται από τα ΜΜΕ και από άλλες πλευρές, και να αποφασίζει ανεπηρέαστος, βασιζόμενος μόνο στα στοιχεία της δικογραφίας».

«Ο σωστός δικαστής λογοδοτεί μόνο στη συνείδηση και τον Θεό» τόνισε η κυρία Θάνου και προσέθεσε: «Πρέπει να αφήσουν όλοι τους δικαστές να ασκήσουν ανεπηρέαστοι το έργο τους».

Στη συνέχεια, η κυρία Θάνου, αφού αναφέρθηκε στις μειώσεις των αποδοχών των δικαστών, έκλεισε την ομιλία της, λέγοντας: «Διαβεβαιώνω και πάλι προς κάθε κατεύθυνση ότι μέσα σ' αυτή τη δυσχερέστατη κρίση, την οποία διανύει και η χώρα μας και η Δικαιοσύνη, οι δικαστές εξακολουθούν να παραμένουν ανεξάρτητοι και υπερήφανοι και ότι ο δοκιμαζόμενος ελληνικός λαός μπορεί και πρέπει να τους εμπιστεύεται».

Η κυρία Στενιώτη  επισήμανε ότι «οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, παρά τις αντιξοότητες κάτω από τις οποίες ασκούμε το λειτούργημά μας, διαβεβαιώνουμε όλους ότι θα εξακολουθήσουμε με αυτοθυσία, αυταπάρνηση, σθένος, αίσθημα ευθύνης και αφοσίωση στο καθήκον να υπηρετούμε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, να προασπιζόμαστε τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις αρχές του κράτους δικαίου, όπως το Σύνταγμα, ο νόμος και η συνείδησή μας επιτάσσουν, δίχως σε καμία περίπτωση να εξυπηρετούμε πολιτικές σκοπιμότητες».

Και κατέληξε η γραμματέας της ΕΔΕ: «Να διαβεβαιώσουμε ότι έχουμε όραμα για τη Δικαιοσύνη και ότι είμαστε παρόντες για να υπερασπισθούμε αρχές και αξίες, και επίσης να διαβεβαιώσουμε όλους ότι δεν υπάρχει εύφορο έδαφος στη Δικαιοσύνη για παρεμβάσεις στο έργο της».
          
Με τη σειρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, ανέφερε: «Αυτές τις ημέρες, η Δικαιοσύνη της χώρας μας καλείται να επιτελέσει ένα πολύ δύσκολο έργο. Πρέπει να προστατεύσει τη Δημοκρατία από τις ακρότητες και πρέπει να το κάνει αυτό μέσα στα όρια που το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους ορίζουν. Πρέπει να αντιμετωπίσει τους αμφισβητίες του δημοκρατικού ιδεώδους όχι με τα όπλα τους, αλλά με τη δημοκρατική νομιμότητα».   

Και τόνισε ο κ. Αθανασίου: «Ας την αφήσουμε, λοιπόν, να το πράξει. Ας την αφήσουμε να ολοκληρώσει το έργο της. Το έργο της που ξεκινά με την έρευνα και τη μελέτη και τελειώνει με την απόφαση. Την απόφαση, την νηφάλια την οριστική και αμετάκλητη. Η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει τη δυνατότητα να το κάνει, γιατί είναι θεσμικά ανεξάρτητη, τόσο ανεξάρτητη που άλλες έννομες τάξεις θα ζήλευαν. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη απόδειξη και ταυτόχρονα εγγύηση ότι η Δημοκρατία μας είναι ισχυρή, λειτουργεί και αντιμετωπίζει όποιον επιχειρεί να την υπονομεύσει. Η Πολιτεία, με τη σειρά της, οφείλει να τονίζει και να αναδεικνύει αυτή την ανεξαρτησία με όλους τους συνταγματικά κατοχυρωμένους τρόπους».

Πριν κατέβει από το βήμα και απευθυνόμενος στους πρώην συναδέλφους του, ο κ. Αθανασίου είπε: «Ψηλά το κεφάλι».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Μ. Θεοχαρίδης και Ευτέρπη Ευτέρπη Κουτζαμάνη, αντίστοιχα, οι πρόεδροι του Συμβουλίου Επικρατείας Σωτ. Ρίζος, του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ι. Καραβοκύρης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Ν. Κανελλόπουλος, κ.λπ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, λαμβάνοντας αφορμή από την εκκρεμή ενώπιον της Ποινικής Δικαιοσύνης υπόθεση στην οποία εμπλέκονται –εκτός άλλων- εν ενεργεία βουλευτές πολιτικού κόμματος και τα ποικίλα σχόλια που ακολούθησαν τη δικονομική μεταχείριση κατηγορουμένων στην υπόθεση αυτή από ανακριτή και εισαγγελέα, προερχόμενα από χείλη αρμοδίων και μη, υπενθυμίζει ότι :
(i) Ο χειρισμός των ποινικών υποθέσεων έχει από το Σύνταγμα και το νόμο ανατεθεί σε τακτικούς δικαστές και εισαγγελείς, οι οποίοι απολαμβάνουν πλήρους οργανικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας.
(ii) Η αξιολόγηση της ποινικής κατηγορίας και η επιλογή της επιβολής ή μη μέτρων δικονομικού καταναγκασμού στον κατηγορούμενο είναι έργο που έχει ανατεθεί από το Σύνταγμα και το νόμο στην κυριαρχική κρίση του αρμόδιου δικαστή και εισαγγελέα, οι οποίοι μόνοι έχουν τη γνώση του συνόλου του υλικού της σχετικής δικογραφίας, επί τη βάσει του οποίου αποφαίνονται. Συνεπώς, εικασίες, κρίσεις ή επιθυμίες τρίτων που δεν χειρίζονται ως αρμόδιοι δικαστικοί λειτουργοί την υπόθεση και αγνοούν τα στοιχεία της δικογραφίας, ουδεμία σχέση έχουν με την απονομή της Ποινικής Δικαιοσύνης, ούτε εξυπηρετούν τη σύμφωνα με το Σύνταγμα αντικειμενική, νηφάλια και ορθή απονομή της.
(iii) Οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης έχουν ανταποκριθεί και εξακολουθούν να αίρονται στο ύψος των εκάστοτε περιστάσεων, υποτάσσοντας με αυταπάρνηση την προσωπικότητα και την ικμάδα τους στην υπηρεσία της ορθής απονομής του Δικαίου, ως θεμελιώδους στοιχείου της εύρυθμης λειτουργίας της Δημοκρατίας και της ομαλής κοινωνικής συμβίωσης. Συνεπώς, κρίσεις επιπολής, σχολιασμοί προερχόμενοι από φορείς αναρμόδιους ως επί το πλείστον και δυσαρέσκειες υποκρύπτουσες κίνητρα άσχετα με την απονομή του Δικαίου, ουδόλως συμβάλλουν στην προστασία της θεσμικής αυθεντίας των Πολιτειακών λειτουργιών, ούτε στη δημιουργία και διατήρηση του κλίματος καταλλαγής και νηφαλιότητας, που είναι αναγκαίο για την επικράτηση του Δικαίου και την ηθική υπεροχή της Δημοκρατίας.
Τέλος, (iv) με ικανοποίηση το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ε.Ε. επιβεβαιώνει ότι οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης ευρίσκονται πέραν χρονικών ή άλλων συγκυριών, από τις οποίες δεν επηρεάζονται, όσον αφορά στην κυριαρχική, κατά συνείδηση, κρίση τους.


                        Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ε.Ε.

                Ο Πρόεδρος                             Ο Γεν. Γραμματέας

Ρούσσος-Εμμανουήλ Παπαδάκης            Δημήτριος Ζημιανίτης
  Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου               Εισαγγελέας Πρωτοδικώ
ν

14 σχόλια:

  1. Λόγια λόγια... "Τα πολλά λόγια είναι φτώχια", λέει ο κόσμος. Ο αξιότιμος Πρόεδρος του Αρείου Πάγου καλό θα ήταν να συγκαλέσει την Ολομέλεια του Δικαστηρίου για να διαπιστωθεί θεσμικά η ωμή παρέμβαση στο έργο της ανακρίσεως από την ίδια την Κυβέρνηση πρώτα (με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου) και να προταθούν τρόποι αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων στο μέλλον, μεταξύ των οποίων η καθιέρωση απαγόρευσης κάθε σχολίου μετά την άσκηση ποινικής δίωξης, με την πρόβλεψη αυστηρών ποινικών κυρώσεων, όπως ισχύει σε όλες τις πολιτισμένες χώρες, όπου η έννοια του δικαστικού ρεπορτάζ περιορίζεται σε απλή ανακοίνωση των αποφάσεων των δικαστικών αρχών, όχι σε πληροφορίες από ανώνυμες "δικαστικές πηγές", για υποθέσεις που εκκρεμούν, με ανακοίνωση ανακριτικού υλικού συχνά (και πρόσφατα), σε ένα δικαστικό κουτσομπολιό. Πως αντέχετε βρε μία τέτοια κατάσταση; Πως αντέχετε τα τηλεδικαστήρια που στήνονται καθημερινά; Έχετε καμία αμφιβολία ότι αν ο ανακριτής δεν προφυλάκιζε ούτε τον Μιχαλολιάκο και τον Παππά ότι θα ήταν αυτός πλέον ο κατηγορούμενος στα τηλεδικαστήρια αυτά και σύντομα κατητορούμενος σε ποιο επίσημα δικαστήρια; Αφήστε τις ανακοινώσεις δημοσίων σχέσεων και δείτε τη σκληρή πραγματικότητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανακοίνωση έπρεπε να εκδώσει η ΕΔΕ ως συλλογικό όργανο όχι μόνο η Πρόεδρός της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλα όσα λέει η ανακοίνωση της ΕΔΕ, η ομιλία της κ.Θάνου και του υπουργού είναι εξαιρετικά. Όμως υπάρχει πρόβλημα παρέμβασης στο έργο της δικαιοσύνης κι αυτό έγινε καταφανές τις τελευταίες μέρες. Έξαλλοι δημοσιογράφοι, έξαλλοι δημοσιολογούντες και πολιτικά πρόσωπα κλπ, όλοι είπαν την "επιστημονική" άποψη που τους βόλευε τον καθένα και οι πολίτες μπήκαν δυστυχώς στο πετσί του ρόλου του όχλου. Μέχρι και παραιτήσεις υπουργών προαναγγέλθηκαν εξαιτίας της απόφασης των ανακριτών!!!
    Η διαπίστωση του προβλήματος όμως δεν προσφέρει τίποτα. Πρέπει να σταματήσει το αλισβερίσι δικαστών-δημοσιογράφων-πολιτικών. Δεν ξέρω πώς, εσείς θα το βρείτε, αλλά πρέπει να σταματήσει. Ένιωσα ντροπή για τη δικαιοσύνη απόψε όταν δημοσιογράφος του μέγκα που κάνει δικαστικό ρεπορτάζ έλεγε στο κεντρικό δελτίο ότι οι ανακριτές πήραν τηλέφωνο το συνήγορο του Κασιδιάρη για να του κάνουν παράπονα για τη συμπεριφορά του πελάτη του μόλις αφέθηκε ελεύθερος. Δεν ξέρω αν αληθεύει, αλλά σίγουρα η δημοσιογράφοι του δικαστικού ρεπορτάζ έχουν βρει "πατήματα" σε δικαστικούς λειτουργούς, παίρνουν πληροφορίες και τις αξιοποιούν ανάλογα τα συμφέροντα που εξυπηρετούν. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Βρείτε τον τρόπο, κάντε προτάσεις κ.Θάνου κ κ.υπουργέ. Οι διαπιστώσεις είναι εύκολες, οι λύσεις δύσκολες. Κι εσείς είστε εκεί που είστε για να προτείνετε λύσεις και να τις εφαρμόσετε, όχι για σχολιασμό της επικαιρότητας της δικαιοσύνης.
    Κι ένα τελευταίο: δεν κατανοώ για ποιο λόγο η ΕΔΕ έχει εξελιχθεί σε εκπρόσωπο τύπου για πάσης φύσεως θέματα. Στο εξωτερικό έχουν προχωρήσει στα θέματα αυτά. Ας κάνουμε κι εμείς μερικά βήματα μπροστά, θα βοηθήσει να ξεμπλεχτεί η χαοτική και άναρχη σχέση που έχουν δημιουργήσει δικαστές-δημοσιογράφοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευτυχώς που δουλεύουν 50 ώρες συνεχόμενες και δεν προλαβαίνουν να βλέπουν τους "δικαστές" των καναλιων και παραθύρων αυτών.
    Αυτοί οι ανώτεροι δικαστικοί κύκλοι, που θεωρούν την κρίση των ανακριτών (περιοριστικοί όροι) λανθασμένη, σύμφωνα με τα κανάλια, ποιοί είναι; Έχουν πράγματι εκφέρει γνώμη; Και αν ναι, με ποιά ιδιότητα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ψηλά το κεφάλι, αλλά με τα οικονομικά μας τι γίνεται; Πολλοί από εμάς αναγκαζόμαστε να συντηρούσε 2 και 3 σπίτια και δεν μπορούμε πλέον να ανταποκριθούμε στις οικονομικές μας υποχρεώσεις.Ο Δικαστής λόγω της θέσης του πρέπει να ζει αξιοπρεπώς ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ σωστή η στάση της Ένωσης Εισαγγελέων.Θα πρέπει όμως να ζητηθεί από την πλευρά της και μια δημόσια εμφάνιση σε τηλεοπτικό σταθμό (αφού πλέον υπάρχει και εκπρόσωπος τύπου) και να αναλυθούν όλα αυτά τα θέματα αναφορικά κυρίως με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.
    Ουέ και αλοίμονο για τη δημκρατία μας αν αποφασίζουν οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί αντί για τους δικαστές ή αν απαιτούν να αποφασίζουν οι δικαστές όπως αυτοί νομίζουν ή επιθυμούν (για τους δικούς τους λόγους).
    Νομίζω όμως ότι ο κος Υπουργός όφειλε τουλάχιστον γνωρίζοντας καλύτερα από τους διαφόρους "ιθύνοντες" που βγαίνουν στα κανάλια να διευκρινήσει ότι η λειτουργία της αμερόληπτης δικαιοσύνης συνίστασται ακριβώς σε αυτό: ότι ο δικαστής δεν επηρεάζεται και δεν πρέπει να επηρεάζεται ούτε από την κοινή γνώμη ούτε από τα ΜΜΕ (που ως γνωστό ούτε αυτά είναι αμερόληπτα απέναντι στους πολιτικούς) ούτε από τους πολιτικούς αλλά ούτε και από τους ιεραρχικά ανώτερούς του.
    Ανεξάρτητα από το αν συμφωνούμε ή όχι με την κρίση των ανακριτών οφείλουμε να τη σεβαστούμε επειδή ακριβώς ήταν αμερόληπτη. Το αντίθετο θα έπρεπε να συμβαίνει μόνο αν γνωρίζαμε ότι οι ανακριτές αποφάσιζαν επηρεασμένοι από τα ΜΜΕ, τις πολιτικές δηλώσεις και τη στάση του κόσμου και όχι στηριζόμενοι στα στοιχεία της δικογραφίας.
    Αυτό είναι το μεγαλείο της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας.
    Και όπως αναφέρει στη δήλωσή της η κα Θάνου: ο δικαστής (εφόσον έχει κάνει σωστά τη δουλειά του, ανεπηρέαστος από έξωθεν παράγοντες) λογοδοτεί μόνο στη συνείδησή του και το Θεό και όπως έλεγε παλιά και ένας αντιπρόεδρος του ΑΠ "και αν δεν πιστεύει στο Θεό μόνο στη συνείδησή του".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η κριτική, της όποιας απόφασης, της εξουσίας, δικαστικής ή μη, εντιμότατη κα Πρόεδρε, ΔΕΝ είναι παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης. Είναι συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας.
    ΚΑΙ οι δικαστές λογοδοτούν και μάλιστα ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ενώπιον εκείνου που τους έδωσε την εξουσία: του Λαού (άρθρο 1 του Συντάγματος).
    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΘΑΝ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η αρνητική κριτική, κ. Πρόεδρε του Δικηγορικού Συλλόγου Κορίνθου, είναι εποικοδομητική και βεβαίως αποδεκτή, όταν όμως συνοδεύεται από στοιχεία θετικής αντιπροσφοράς. Υπάρχουν τέτοια ή παρασυρθήκαμε πάλι σε άλλη μια τηλεδίκη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν ξέρω αν έπρεπε να συγκληθεί Ολομέλεια του ΑΠ όπως λέει ο πρώτος σχολιαστής. Αλλά μία ανακοίνωση ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας και οι δικαστές του δεν κάνουν διαρροές, ότι οι δικαστές όλων των βαθμών απολαμβάνουν και λειτουργικής ανεξαρτησίας και άρα δεν δέχονται εντολές ή παρεμβάσεις από ανώτερους κατά βαθμό δικαστές ή ..... από κύκλους τους και ότι το Ανώτατο Δικαστήριο τοποθετείται μόνο θεσμικά με τις αποφάσεις του, όταν έρθει ή ώρα, θα ήταν εύκολο να βγει. Απορία δημιουργεί και το πως δύο Υπουργοί (Δημ. Τάξης, Δικαιοσύνης) προσήλθαν στον ΠτΔ για να τον ενημερώσουν για δικαστικές ενέργειες. Από που και ως που ήξεραν και νομιμοποιούνταν; Ο πρώτος δε έκανε και δηλώσεις μετά την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από δικαστική αρχή. Οι ενώσεις κινήθηκαν καθυστερημένα και αποσπασματικά, όταν πια οι "τηλεδικαστές" είχαν αποθρασυνθεί σε αδιανόητο σημείο για ευρωπαική χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κε πρόεδρε του ΔΣ Κορίνθου κριτική ασκεί αυτός που είναι σε θέση να ασκεί κριτική. οι αγράμματοι νομικά "τηλεδικαστές" δεν γνωρίζουν ούτε τα στοιχεία της δικογραφίας ούτε τις προύποθέσεις επιβολής περιοριστικών όρων και δη προσωρινής κράτησης (και όχι προφυλάκισης όπως εσφαλμένα συνέχίζουν να χρησιμοποιούν τον όρο). Συνεπώς η κριτική τους είναι κενή και παρόμοια μ' εκείνων των διαδίκων που όταν χάνουν μια υπόθεση ισχυρίζονται ότι "ο δικαστής τα πήρε, είναι γνωστός του αντιδίκου τους, υπήρξε πολιτική παρέμβαση κ.ο.κ.", τα οποία σίγουρα και σεις θα τα έχετε ακούσει, χωρίς να τους περάσει από το μυαλό ότι ενδεχομένως να είχε τελικά ο αντίδικός τους δίκιο.
    Όταν η κριτική γίνεταΙ σε μια εκκρεμή υπόθεση και μάλιστα του τύπου: δεν έκανες σωστά τη δουλειά σου, πρόσεξε την επόμενη φορά (ήτοι στις απολογίες που ακολουθούν) να την κάνεις σωστά γιατί όλοι εμείς οι "τηλεδικαστές" θα βγούμε και θα σε κράξουμε στα ΜΜΕ, ώστε ενδεχομένως υπό το βάρος των σχετικών πολιτικών και της κοινής γνώμης πιέσεων να βρεθείς και συ κατηγορούμενος, αυτό δεν είναι κριτική κε πρόεδρε είναι (έμμεσα) ΠΙΕΣΗ και ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ.
    Η δικαιοσύνη δεν συνιστά άσκηση λαϊκής εξουσίας αλλά ασκείται στο όνομα του λαού.
    Αλοίμονο αν ο δικαστής παρασυρόταν από την κοινή γνώμη και έκρινε παρορμητικά!
    Ακόμα και εμείς ως νομικοί δεν μπορούμε να κριτικάρουμε την απόφαση των ανακριτών γιατί ακριβώς δεν γνωρίζουμε ποιά στοιχεία έλαβαν υπόψη τους.
    Ωστόσο γνωρίζουμε ότι αυτό είναι η δικαιοσύνη. Ο ανακρικής παρά το βάρος όλων των πιο πάνω πιέσεων που ήθελαν "προφυλακισμένους" τους βουλευτές της χ.α. επέβαλε σε κάποιους περιοριστικούς όρους και σε κάποιους άλλους προσωρινή κράτηση.
    Ανεξάρτητα, λοιπόν, αν συμφωνούμε με τη διάταξή του πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι γιατί έκρινε ανεπηρέαστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το "ωραίο" είναι ότι κάποιοι αντί να νιώθουν ικανοποιημένοι που οι δικαστές ενεργούν ανεπηρέαστοι από τις παρεμβάσεις τρίτων και κυρίως των δημοσιογράφων που "διψούν" για προφυλακίσεις (για να χρησιμοποιούμε και την ορολογία που χρησιμοποιούν και αυτοί) ώστε να έχουν αντικείμενο για ρεπορτάζ και τηλεσχολιασμό, βγαίνουν και κριτικάρουν από πάνω.
    Αφού θέλετε τέτοια δικαιοσύνη την επόμενη φορά ο ανακριτής θα βγαίνει στο προαύλιο της ευελπίδων μαζί με τον κατηγορούμενο και απευθυνόμενος στο πλήθος (κυρίως των δημοσιογράφων) (αλλά πόντιος πιλάτος) θα τους ρωτάει "τι να τον κάνω τον κρατούμενο;να τον προφυλακίσω ή όχι;".Έτσι θα είναι ικανοποιημένοι όλοι.
    Να μην έχουμε και φαινόμενα παρόμοια με των προηγούμενων ημερών όπου ο κος Χατζηνικολάου βγήκε και είπε "ΝΤΡΟΠΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. κ. Πρόεδρε του Δικηγορικου Συλλογου Κορινθου, εσεις ειστε υπερηφανος για την εικονα των τηλεοπτικων καναλιων και τον τροπο για τον οποιο απευθυνονται στους ανακριτες?
    Τοσο μαλιστα ωστε να ενοχληθειτε απο την παρεμβαση της κας Θανου?
    Λυπαμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οι σχετικοί περί τα νομικά να μας εξηγήσουν το απλό: πώς και γιατί επεβλήθη προσωρινή κράτηση σε πρόσωπα όπως η σύζυγος και η κόρη του Τζοχατζόπουλου, αλλά όχι στους τραμπούκους της Χρυσής Αυγής. Η σύγκριση αυτή δεν αντέχει στη λογική και συζητείται εκτενώς στην κοινωνία. Πολλοί δε καταφέρονται ρητώς κατά της δικαιοσύνης για τα μέτρα και τα σταθμά της, αλλά και για πολιτικές προτιμήσεις.
    Κατά τα λοιπά συντάσσομαι με πρόεδρο ΔΣ Κορίνθου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Οι καταστάσεις είναι δύσκολες πια. Η πίεση από τα ΜΜΕ αφόρητη και απαράδεκτη. Ταπεινή μου γνώμη είναι ότι τα πρωτοδικεία πρέπει να ορίζουν εκπρόσωπο τύπου-δικαστικό ο οποίος θα διενεργεί ενημέρωση-συνέντευξη τύπου για υποθέσεις που έχουν μεγάλη δημοσιότητα. Αυτό πρέπει να γίνεται μακριά από την Ευελπίδων ή το δικαστήριο όπου διεξάγεται μια σημαντική δίκη (πχ στο υπουργείο). Να σταματήσει η εισβολή δημοσιογράφων στα ανακριτικά γραφεία, να απαγορεύεται η επικοινωνία δικαστών-δικηγόρων με δημοσιογράφους όσο η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι ντροπή να διαβάζουμε τις μυστικές καταθέσεις, τα ονόματα προστατευόμενων μαρτύρων κλπ στα μπλογκς και στην τηλεόραση. Ξεφτυλίζουν τη δικαιοσύνη και απαξιώνεται η όποια απόφασή της από το πανυγηράκι των ΜΜΕ. Χώρια οι υπόνοιες που δημιουργούνται στον εκάστοτε κακόπιστο πολίτη γι'αυτή την ανοίκεια ώσμωση δικαστικής εξουσίας με τη λεγόμενη 4η εξουσία.
    ΥΓ1:Ποινικές διώξεις θα δούμε για όσα αξιόποινα παρακολουθήσαμε live?
    ΥΓ2: Είναι και δική μου απορία η διάσταση στις αποφάσεις προσωρινής κράτησης για τις υποθέσεις συγγενών Τσοχατζόπουλου-βουλευτών ΧΑ που αφέθηκαν ελευθεροι με περιοριστικούς όρους. Προφανώς η κάθε δικογραφία έχει την ιδιαιτερότητά της, αλλά αυτή την ιδιαιτερότητα πρέπει κάποιος εκ μέρους της δικαιοσύνης να την εξηγήσει προκειμένου να άρει τις όποιες αμφισβητήσεις που δικαίως εκφράζονται.
    ΥΓ:

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ