Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

         
02/06/2014
·         ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ & ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
(ΠΡΩΗΝ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ)
ΚΤΙΡΙΟ 6 –ΓΡΑΦΕΙΟ 210
ΤΗΛ: 210 88 27 380- FAX 210 88 41 529
Τ.Κ. 101. 71
e- mail: endikeis@otenet.gr
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ
Αθήνα, 31-5-2014
Αρ. Πρωτ.: 70
Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπο Αθανασίου
   κ. Υπουργέ,


   Με την σχετικά πρόσφατη διάταξη του Ν. 4229/2014, αντικαταστάθηκε η διάταξη του άρθρ. 50§2 Ν. 1756/1988, όπως αυτή ίσχυε, μετά την προγενέστερη τροποποίησή της, με το άρθρ. 94§1 Ν.4055/2012 και επιτρέπεται πλέον η μετάθεση Δικαστικού Λειτουργού και πριν από την συμπλήρωση υπηρεσίας ενός (1) δικαστικού έτους στον τόπο, όπου υπηρετεί, με μοναδική εξαίρεση εάν η τοποθέτηση έχει γίνει λόγω διορισμού . Η Ένωσή μας, τόσο κατά τα προφορικά, όσο και κατά τα γραπτά προς εσάς αιτήματά μας ( υπ΄ αριθμ πρωτ 131/5-11-2013 έγγραφό μας ) ζητούσαμε με επιμονή την κατάργησηστο σύνολό της της ως άνω διάταξης και επισημάναμε κατ΄ επανάληψη ότι η εξαίρεση αυτή θα οδηγήσει σε άδικη μεταχείριση και σε παραβίαση της σειράς αρχαιότητας . Και τούτο επιβεβαιώνεται , διότι , εάν εφαρμοσθεί η διάταξη αυτή, κατά τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου της 11ης Ιουνίου 2014, κατά την οποία έχει προγραμματισθεί να πραγματοποιηθούν οι μεταθέσεις Ειρηνοδικών και στη συνέχεια ο διορισμός των τριανταένα (31) νέων Ειρηνοδικών , τότε το Συμβούλιο θα καταλήξει στην « άδικη» απόφαση οι μεν εξήντα οκτώ (68) Δόκιμοι Ειρηνοδίκες , οι οποίοι διορίσθηκαν τον Δεκέμβριο του 2013 και έχουν τοποθετηθεί και ασκούν ήδη από τότε τα καθήκοντά τους, οι περισσότεροι εξ αυτών σε Δικαστήρια ευρισκόμενα πολύ μακριά από την οικογενειακή τους εγκατάσταση ( των παραμεθορίων περιοχών και των νήσων Αιγαίου και Ιονίου), θα παραμείμουν εκεί, αφού σύμφωνα με την επίμαχη διάταξη δεν έχουν ακόμη συμπληρώσει ένα (1) έτος από την εκεί , λόγω διορισμού, τοποθέτηση τους, ενώ στις κενές θέσεις θα τοποθετηθούν οι νεοδιοριζόμενοι τριάντα ένα (31) Ειρηνοδίκες. Η εφαρμογή της διάταξης αυτής, στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, καταλήγει σε ακόμη πιο άδικη και άνιση μεταχείρηση , λαμβανομένου υπόψη ότι : α) οι περισσότερες εκ των  κενών θέσεων υπάρχουν στα «προνομιακά κεντρικά»  Ειρηνοδικεία , δηλ. Ειρηνοδικείο Αθηνών και όλων της Αττικής, καθώς και Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης, λόγω της δικαιολογημένης αύξησης των οργανικών θέσεων στα εν λόγω Ειρηνοδικεία και β) με τον διορισμό των 31 νέων Ειρηνοδικών, εξαντλείται ο πίνακας επιτυχόντων του διαγωνισμού του 2011, οπότε, μέχρι τη διενέργεια νέου διαγωνισμού και τον διορισμό άλλων Ειρηνοδικών  στο μέλλον  θα παρέλθει μακρός χρόνος και έτσι, εάν δεν γίνουν δεκτά, στο επικείμενο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Ιουνίου, τα αιτήματα μετάθεσης των 68 Δόκιμων Ειρηνοδικών, αυτοί μεν, παρότι αρχαιότεροι στην επετηρίδα, θα υποχρεωθούν να παραμείνουνμακράν της οικογενειακής τους εγκατάστασης, επί χρονικό διάστημα πολύ μεγαλύτερο του ενός (1) έτους, ενώ ταυτόχρονα οι νεοδιοριζόμενοι θα τύχουν της εύνοιας να τοποθετηθούν (με πρώτη τοποθέτηση) στα κεντρικά Ειρηνοδικεία, χωρίς ποτέ να έχουν υπηρετήσει σε επαρχιακά Δικαστήρια.
            Είναι, επομένως, προφανές, ότι η διατήρηση της ισχύος της ρύθμισης αυτής, έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της εξουσίας του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο δεσμεύεταινα καταλήγει σε άδικη και άνιση μεταχείριση, δια της παράκαμψης της σειράς αρχαιότητας στην επετηρίδα και επί πλέον δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην οικογενειακή διαβίωση και ενδεχομένως στην απόδοση των Δικαστικών Λειτουργών, που υπηρετούν εκτός του τόπου της μόνιμης κατοικίας τους και οι οποίοι υποβάλλονται σε δυσβάστακτη οικονομική επιβάρυνση και ταυτόχρονα έχουν απώλεια χρόνου, εξαιτίας των μετακινήσεών τους.
                                           ΖΗΤΟΥΜΕ
ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ άμεσα (με κατάθεση σχετικής τροπολογίας) το άρθρο 50&2 του Ν. 1756/1988, ώστε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο να δύναται, κατά την κρίση του και κατά τη σειρά αρχαιότητας της επετηρίδας, να ικανοποιεί τα αιτήματα των μεταθέσεων και τοποθετήσεων των Δικαστικών Λειτουργών.

H ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                 Η ΓΕΝ. ΓΕΜΜΑΤΕΑΣ
Βασιλική Θάνου- Χριστοφίλου          Μαργαρίτα Στενιώτη
Αρεοπαγίτης                                                   Εφέτης


1 σχόλιο:

  1. Συγχαρητήρια για την δυναμική σας πρωτοβουλία κα Πρόεδρε. Αυτά που λέγατε και πριν τις αρχαιρεσίες της Ενωσης βλέπω ότι τα κάνετε πράξη! Ελπίζω να ΄΄εισακουστείτε΄΄ και να υπάρξουν γρήγορα αποτελέσματα από την πλευρά του Υπουργείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ