Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Νέο ειδικό μισθολόγιο «κραδαίνει» η κυβέρνηση

Δημοσιεύθηκε: 27 Ιουνίου 2014 - 07:37

Σχέδιο «μονομερών λύσεων» καταστρώνει η κυβέρνηση αν δεν βρει πεδίο συνεννόησης με τις κοινωνικές ομάδες που δικαιώθηκαν στα δικαστήρια. Οι κινήσεις για υιοθέτηση νέου μισθολογίου και πώς επηρεάζονται όσοι έλαβαν το κοινωνικό μέρισμα.


Με ένα νέο ειδικό μισθολόγιο για ένστολους, δικαστικούς, καθηγητές, γιατρούς του ΕΣΥ και διπλωμάτες σχεδιάζει η κυβέρνηση να περιορίσει το τεράστιο δημοσιονομικό κόστος από τις απανωτές δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες δικαιώνονται κλάδοι εργαζομένων που προσέφυγαν για τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση -σε περίπτωση που δεν βρει πεδίο συνεννόησης με τους ενδιαφερόμενους- θα καταβάλει μεν τα αναδρομικά των περικοπών, εφαρμόζοντας τις δικαστικές αποφάσεις, δεν θα αποκαταστήσει όμως πλήρως τις αποδοχές, καθώς αυτές θα προσδιοριστούν με νέο μισθολόγιο.

Εφόσον η κυβέρνηση καταθέσει τελικώς νομοσχέδιο για το νέο ειδικό μισθολόγιο, θα το προσαρμόσει στα δημοσιονομικά περιθώρια του προϋπολογισμού, ενώ βασικό προσδιοριστικό στοιχείο για το κόστος του θα είναι ο χρόνος εφαρμογής του.
Σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο παραμένει υπ' ατμόν για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής αυτής βόμβας, η οποία απειλεί το πρόγραμμα προσαρμογής, αλλά και τα πλεονάσματα.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1230124/neo-eidiko-misthologio-kradainei-h-kyvernhsh.html

==========
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

12 σχόλια:

  1. Θεωρώ εύλογο ένας πρωτοδίκης (και να προσαρμόζεται ανάλογα) να έχει τ διπλάσιο του εκάστοτε μέσου μισθού. Εύχομαι να αυξηθούν αμφότεροι. Θέλει όμως προσοχή γιατί με αφορμή την μισθολογική δικαίωση υπάρχει κίνδυνος απαξίωσης στα μάτια της κοινωνίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η απαξίωση συντελείται δια των αποφάσεων.

      Διαγραφή
    2. Δεν είναι λίγο αυθαίρετο αυτό το "εύλογο"? Και γιατί όχι και τον τριπλάσιο? Το θέμα είναι αν υπάρχουν λεφτά αγαπητέ. Αν υπάρχουν, να μιλήσουμε για το τι πρέπει να παίρνει ο καθένας. Αλλά έχω τη βεβαιότητα ότι τσακωνόμαστε πάνω από ένα άδειο πορτοφόλι.

      Διαγραφή
  2. Αν δεν κάνω λάθος ένας από τους λόγους που βγήκαν αντισυνταγματικές οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια (ένστολων και δικαστικών λειτουργών) ήταν πως αυτές επιτρέπονται αν υπάρχει σημαντικότατος δημοσιονομικός κίνδυνος. Οπότε εκφράζω την απορία: μια χώρα με πλεονάσματα (σύμφωνα με τον δημοσιογράφο) ποιον δημοσιονομικό κίνδυνο μπορεί να επικαλεσθεί;
    Εκτός αν δεν έχει πλεονάσματα οπότε ας βγουν να μας το πουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένα από τα πράγματα που χαρακτηρίζει τις ανεπτυγμένες κοινωνίες και οικονομίες από τις υπανάπτυκτες είναι η αξιόπιστη, έγκυρη και αδέκαστη απόδοση της δικαιοσύνης.

      Για να συμβαίνει αυτό τα συντάγματα των πολιτισμένων κοινωνιών προβλέπουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Η σωστή απόδοση δικαιοσύνης στις διαφορές μεταξύ των πολιτών καθιστά αποτελεσματική την επιβολή του νόμου και ισχυροποιεί τους δημοκρατικούς θεσμούς.

      Η έγκαιρη επίλυση των διαφορών μεταξύ, πολιτών ή νομικών προσώπων αποτελεί στοιχείο προσέλκυσης επενδύσεων για μια οικονομία. Κανείς δεν βάζει τα χρήματά του σε μια χώρα που η επίλυση της παραμικρής διαφοράς μπορεί να απαιτήσει χρόνια αναμονής...

      Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα του πολιτισμένου κόσμου που δεν λειτουργεί η δικαιοσύνη. Υπάρχει αυτό που λέμε αρνησιδικία...

      στην Ελλάδα μια υπόθεση για να τελεσιδικήσει χρειάζονται 5-10 χρόνια κατά μέσο όρο. Σε όλες τις πολιτισμένες χώρες χρειάζονται μερικοί μήνες...

      Η κατάσταση αυτή φαίνεται να αφήνει παγερά αδιάφορους τόσο τους πολιτικούς και τις κυβερνήσεις, όσο και τους Έλληνες δικαστικούς.

      Οι τελευταίοι μάλιστα εκτός των αποφάσεων με ιδιοτελή κριτήρια σε ό,τι αφορούν τις μισθολογικές τους απολαβές, ασχολούνται και με αρμοδιότητες άλλων εξουσιών, όπως π.χ. είναι η δημοσιονομική πολιτική.

      Οι Έλληνες λειτουργοί της δικαιοσύνης σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, με 1,5 εκατ. ανέργους, 2,6 εκατ. φορολογούμενους που έχουν σταματήσει λόγω αδυναμίας να πληρώνουν φόρους, απροσδιόριστο αριθμό ανασφάλιστων, αποφάσισαν πως οι περικοπές στους μισθούς τους είναι παράνομες και έτσι απαίτησαν την άμεση αποκατάσταση των απωλειών τους...

      Αποφάσισαν δηλαδή, να εκμεταλλευτούν την ανεξαρτησία που δίνει το σύνταγμα στη δικαιοσύνη και να εκδώσουν αποφάσεις με ιδιοτελή κριτήρια. Επί της ουσίας αποφάσισαν να επιβάλλουν στους φορολογούμενους μερικά ακόμη βάρη... Εκτός αν πιστεύουν και αυτοί στην ύπαρξη του περίφημου «λεφτόδεντρου» που ευδοκιμεί στις χώρες που ανθούν οι μωρία και οι χρεοκοπίες.

      Σίγουρα οι επιταγές του νόμου πρέπει να είναι εφαρμοστέες και οι δικαστές είναι οι μόνοι αρμόδιοι να το κρίνουν αυτό. 900 εκατ. ευρώ περισσότερα ή λιγότερα στον προϋπολογισμό συνιστούν απόφαση δημοσιονομικής πολιτικής την οποία ο μόνος αρμόδιος να εκτελεί είναι η κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών.

      Οι δικαστές δεν έχουν αρμοδιότητα από το σύνταγμα να ασκούν δημοσιονομική πολιτική. Όμως ασκούν...

      Οι δικαστές μας ασχολούνται με όλα τα άλλα εκτός των θεμάτων της έγκαιρης απόδοσης δικαιοσύνης που είναι η δουλειά τους...

      Αυτό είναι σύμπτωμα χώρας σε κατάρρευση.

      Οι λειτουργοί της δικαιοσύνης υποστηρίζουν πως πρέπει να αμείβονται καλά για να μην είναι ευάλωτοι σε πειρασμούς ιδιοτελούς απόδοσης δικαιοσύνης. Το ίδιο ισχύει, για τους βουλευτές, τους αστυνομικούς, τους εκπαιδευτικούς, τους δημοσιογράφους, τους τελώνες, τους στρατιωτικούς και για το 90% των ανθρώπων που έχουν τη διακριτική ευχέρεια να λαμβάνουν αποφάσεις.

      Ένας παλιός επιχειρηματίας έλεγε κάποτε πως ένα καλό υπάλληλο όσα πολλά χρήματα και να τον πληρώνεις του δίνεις λίγα. Έναν κακό υπάλληλο όσο λίγα και να του δίνεις είναι πολλά...

      Το καλός και το κακός υπάλληλος υπολογίζεται με την ποιότητα και την ποσότητα του αποτελέσματος της εργασίας.
      Κατ΄ αυτήν την έννοια με μια χώρα που ουσιαστικά δεν υπάρχει δικαιοσύνη λόγω αρνησιδικίας, όσο λίγα και να αμείβονται οι λειτουργοί της είναι πολλά...

      Οι δικαστικοί συγκρίνουν τις αμοιβές με αυτές των συναδέλφων σε ανεπτυγμένες χώρες που διαθέτουν ανθηρές οικονομίες και η δικαιοσύνη λειτουργεί έγκαιρα και αποδοτικά. Απαιτούν ανάλογες αμοιβές χωρίς να ενδιαφέρονται πρώτα να επιτύχουν ανάλογα αποτελέσματα στο έργο τους.

      Οι δικαστικοί λειτουργούν δυστυχώς ως άλλη μια συντεχνία.

      Δυστυχώς, η χώρα μας παραμένει τεμαχισμένη σε συντεχνιακά συμφέροντα που είτε κατεβάζουν διακόπτες, είτε κλείνουν λιμάνια, είτε εκδίδουν δικαστικές αποφάσεις με μόνο κριτήριο την αρπαγή πόρων από την κοινωνία, χωρίς να υπολογίζουν πως η κατάρρευση στην οποία την οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια θα συμπαρασύρει και τους ίδιους σε πολύ χειρότερη μοίρα...
      Πηγή www.capital.gr

      Διαγραφή
    2. Όποιος έγραψε αυτό το κείμενο ας περάσει μια βόλτα όχι μόνο από Ευελπίδων αλλά και από επαρχιακά πρωτοδικεία. Κι ας μην αρκεστεί στο να πιεί καφέ στα παρακείμενα καταστήματα αλλά να μπεί μέσα στις αίθουσες όταν γίνονται δίκες. Με πόσες δικογραφίες ανεβαίνουν στην έδρα οι δικαστές του εξωτερικού κύριε/α μου; Ακολουθείται η ίδια διαδικασία στο ακροατήριο; Ακόμη θυμάμαι ζευγάρι γερμανών σε αστική υπόθεση που είχα κι όταν τελείωσα την ανωμοτί εξέταση της γυναίκας μου είπαν μέσω του διερμηνέα ότι στη χώρα τους ο δικαστής το πολύ να τους έβλεπε για δέκα λεπτά-σημασία θα είχαν τα έγγραφα-και έφυγαν ικανοποιημένοι γιατί εξέτασα σε βάθος την υπόθεσή τους!!! Δεν ξέρω αν έλεγαν αλήθεια.. Αν όμως έτσι έχουν τα πράγματα στο εξωτερικό, αυτή τη δικαιοσύνη θέλετε;

      Διαγραφή
  3. Ποιος το υπογράφει αυτό το άρθρο; Ανωνυμος;
    Και πώς εμεις θα αξιολογησουμε την αξιοπιστία των γραφομενων, αν δεν ξερουμε ποιος το εγραψε; Εγω βλεπω απλως αοριστίες και σαχλαμαρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή εσένα σε ενδιαφέρει ποιος το έγραψε ή αν είναι αλήθεια; Και αν σου πούμε ότι το έγραψε ο Φούφουτος, αλλάζει κάτι;
      Διαβάζοντας το σχόλιό σου περί σαχλαμάρες και αοριστίες, μου θύμισες τις περικοπές που μας έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Και τότε διαρροές επί διαρροών από την κυβέρνηση, και τότε ο τύπος μιλούσε για "Γιάννη που κερνάει και πίνει", και τότε η Ένωση διαβεβαίωνε για ανέ(κ)νδοτο αγώνα, και τότε οι συνάδελφοι κοιμόνταν τον ύπνο του δικαίου.
      Όνειρα γλυκά συνάδελφε

      Διαγραφή
    2. Ανωνυμε 29.6.2014, 10:33, εννοειται οτι αν τα έχει γράψει ο Φούφουτος, δεν έχει κανένα νόημα να ασχοληθώ. Καμία πηγή πληροφόρησης δεν αναφέρεται παρά μόνο γενικά και αόριστα "πληροφορίες".
      Περαιτερω.
      Τόσο καιρό μεμψιμοιρούσαν καποιοι οτι δεν θα πάρουμε τίποτα και η διάταξη δεν θα ψηφισθεί.
      Τωρα που ψηφίσθηκε, καποιοι "ανακάλυψαν" "πληροφορίες" ότι επίκειται νέο μισθολόγιο για νέες περικοπές. Ανοησίες. Το μισθολόγιο εγινε το 2012 και κρίθηκε αντισυνταγματικό, Θυμίζω οτι δεν επρόκειτο για μειωσεις τότε, αλλά ΓΙΑ ΝΕΟ ΕΞ ΑΡΧΗΣ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΜΕ ΝΟΥΜΕΡΑ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΥΣ. Επομένως δεν υπάρχει κανενα νοημα να γινει καινουργιο αντισυνταγματικό μισθολόγιο.
      Και στο κάτω κάτω, οι ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ πληροφοριες, λενε οτι άλλες μειώσεις δεν θα εχουμε. Ποιος το λεει? Εγω, ο φούφουτος. Τι σημασια εχει ποιος το λεει, αρκει να αληθευει. Ετσι δεν ειπες?
      Καλα ξυπνητούρια συναδελφε.

      Διαγραφή
  4. Για να λέμε τα πράγματα με τ' όνομά τους: Η κατάργηση διατάξεων του Ν. 4093/12, που μας αφορούσαν, αποτελεί επιτυχία του Δικαστικού Κλάδου και ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ της Κυβερνήσεως στη σχετική απόφαση του Μισθοδικειου.! Επίσης, να μην περάσει απαρατήρητη η αποτελεσματικότατη συμβολή του Υπουργού Δικαιοσύνης και του συνεργάτη του Συναδέλφου μας, που τόσο επικρίθηκε στις αρχαιρεσίες της Ένωσης μας..., Δικαστές είμαστε και επίσης ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΚΑΙΟΙ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ειναι πασιγνωστο πλεον οτι, οταν τα "παπαγαλακια" "κελαιδουν", εναν δηθεν προβληματισμο τους, υπαρχει ειλημμένη αποφαση της κυβερνησης, συνεπως ετοιμαστειτε συναδελφοι για τα χειροτερα. Οσον αφορα το "με αφορμή την μισθολογική δικαίωση υπάρχει κίνδυνος απαξίωσης στα μάτια της κοινωνίας" θα ελεγα ας "ψηλωσει" ξανα η εδρα και ας ξεχωρισουμε πλεον απο το δημοσιοϋπαλληλικό προσωπικο με το οποιο επιχειρουν να μας ταυτισουν και εξομοιώσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και παλι περι περικοπων θα προκειται.Και αρα αντισυνταγματικες οι τυχον περικοπες.Γι αυτο πιστευω οτι δεν εχουν βαση τα γραφομενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ