Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

ΤΕΛΙΚΑ, «ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ»!



Δημητρίου Ζιγκόλη
Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης

Κομοτηνή, 28-6-2014

    Η επίμαχη τροπολογία που αφορούσε την επαναφορά του μισθολογίου μας στα επίπεδα της 31-7-2012 ψηφίσθηκε από το Α’ θερινό τμήμα της Βουλής στις 26-6-2014.
   Προσωπικά είχα προβλέψει τα αντίθετα. (Βλ εδώ: http://dikastis.blogspot.gr/2014/06/blog-post_892.html)  

Πάντως η Ένωση Εισαγγελέων, έσπευσε με ανακοίνωση της να «εκφράσει την ικανοποίησή της».  Μάλλον βιάστηκε.
   Δεν πρόλαβε να στεγνώσει ούτε το μελάνι της ψήφισης της τροπολογίας και ήδη στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, άρχισαν να διακινούνται σενάρια του τύπου «ότι η Κυβέρνηση σχεδιάζει ένα νέο ειδικό μισθολόγιο για ένστολους, δικαστικούς, καθηγητές, γιατρούς του ΕΣΥ και διπλωμάτες, καταρτίζει σχετικό σχέδιο νόμου, προκειμένου να αποφύγει την πλήρη αποκατάσταση των μισθών για αυτές τις ομάδες και να πληρώσει μόνο τα αναδρομικά των περικοπών. Τη λύση αυτή προκρίνει σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να αποφύγει το τεράστιο δημοσιονομικό κόστος που συνεπάγεται η επαναφορά των ειδικών αυτών αμοιβών στα προ μνημονίου επίπεδα». Βλέπε http://bankingnews.gr/%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1/item/150480-%CE%BD%CE%AD%CE%BF-%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B8%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%AD%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%82.
   Σύμφωνα με άλλο ιστότοπο, σχέδιο «μονομερών λύσεων» καταστρώνει η κυβέρνηση αν δεν βρει πεδίο συνεννόησης με τις κοινωνικές ομάδες που δικαιώθηκαν στα δικαστήρια. Οι κινήσεις για υιοθέτηση νέου μισθολογίου και πώς επηρεάζονται όσοι έλαβαν το κοινωνικό μέρισμα.  Το νέο ειδικό μισθολόγιο θα ισχύσει για ένστολους, δικαστικούς, καθηγητές, γιατρούς του ΕΣΥ και διπλωμάτες. Βλ. εδώ http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1230124/neo-eidiko-misthologio-kradainei-h-kyvernhsh.html
Όσον αφορά τον έντυπο τύπο, βλ. την «Εφημερίδα των Συντακτών» της 27-6-2014 σελ. 7 και την εφημερίδα «Τα Νέα» της 28-6-2014 (σελ. 13-15).
   Σε τούτο έρχεται να προστεθεί και το γενικότερο κλίμα που δημιουργείται. Στα ΜΜΕ,  οι αποφάσεις του «Μισθοδικείου» σχολιάζονται με τον αφορισμό «…Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει…», ή ότι «οι δικαστές δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα», ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που διερωτώνται δημόσια: «σε ποια άλλη Χώρα του κόσμου αποφασίζουν οι δικαστές για τους μισθούς τους;».
   Τότε το ερώτημα που προκύπτει είναι: γιατί ψηφίσθηκε η τροπολογία; Ποιο νόημα έχει; Γιατί δεν κατάρτισε ο νομοθέτης εξ αρχής ένα νέο ειδικό μισθολόγιο; Μήπως από τη μία θα εφαρμοσθούν οι αποφάσεις του «Μισθοδικείου», έτσι ώστε να μην μπορεί να πει κανείς τίποτε για την μη εφαρμογή τους και από την άλλη θα παραμείνουν οι αποδοχές μας ως έχουν;
   Προσωπικά πιστεύω, ότι αν είχα εισακουσθεί δεν θα είχαμε φθάσει σε αυτό το σημείο. Έπρεπε οι ενώσεις, πρώτα να διασφαλίσουν ότι ενόψει της ρύθμισης του χρέους και της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού, δεν θα επρόκειτο να υποστούμε νέες περικοπές. Και αφού ξεπερνούσαμε τους σκοπέλους αυτούς, τότε θα διεκδικούσαμε ότι δικαιωματικά μας ανήκει.
Νομίζω ότι είναι πλέον καιρός, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αλλά και οι άλλες ενώσεις να πάρουν επιτέλους θέση και κυρίως να επιδιώξουν την πλέον επίσημη και κατηγορηματική διάψευση των παραπάνω διακινούμενων σεναρίων και από τους πλέον αρμόδιους προς τούτο.  
 

    

11 σχόλια:

  1. Όσο η κυβέρνηση είναι "αναγκασμένη" να ψηφίζει προαπαιτούμενα για τα 2 δις του ΔΝΤ τόσο θα ακούς κριτικές εις βάρος της δικαιοσύνης και των αποφάσεων της.
    Έτσι, η μία υποχρέωση έγινε πράξη όταν τα ψευτοαντιμνημονιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης (λαϊκίζοντας για την τηλεθέαση) χέρι χέρι με τα μνημονιακά, κάνανε φασαρία για το μισθοδικείο και τις αποφάσεις του η βουλή ψήφιζε νόμο (που ελπίζω να κριθεί αντισυνταγματικός) που επιτρέπει το κτίσιμο σε αιγιαλούς, δάση ακόμα και περιοχές natura αν κριθεί από τον υπουργό ανάπτυξης ότι πρόκειται για επένδυση σημαντική για τη χώρα.
    Έρχεται η λεγόμενη ¨μικρή ΔΕΗ". Λες να σταματήσουν.
    Μιλάνε για φοροαπαλλαγές και μειώσεις φόρων (αν συμφωνήσει η τρόικα που δεν τον λένε και δε θα το κάνει σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ). Λες να σταματήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαριάνθη Παγουτέλη29 Ιουνίου 2014 στις 5:51 μ.μ.

    Νομίζω ότι αυτό ήταν αναμενόμενο. Μέσα σ' αυτή τη λαίλαπα σιγά μην επέστρεφαν στους δικαστές ό,τι παρά το σύνταγμα, αφαίρεσαν.. Προσωπικά ήμουν σίγουρη ότι θα έβρισκαν τρόπο αν τα έδιναν από τη μία να μας τα πάρουν και με το παραπάνω από την άλλη.. αν υπήρχε πρόθεση να σεβαστούν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τη συνταγματική της θέση ως ισότιμης εξουσίας δεν θα προέβαιναν σ' αυτές τις εξοντωτικές περικοπές του 60% σε βάρος των δικαστών τη στιγμή που οι άλλες δύο εξουσίες χαμπάρι δεν έχουν πάρει από αυτό που αυτές ονομάζουν κρίση οικονομική... νομίζω ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο δικό μας. Είναι΄ολόκληρου του Ελληνικού Λαού και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Κάποτε που ο στρατός του Μ. Αλέξανδρου πέθαινε από κακουχία και δίψα κάποιος εξασφάλισε μία κούπα νερό για τον ίδιο το Μ. Αλέξανδρο. Αυτός τότε μπροστά στους στρατιώτες του πήρε την κούπα και τη γύρισε ανάποδα και έριξε το νερό στο χώμα χωρίς να πιει!!!!!!!!!!!! Τότε οι στρατιώτες του ένοιωσαν τέτοια δύναμη που ξεδίψασαν χωρίς να πιούν!! έτσι έπρεπε να δρουν οι ηγέτες ενός λαού... τα άλλα είναι απλά για να έχουμε να λέμε και να έχουμε για να ...ελπίζουμε... δυστυχώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επιτέλους κύριε συνάδελφε. Το σίγουρο που έχουμε είναι η τροπολογία. Τα υπόλοιπα είναι απλώς δημοσιεύματα του τύπου και ίσως δικές σας μύχιες επιθυμίες. Ας μείνουμε σε αυτά που έχουμε ως γεγονότακαι τις προσωπικές σας απόψεις και επιθυμίες κρατείστε τις για εσάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και τυχον νεεςς περικοπες θα ειναι αντισυνταγματικες.Δεν γινονται αυτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το Μισθοδικείο αποτελείται μόνο από δικαστές;
    Στην απόφαση του Μισθοδικείου η μειοψηφία που κρατήθηκε δεν ήταν ούτε πανεπιστημιακών ούτε δικηγόρων. Ήταν δικαστών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν και είμαι άσχετος από τον κλάδο σας, λύστε μου μια απορία. Γιατί πρέπει να λογίζεται ως μέτρο σύγκρισης μισθών ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου (που είναι επάγγελμα πρωτίστως) και όχι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που είναι το σύμβολο της Δημοκρατίας; Τουλάχιστον επί αυτού του προσώπου δεν θα υπάρξει καμία κοινωνική αντίδραση. Το λέω γιατί πολλοί δικαστικοί όταν μιλάνε για τους μισθούς τους, συνεχώς παίρνουν ως πρώτο παράδειγμα τους γιατρούς και θέλουν να ταυτίζονται με αυτούς που είναι άσχετος κλάδος. Δικαιωματικά, ένας γιατρός ΠΡΕΠΕΙ να αμοίβεται παραπάνω από έναν δικαστικό λόγω φύσης του επαγγέλματος και ευθυκρισίας. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια, πως οι δικαστικοί δεν έχουν κρίση αλλά αυτη η καραμέλα με τους γιατρούς πρέπει να σταματήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, γιατρέ μου, αυτή η καραμέλα πρέπει να σταματήσει.
      Δε θα σου κάνω μάθημα συνταγματικού δικαίου. Μορφωμένος άνθρωπος είσαι, άνοιξε τα εγχειρίδια και δες τι λέει το Σύνταγμα για τις τρεις εξουσίες, τι λέει για τους δικαστές και τι πρόβλεψη κάνει για το μισθολόγιό τους καθώς και την επίλυση των διαφορών που πηγάζουν από αυτό από ειδικό δικαστήριο. Δε θα βρεις ούτε μια διάταξη για τους γιατρούς.
      Η διαφοροποίηση στην αμοιβή των δικαστικών λειτουργών, την προσωπική και λειτουργική τους ανεξαρτησία, υφίσταται σε όλα τα πολιτισμένα – δημοκρατικά κράτη. Ρώτα λοιπόν τους Γάλλους, τους Γερμανούς ή τους Ιταλούς, γιατί θέλουν οι δικαστές να αμείβονται περισσότερο από τους γιατρούς.
      Θα αντιστρέψω το επιχείρημά σου και θα σε ρωτήσω γιατί να πληρώνεται ο οδοκαθαριστής λιγότερο από τον γιατρό. Αφού το επάγγελμά του είναι εξόχως ανθυγιεινό, μαζεύει ότι εσύ πετάς στα σκουπίδια και δε θέλεις ούτε καν να τα δεις ή να τα μυρίσεις, εργάζεται μέσα στο κρύο και τη ζέστη, ημέρα – νύχτα, γιορτές ή καθημερινές και εάν απεργήσει τα ποντίκια θα μπουν στο σπίτι σου.
      Γιατρέ μου, καταλαβαίνω ότι νιώθεις πικρία που παίρνεις λίγα χρήματα ως μισθό. Λύση υπάρχει: βγες από το δημόσιο και μπες στο ελεύθερο επάγγελμα.

      Διαγραφή
    2. 1) Δεν είναι το ζήτημα αν θέλουμε ή δεν θέλουμε να αμείβονται οι δικαστές. Η ουσία είναι ότι είσαι εξαρτώμενος από το Υπουργείο Οικονομικών και αυτό αποφασίζει τι μισθό θα δώσει. Οι μισθοί είναι τεχνικοοικονομικής φύσεως θέμα και όχι ειδικών επαγγελμάτων. (είδαμε τι έγινε και στην Ιταλία και Ιρλανδία με τα μνημόνια που οι δικαστές και εκεί ακολούθησαν τους πολιτικούς)

      2) Ο γιατρός είναι ΑΕΙ και είναι επάγγελμα υψηλότερης ευθύνης έναντι του δικαστή. Μπορεί να μην υπάρχει διάταξη αλλά τις διατάξεις τις φτιάχνεις. Μπορείς να ορίσεις στο σύνταγμα ότι η Υγεία είναι υπεράνω όλων και αντιστοίχως θεσπίζεται και ειδικότερο μισθολόγιο.

      3) Το ίδιο ισχύει και για τους δικαστές. Αν παραπονιέστε για τους μισθούς μπορείτε να παραιτηθείτε και να ασκήσετε το ελεύθερο επάγγελμα του δικηγόρου και να βγάζετε περισσότερα.

      4) Προσωπική μου άποψη: Η δικαιοσύνη ποτέ δεν λειτούργησε ανεξάρτητα αφού πρωτίστως έχει Υπουργό Προϊστάμενο. Ακόμη και από το Σύνταγμα καταγράφεσαι ως 3η εξουσία. Η μοναδική εξουσία που είναι αληθινή και πραγματική είναι μόνο ο λαός.

      Το προηγούμενο μου μήνυμα που πήγε;; ααα είμαι υιος γιατρού και όχι γιατρός.

      Διαγραφή
    3. περιμένω να βγεις εσύ πρώτα από το δικαστικό σώμα και να εισέλθεις στην μαχόμενη δικηγορία !!!

      Διαγραφή
  7. Μια μικρή διευκρίνηση πρώτα: Δεν είμαι γιατρός αλλά ήμουν γιος ιατρού. Έχω 2 καλούς φίλους που πέρασαν στη σχολή δικαστών και είχα πάθει πλάκα όταν άκουσα ότι ο μισθός των σπουδαστών στη σχολή προέρχεται από τα ΕΣΠΑ (αληθεύει;;;) Μετά ζητάτε και αύξηση όταν δεν μπορούν να πληρώσουν τους λίγους σπουδαστές;!

    Αντιστρέφω λοιπόν και εγώ τα επιχειρήματά σας (που είναι σωστά) και ρωτάω:

    1) Το Σύνταγμα ποιος το φτιάχνει; Οι νόμοι πάντα προσχεδιάζονται κατά πως το θέλεις εσύ, εγώ και οποιοσδήποτε. Έβαλαν λοιπόν μια διάταξη που κάνει διάκριση των εξουσιών (και έτσι θα ΕΠΡΕΠΕ να είναι) αλλά εδώ βρίσκεται η τεράστια τρύπα-αντίφαση-κενό.. Δεν μπορεί να είναι.γιατί το σύνταγμα δεν προβλέπει ουσιαστική ανεξαρτησία των δικαστών παρά μόνο στα χαρτιά. Ορίζει μόνο το πλαίσιο που μπορεί να κινείται η δικαιοσύνη (και εδώ αν θέλετε αποδεικνύει ότι είστε εξαρτώμενοι από τον προϊστάμενο Υπουργό Δικαιοσύνης). Δεν ορίζει το καταστατικό μισθοδοσίας παρά μόνο λέει γενικά και αόριστα ότι είστε εξουσία και αμείβεστε σαν δημόσιοι υπάλληλοι. Δεν ορίζει με ποιο τρόπο θα είσαι ανεξάρτητη εξουσία αλλά απλώς το αναγράφει. Δεν ορίζει τίποτα λεπτομερώς. Ακόμη και το πλέον εξόφθαλμα παράνομο με την ασυλία των βουλευτών, η δικαιοσύνη αδυνατεί να το ακυρώσει και απλώς κάνει το καθήκον της στέλνοντας τις δικογραφίες στη βουλή για τα περαιτέρω. Με λίγα λόγια, δεν μπορείς να ελέγξεις την νομοθετική εξουσία και μόνη της η δικαιοσύνη υποβιβάζεται σε υποδεέστερο ρόλο μεταφοράς δικογραφιών. Δυστυχώς, έτσι κατάντησε. Θεωρητικά έχεις δίκιο αλλά πρακτικά τι βγαίνει;

    2) Τι λέει το κοινό "ρητό"; Το χρήμα κινεί τα πάντα πλην της Υγείας. Ένας λόγος παραπάνω να έβαζες ειδική διάταξη στο Σύνταγμα που θα όριζε ότι το Ιατρικό επάγγελμα θα είναι το ειδικότερο των μισθολογίων. Και ένας ακόμη λόγος παραπάνω, να οριζόταν ρητά και ξεκάθαρα με ξεχωριστό άρθρο όπως το άρθρο 120 ως "Ζωή και υγεία υπεράνω όλων". Βλέπετε λοιπόν, ότι προσχεδιάζουμε ότι θέλουμε με το σύνταγμα. Εννοείται πως έχετε δίκιο και εσείς.

    3) Ποιος θέλει να αμείβονται οι δικαστές παραπάνω από τους γιατρούς; Κανένας σχεδόν δεν ασχολείται με το θέμα και κανείς δεν το συνδέει πλην των δικαστών και εισαγγελέων που συνεχώς ασχολούνται αυτοί και μόνο. Και εγώ που πάντα απορούσα.
    Η 3η καραμέλα είναι αυτή με τους ξένους συναδέλφους σας. Ναι, παίρνουν τόσα που είναι όμως ονομαστικά. Δεν ξέρουμε τι κρατήσεις έχουν κτλ. Και τους δίνουν τόσα επειδή έχει το δικό τους Υπουργείο Οικονομικών και τους δίνει (και αυτοί εξαρτώμενοι από το πολιτικό καθεστώς). Και μην νομίζετε ότι επειδή παίρνουν τόσα είναι ανεξάρτητοι γιατί είδαμε τι έγινε στην Ιρλανδία και την Ιταλία με τα μνημόνια που και οι εκεί δικαστές έκαναν την πάπια.

    Βρες μου έναν τρόπο που θα ανεξαρτητοποιηθείς πραγματικά. Ακούω προτάσεις. Θέλετε μία; Κατάργηση Υπουργείου Δικαιοσύνης και εκλογή 3 ανωτάτων δικαστικών από τον λαό. Και όχι αυτό το καραγκιοζιλίκι να ορίζονται από την κυβέρνηση!! Πως είναι δυνατόν να είσαι ανεξάρτητος μετά. Δεν μπορώ να βλέπω σε βίντεο να λέγεται ότι ο πρωθυπουργός έπαιρνε τηλέφωνό και ο εισαγγελέας εκτελούσε εντολές χοροπηδώντας στους διαδρόμους. Δεν αντέχω αυτούς τους καραγκιόζηδες.

    Το φλέγον ζητούμενο όμως, είναι ο μισθός. Θέλετε πρόταση; Αποσύνδεσή ολική από το Υπουργείο Οικονομικών. Να θεσπιστεί τέλος δικαιοσύνης σαν φόρος του λαού για τον λαό. Το υπουργείο Οικονομικών απλώς θα διεκπεραιώνει τη συναλλαγή. Ακούω απόψεις.

    * Σκόπιμα έγραψα ότι η βουλή είναι νομοθετική εξουσία αν και ξέρω ότι νομοθετική είναι ο απλός λαός. Είναι ή δεν είναι μπούρδα αυτό; 10.000.000 νομοθετούν που μετά νομοθετεί η βουλή και λέει ότι μόνο νομοπαρασκευάζει.

    * Το σύνταγμα για μένα έχει μόνο ένα σωστό άρθρο που είναι αληθινό. Το 120 για επανάσταση. Αυτό είναι όντως η εξουσία (μόνο όταν ξυπνήσει).


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Tα πραγματα ειναι απλα. Και τα αναδρομικα θα παρουμε αμεσα και ο μισθος ΗΔΗ επανηλθε, με την ψηφιση της τροπολογιας.
    Πραγματικα γελαω με οσους ανακαλυπτουν χιλιους λογους να μεμψιμοιρούν.
    Δεν πειραζει. Παντα υπαρχουν και τετοιοι στον κλαδο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ