Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ της 6ης-12-2014


     Οι Δικαστικοί Λειτουργοί - Δικαστές και Εισαγγελείς – μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κατά την τακτική Γενική Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στις 6-12-2014, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών.

             Διαπιστώνουντη διαρκή απαξίωση του θεσμού της Δικαιοσύνης από την Εκτελεστική Εξουσία και την αμφισβήτηση του θεσμικού ρόλου των Λειτουργών αυτής, που δεν συνάδει με την αρχή του Κράτους Δικαίου, που διέπει το δημοκρατικό μας πολίτευμα.
     Διαπιστώνουν την  κατ’ εξακολούθηση  μη συμμόρφωση της Εκτελεστικής Εξουσίας στις δικαστικές αποφάσεις, κατά παραβίαση των συνταγματικών αρχών, γεγονός που συνιστά μείζον θεσμικό ζήτημα, διότι η μη εφαρμογή τους θέτει σε κίνδυνο την έννομη τάξη και το Κράτος Δικαίου.
    Διαπιστώνουν ότι οι παθογένειες που  χαρακτηρίζουν το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα μας, παρά το σοβαρό, υπεύθυνο και τεκμηριωμένο λόγο που αρθρώνουν οι Δικαστικές Ενώσεις, δεν εξαλείφονται αλλά αντίθετα διογκώνονται, λόγω της απραξίας και αδιαφορίας  των κυβερνώντων (έλλειψη υποδομών, μη κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων σε δικαστές, εισαγγελείς και γραμματείς, αποσπασματική και πρόχειρη νομοθέτηση, φωτογραφική πολλές φορές νομοθέτηση κλπ.)
                Διαπιστώνουν την αθέτηση των δεσμεύσεων του Υπουργού Δικαιοσύνης περί κατάργησηςτων αντισυνταγματικών και μειωτικών για το κύρος της δικαστικής τους ιδιότητας, διατάξεων του νόμου 4055/2012, που αφορούν το Κεφάλαιο περί Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών ( Κανονισμοί Δικαστηρίων, περικοπή μισθού κλπ.)
                Διαπιστώνουν ότι αγνοήθηκαν οι προτάσεις της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων καθώς και των Ολομελειών του Αρείου Πάγου, του Εφετείου – Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, του Πρωτοδικείου Αθηνών και Πειραιώς, όσον αφορά την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας με τις οποίες είχαν εκφραστεί οι έντονες αντιρρήσεις των Δικαστικών Λειτουργών για βασικά κεφάλαια του Κώδικα. Εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους διότι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δεν εκλήθη ούτε εκπροσωπήθηκε στην Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του Κώδικα αυτού.
    Αξιώνουν την ενημέρωση και εκπροσώπηση της Ένωσης στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, σχετικά με θεσμικά νομοσχέδια που αφορούν τη Δικαιοσύνη.
    Καταδικάζουνοιαδήποτε απειλή βίας διατυπώνεται εναντίονΔικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών.
            Καλούν την Πολιτεία να αναγνωρίζει την ισοτιμία της Δικαστικής Εξουσίας με τις άλλες δύο Εξουσίες και να αποδεικνύει εμπράκτως και όχι μόνο  με λεκτικές διακηρύξεις ότι σέβεται την ανεξαρτησία των Δικαστικών Λειτουργών. 
    Καλούν την Πολιτεία να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την  εύρυθμη και ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης, ώστε να ανταποκρίνεται στις δίκαιες προσδοκίες του Ελληνικού Λαού.
    Καλούν επίσης την Πολιτεία να λάβει άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για την προσωπική ασφάλεια των Δικαστικών Λειτουργών και των δικαστικών υποδομών και εγκαταστάσεων, ώστε υπό συνθήκες πλήρους ασφάλειας και ελευθερίας, να επιτελούν το λειτούργημά τους. 
    Αποφασίζουν ως έκφρασης διαμαρτυρίας τη διακοπή των συνεδριάσεων επί τρίωρο, κατά την ημέρα εισαγωγής προς συζήτηση στην Βουλή του σχεδίου του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
    Τέλος, οι Έλληνες Δικαστές και Εισαγγελείς δηλώνουν προς κάθε κατεύθυνση, ότι θα εξακολουθήσουν να ασκούν με σθένος και υψηλό αίσθημα ευθύνης τα καθήκοντά τους, ως εγγυητές της συνταγματικής νομιμότητας και προς το συμφέρον των Ελλήνων Πολιτών .  
                                        Με εξουσιοδότηση της Γενικής Συνέλευσης
                                       Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης
                Η Πρόεδρος                                                        Η Γενική Γραμματέας
      Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου                                      Μαργαρίτα Στενιώτη
     Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου                                            Εφέτης

    4 σχόλια:

    1. Άχρωμο άοσμο άγευστο .
      Για μια ακόμη φορά οι δικαστες με αίσθημα ευθύνης επικεντρώνονται στην αθέτηση των αποφάσεων που αφορούν τα αναδρομικά τους.
      Όσο δε για τη διακοπή των συνεδριάσεων, μάλλον ξεχάσατε ότι οι δικηγόροι σας προλάβαμε.. Γιατι δεν ανακοινώσατε νωρίτερα τη διακοπή; Ειναι ωραίο να κανείς εκ του ασφαλούς τον επαναστάτη, αφού ήδη καμία δικάσιμος δε γινεται.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    2. Διακοπή των συνεδριάσεων επί τρίωρο, κατά την ημέρα εισαγωγής προς συζήτηση στην Βουλή του σχεδίου του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Τώρα θα ιδρώσει τα αυτάκι της κυβέρνησης.... Πραγματικά αστεία η απόφαση της συνέλευσης! Η απόφαση θα έπρεπε να λέει τουλάχιστον και μεταξύ άλλων, "Διακοπή των συνεδριάσεων επί τρίωρο και επ' αορίστω χρόνω, έως ότου η Κυβέρνηση σεβαστεί επιτέλους το Σύνταγμα, την Συνταγματική ισότητα των τριών Εξουσιών και τις αποφάσεις των Δικαστηρίων. Λυπάμαι πραγματικά και δεν πρόκειται να παραστώ ξανά σε συνέλευση της Ένωσης. Παρακαλώ να δημοσιευτεί το σχόλιο.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    3. Τρίωρη διακοπή των συνεδριάσεων !
      Ποιων συνεδριάσεων; Αυτών χωρίς δικηγόρους;

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    4. Η εκ του Συντάγματος διάκριση των τριών Εξουσιών εμεινε για τα Πανεπιστημιακα συγγράμματα. Πώς λοιπόν το καράβι που λέγεται Ελλάδα, να μην πάει προς τα βράχια;;
      Μήπως, όμως,εκτός από την κυβέρνηση που εκτέθηκε ανεπανόρθωτα, εκτέθηκε και το προσφάτως εκλεγέν Προεδρείο της Ένωσης Δικαστών;; Για άλλα προετοίμαζε τους συναδέλφους και άλλα οι τελευταίοι απεκόμισαν....

      ΑπάντησηΔιαγραφή

    Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
    1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
    2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
    3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
    4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


    5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
    6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

    7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


    Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ