Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

ΕΚΔΟΣΗ ΔΙΑΤΑΓΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΜΑΣ

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΕΚΔΟΣΗ ΔΙΑΤΑΓΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΜΑΣ


            Εδώ και αρκετούς μήνες παρακολουθούμε την εντεινόμενη απαξίωση της Δικαιοσύνης και των Λειτουργών της από την εκτελεστική εξουσία, χωρίς ωστόσο να διεκδικούμε κατά τρόπο αποτελεσματικό το αυτονόητο: τον πλήρη σεβασμό στις εκδοθείσες δικαστικές αποφάσεις. Η Ένωσή μας περιορίστηκε σε ένα παθητικό ρόλο και επιστράτευσε για ακόμα μία φορά πρακτικές, που και στο παρελθόν είχαν αποτύχει: επανειλημμένες εκκλήσεις προς τον Πρωθυπουργό για συναντήσεις, ανακοινώσεις διαμαρτυρίας, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, κ.λ.π.

            Διαβλέποντας ότι οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση δεν θα είχαν κανένα αποτέλεσμα και έχοντας την πεποίθηση ότι η συμμόρφωση στις δικαστικές αποφάσεις δεν μπορεί να εξαρτηθεί από πολιτικές σκοπιμότητες, το μέλος της ομάδας μας, Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Πρόεδρος Πρωτοδικών και Μέλος του Δ.Σ. ανέλαβε την πρωτοβουλία διεκδίκησης του συνόλου των αναδρομικών μας με τον πιο άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο: την έκδοση διαταγής πληρωμής. Στηριζόμενος στην πάγια νομολογία των Ανωτάτων Δικαστηρίων (Αρείου Πάγου και Μισθοδικείου) ζήτησε και πέτυχε σήμερα (3.12.2014) την έκδοση της με αριθμό 28.063/2014 διαταγής πληρωμής από το Ειρηνοδικείο Αθηνών, με την οποία επιδικάστηκε το 50% των οφειλόμενων αναδρομικών, τις οποίες περιέκοψε ο Ν. 4307/2014. Εντός των επόμενων ημερών θα ακολουθήσει η επίδοση της διαταγής πληρωμής και η επίσπευση αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου. Η εξέλιξη αυτή πρέπει να αποτελέσει το κύριο διαπραγματευτικό όπλο για την συμμόρφωση της κυβέρνησης και στην δεύτερη απόφαση του Μισθοδικείου, που αφορά στη φορολογική εξομοίωσή μας με τους βουλευτές.
            Στα πλαίσια της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσής μας, το Σάββατο 6.12.2014, μετά τις 13.00’, θα υπάρξει ενημέρωση των συναδέλφων για τη νομική θεμελίωση της διαταγής πληρωμής και την προοπτική οριστικής δικαίωσής μας μέσω της διαδικασίας αυτής. Η μαζική συμμετοχή των συναδέλφων στην προσπάθεια αυτή είναι απαραίτητη για την ταχύτερη διευθέτηση του εκκρεμούς επί 2 έτη ζητήματος της εξόφλησης των αναδρομικών αποδοχών μας. Για τη διευκόλυνση όλων των συναδέλφων θα αναρτηθούν εντός των επόμενων ημερών σχέδια αιτήσεων και διαταγών πληρωμής και αναλυτικές οδηγίες συμπλήρωσής τους, ώστε όλοι οι συνάδελφοι να προσφύγουν στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο μέχρι το τέλος του έτους, αποφεύγοντας τον κίνδυνο παραγραφής των αξιώσεών μας.
Αθήνα, 3/12/2014

Χριστόφορος Σεβαστίδης, ΔΝ Πρόεδρος Πρωτοδικών      Κων/νος Σαργιώτης, Πρόεδρος Πρωτοδικών
Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Πρόεδρος Πρωτοδικών,             Μαρία Κουβαρά, Ειρηνοδίκης

Μέλη του ΔΣ της ΕΔΕ                                                         Μέλη της ΕΔΕ





28 σχόλια:

  1. διαταγη πληρωμης απο μισθολογικη απαιτηση λειτουργου του δημοσιου απο πολιτικο δικαστηριο????????????????
    τις επομενες αιτησεις ολων των δημοσιων υπαλληλων για εκδοση αντιστοιχων διαταγων πληρωμης να τις χρεωθουν, παρακαλω,οι εμπνευστες της ιδεας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αυτοί θα χρεωθούν τις αιτήσεις των δημοσίων υπαλλήλων και εσύ προφανώς θα ψάχνεις να βρεις ποιος ο ρόλος σου στο δικαστικό σώμα!!! Μάλλον θα πρέπει να περάσεις στο χώρο των απλών δημοσίων υπαλλήλων ...

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμε 4 Δεκεμβρίου 8:27, ντροπή σου. Για να κάνω το συνήγορο υπεράσπισης του σχολιαστή, σε ρωτώ πως απαντάς έτσι; Αδαής είσαι ή εγκάθετος. Είναι σαφές ότι ο σχολιαστής έχει δίκιο. Απαίτηση από ιδιωτική διαφορά είναι οι διαφορές αποδοχών των δικαστών έναντι του Δημοσίου; Ποια νομική τέλειωσες εσύ, αλήθεια σπούδασες στη νομική; Και ποιος έπρεπε να είναι ο ρόλος του σχολιαστή στο δικαστικό σώμα; Να δέχεται διαταγές πληρωμής για χρηματικές απαιτήσεις από σχέσεις του δημοσίου δικαίου; Είσαι στα καλά σου αγανακτισμένε υπερόπτη του χώρου των "απλών" (σε αντίθεση από τους "σύνθετους") δημοσίων υπαλλήλων";;;

      Διαγραφή
    3. Ουδείς αρνείται τη σημασία εκτέλεσης των δικαστικών απόφασεων και τη περιφρόνηση προς τους δικαστές. Όμως, προφανώς αυτό που εννοεί ο συνάδελφος της 3ης Δεκεμβρίου είναι: εκδίδεται διαταγής πληρωμής κατά του Ελληνικού Δημοσίου? αν ναι, είχε δικαιοδοσία ο ειρηνοδίκης ή μήπως θα έπρεπε να εκδοθεί από διοικητικό δικαστήριο? (δεν προβλέπεται η διαταγή πληρωμής στον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας) 3)ποιο δικαστήριο έχει δικαιοδοσία να δικάσει την ανακοπή?
      Το θέμα της έκδοσης διαταγής πληρωμής κατά του Ελληνικού Δημοσίου σε έννομη σχέση δημοσίου δικαίου είναι τεράστιο και δεν έχει λυθεί. Ο Άρειος Πάγος με τις 1825/2013 και 2347/2009 έχουν δεχθεί ότι είναι δυνατή η έκδοση διαταγής πληρωμής, κι αν ακόμα η απαίτηση υπάγεται στη δικαιοδοσία των διοικητικών δικαστηρίων, αντίθετη όμως είναι ΑΠ 1264/2011, ενώ το ζήτημα δεν παρεπέμφθη προς επίλυση στην Ολομέλεια. Συνάδελφε της 4ης Δεκεμβρίου, δεν είναι τόσο απλό...Ίσως με αυτόν τον τρόπο υπάρξει απάντηση. Ο συνάδελφος καλώς προβληματίστηκε για τη νομική άποψη επί του θέματος.
      Κατά τη γνώμη μου, οι αγωγές στα διοικητικά δικαστήρια όχι μόνο δεν πάνε περίπατο (για τον έτερο συνάδελφο της 3ης Δεκεμβρίου), αλλά είναι ο μόνος (δυστυχώς χρονοβόρος) τρόπος - με το παρόν νομικό πλαίσιο- να εκτελεστεί η απόφαση του Μισθοδικείου.

      Διαγραφή
    4. Οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου 1825/2013 και 2347/2009 είναι καταφανώς εσφαλμένες και αντίθετες όχι μόνο προς την ορθή απόφαση του Αρείου Πάγου 1264/2011, αλλά και προς την απόφαση 18/2005 του ΑΕΔ, το οποίο λαμβάνει σαφώς θέση υπέρ της έλλειψης δικαιοδοσίας πολιτικού δικαστή στην έκδοση διαταγής πληρωμής για χρηματικές απαιτήσεις πηγάζουσες από το Δημόσιο Δίκαιο και απλώς εξηγεί ότι εφόσον μία τέτοια διαταγή πληρωμής εκδώσει ένας πολιτικός δικαστής χωρίς να έχει δικαιοδοσία αρμοδιότητα για την ανακοπή έχουν τα πολιτικά δικαστήρια, που βεβαίως θα πρέπει να ακυρώσουν τη διαταγή πληρωμής επειδή ακριβώς ο πολιτικός δικαστής δεν είχε δικαιοδοσία. Το γεγονός ότι στην υπόθεση που αντιμετώπισε το ΑΕΔ τα είχαν κάνει σαλάτα οι πολιτικοί δικαστές, πρωτοδίκες και εφέτες, δεν αλλάζει τα πράγματα.

      Διαγραφή
  2. Αξιέπαινοι! Κερδίσατε νομίζω δικαιολογημένα το σεβασμό όλων. Οι αγωγές στα διοικητικά δικαστήρια αν κατάλαβα καλά πάνε περίπατο; Θα έρθουμε οπωσδήποτε το μεσημέρι να σας ακούσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τώρα οι Σεβαστίδηδες θα γίνουν αγαπητοί συνάδελφοι και θα τρέξουν όλοι να τους ζητάνε σχέδια διαταγών πληρωμής. και φυσικά πρώτοι- πρώτοι αυτοί που τους έβριζαν τόσο καιρό. είμαι πολύ περίεργη να δω την απάντηση της κ. Θάνου (όταν συνέλθει από το σοκ). ξαφνικά πάντως η συνέλευση απέκτησε ενδιαφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι να πει και ο πολίτης που περιμένει αιώνες για την έκδοση αποφάσεων ??? Εχετε υπόψη σας πόσους μήνες καθυστερούν κάποιοι εισηγητές για να βγάλουν αποφάσεις???Και δεν μιλάμε για οκτάμηνο... Πολύ αργότερα και από οκτάμηνο..Δυστυχώς δεν παράγουν όλοι το ίδιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάποιοι το κανουν συστηματικά.Κάποιοι μπορεί να αντιμετωπίζουν πρόσκαιρα σοβαρα προβλήματα η να έχουν "χρεωθεί" αλογιστα με δικογραφίες που δεν τους αναλογουν ή και τα δυο (ας μην τους "τσουβαλιαζουμε" ολους).Όμως, σε κάθε περίπτωση, αυτό τι σημαίνει?τι σχέση έχει με την ανάρτηση και σε τι αφορα το σύνολο των δικαστών? Κοινώς, πού κολλάει?

      Διαγραφή
    2. Εσύ να τα αφήσεις τα "κάποιοι" και τα "κάποιοι". Να κοιτάς τη δουλειά σου και να μην κρίνεις τους άλλους. Είσαι σε θέση να το κάνεις αλήθεια;

      Διαγραφή
  5. Μία και μόνη λύση, δυστυχώς, η προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για μη εφαρμογή δικαστικής απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου από το Ελληνικό Δημόσιο. Το κάνουν πολλοί ιδιώτες, γιατί όχι η Ένωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θετική εξέλιξη και εφόσον απορριφθεί η αίτηση αναστολής που (μετά μεγίστης βεβαιότητας) θα καταθέσει το Δημόσιο, θα πρόκειται γιά μεγάλη επιτυχία. Όμως, συνάδελφοι, φρονώ ότι αυτή την τόσο κρίσιμη εποχή γιά το Δικαστικό Σώμα, θα πρέπει να κρατούμε χαμηλούς τόνους και να βαδίσουμε ενωμένοι προς την επίτευξη των στόχων μας. Σχόλια περί δήθεν παθητικού ρόλου και αποτυχημένων πρακτικών της Ένωσης, πέραν της μικροπρέπειας που αποπνέουν και άτοπα είναι αλλά και ψευδή, δεδομένου ότι είναι πολύ πρόσφατη η επαναφορά του μισθολογίου μας στα επίπεδα των προ του Αυγούστου του 2012 περικοπών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τεράστια επιτυχία που πιστώνεται στην ομάδα Σεβαστίδη. Όλα τα blog σήμερα αναδημοσιεύουν την είδηση. Βλέπω να ακολουθούν κι αλλοι εκτός από μας. Θα είμαστε το Σάββατο στη συνέλευση να σας ακούσουμε. (μετά τις 1, εννοείται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. συγγνωμη, αλλα τετοιες δικαστικες κρισεις ανηκουν στα ορια του πειθαρχικου ελεγχου...
    ποσο γελοιος αισθανομαι στον πολιτη που του απορριπτουμε βασει της νομολογιας του ΑΠ διαταγες πληρωμης απο μικτες δημοσιες συμβασεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά κάνεις και αισθάνεσαι έτσι, διότι δεν παρακολουθείς την παγιωμένη νομολογία του Αρείου Πάγου. Με την ευκαιρία της έκδοσης της διαταγής πληρωμής του Σεβαστίδη κάτι έμαθες...

      Διαγραφή
  9. μπορει να μου πει καποιος με ποια νομικη βαση μπορει να βγει διαταγη πληρωμης απο πολιτικο δικαστηριο για απαιτηση μισθου εργαζομενου?????????????????/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πες μου ότι είσαι δικαστής να γελάσω δυνατά!!!!!!!!! Αν ναι...κλαίω τους δυστυχείς που δικάζονται από 'σένα.

      Διαγραφή
  10. Και μετά σου λέει να χρεωθείς την ανακοπή του Ελληνικού Δημοσίου (εγώ ακόμα λίγο μπερδεύομαι με την δικαιοδοσία, αλλά ΟΚ ψιλά γράμματα). Χο χο χο που θα έλεγε και ο Αη Βασίλης.
    Εν όψει της πανδικαστικής συνέλευσης, έχω να πω πως η Lady Gaga θα έκανε λιγότερο εντυπωσιακές κινήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ελπίζω ο δικαστικός κόσμος να δεχθεί στο εξής και έκδοση διαταγής πληρωμής με την αναγκαστική εκτέλεση της οποίας θα μπορεί ο πολίτης να εισπράττει την επιστροφή του φόρου εισοδήματος στην οποία το ΥπΟΙκ αρνείται να προχωρήσει όταν είναι άνω των 500€. Δυστυχώς υπάρχουν άνεργοι που αναμένουν τις επιστροφές για να επιβιώσουν λίγο ακόμα. Είναι απαραίτητο το δικαστικό σώμα να αντιληφθεί πόσο κρίσιμη είναι για όλους τους πολίτες η συμπεριφορά του εξέχοντος κλάδου σας. Σχόλιο από έναν ταπεινό δικηγόρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άνεργοι που περιμένουν επιστροφές φόρου;;;
      Να τους βάζουμε να πληρώνουν και δικηγόρους για την έκδοση διαταγής πληρωμής;;
      Ότι νάναι αρκεί να αυξήσουμε την δικηγορική ύλη

      Διαγραφή
  12. Δηλαδή ο Πρόεδρος Πρωτοδικών υπέβαλε στον Ειρηνοδίκη αίτηση για διαταγή πληρωμής για την επιδίκαση των αναδρομικών. Νομίμο ασφαλώς.. ηθικό όμως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντελώς ανήθικο ! Ακούς εκεί ένας ελεεινός ειρηνοδίκης να ασχοληθεί με διαταγή πληρωμής ολόκληρου Προέδρου Πρωτοδικών. Και που να προχωρήσει το θέμα και να ασχοληθεί λέει ο ελεεινός ειρηνοδίκης με αίτηση Εφέτη ή Προέδρου Εφετών και πάει λέγοντας. Να τολμάει δηλαδή ο ειρηνοδίκης να αγγίζει τα έγγραφα της αίτησης του Προέδρου Εφετών. Μα πού φτάσαμε; Σηκώθηκαν τα πόδια να χτυπήσουν το κεφάλι; Για να συνέλθουμε λίγο και να ακολοθήσουμε τα όσα λέει η Πρόεδρός μας και να πάμε στα διοικητικά. Τι κι αν βγεί απόφαση μετά απο χρόνια. Τι κι αν δεν εκτελεστεί ποτέ. Τουλάχιστον, θα έχουμε αποφύγει οποιαδήποτε σχέση με τους ειρηνοδίκες.

      Διαγραφή
    2. Ο Πρόεδρος Εφετών που θα προσφύγει στο Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο με την τακτική αγωγή που όλοι θα ασκήσουμε παρανομεί κι αυτός?

      Διαγραφή
  13. Δεν ξέρω γιατί εκφράζεστε τόσο αρνητικά για μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη. Σαν να θέλετε να αποτύχουμε. Εγώ προσωπικά θα ασκήσω όλα τα ένδικα μέσα που μου δίνει ο νόμος. Και διαταγή πληρωμής και αγωγή στα διοικητικά δικαστήρια. Όσοι βρεθήκατε στη ΓΣ θα ακούσατε και την Πρόεδρό μας να λέει ότι η κίνηση αυτή του Χαράλαμπου Σεβαστίδη είναι πολλή θετική .... και μάλλον έτσι είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ