Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ Δημητρίου Ζιγκόλη Αντεισαγγελέως Πρωτοδικών

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ
Δημητρίου Ζιγκόλη
Αντεισαγγελέως Πρωτοδικών

Κομοτηνή 14-12-2016

Γιατί αποχωρώ από την "Ένωση"...


    Κατά την παρέμβασή μου στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση της ΕΔΕ ανακοίνωσα εις επήκοον όλων των παρισταμένων, την παραίτησή μου από την θέση του αναπληρωματικού μέλους του Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε. και την πρόθεσή μου να ζητήσω την διαγραφή μου από την Ε.Δ.Ε.. Την σχετική αίτηση υπέβαλλα εγγράφως στο Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε. στις 13-12-2016.
   Πριν εξηγήσω τους λόγους της αποχωρήσεώς μου, αισθάνομαι την ανάγκη να απολογηθώ στους συναδέλφους που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους κατά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες. Ζητώ την κατανόησή τους για την κίνησή μου αυτή.
   Κατά την Γενική Συνέλευση το κλίμα που επικράτησε ήταν άκρως πολωτικό και διχαστικό και την ευθύνη φέρει ακεραία το Διοικητικό Συμβούλιο, γνωστό και ως "ενωτικό προεδρείο".
   Συμμετέχοντας στις αρχαιρεσίες του 2014 και του 2016 ως ανεξάρτητος υποψήφιος, κατέβαλλα με τις μικρές μου δυνάμεις την προσπάθεια να αναδειχθούν φλέγοντα θέματα του κλάδου μας όπως λ.χ. τα κωλύματα εντοπιότητας (δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο), ο εξορθολογισμός της αιτιολογίας της δικαστικής αποφάσεως με σκοπό την ταχύτητα στην απονομή της Δικαιοσύνης, η απλοποίηση των δικαστικών διαδικασιών, η βελτίωση-κατά το δυνατόν-των συνθηκών εργασίας και φυσικά η κατοχύρωση του συνταγματικώς κατοχυρωμένου μισθολογίου μας. Η "κατάκτηση" θέσης στο Δ.Σ. δεν αποτέλεσε ποτέ αυτοσκοπό μου.
   Έτσι έλαβα μέρος κατά την Γενική Συνέλευση με όλη την καλή πίστη, προκειμένου να αναδειχθούν και να συζητηθούν τα ζητήματα που πραγματικά μας απασχολούν.
  Αντί να γίνει αυτό, το Προεδρείο θεωρώντας ότι η κατάληψη της προεδρίας αποτελεί "τρόπαιο" και όχι ευθύνη, επιδόθηκε σε πρωτοφανείς επιθέσεις κατά των μελών της "μείζονος αντιπολιτεύσεως", ασχημόνησε σε βάρος της Προέδρου του ΑΠ κ. Βασιλικής Θάνου καθώς και σε βάρος του Προέδρου της Ενώσεως Εισαγγελέων κ. Δημήτρη Ασπρογέρακα.  Έτσι μετά το πέρας της ομιλίας της κ. Προέδρου του Α.Π., ο Γενικός Γραμματέας της ΕΔΕ κ. Σαλάτας απευθύνθηκε με άκρως υποτιμητικό ύφος προς την κ. Πρόεδρο αναφέροντας ότι "αυτή είναι η τελευταία συνέλευση που θα λάβει μέρος ως εν ενεργεία δικαστική λειτουργός". Αλήθεια, τι παράδειγμα διδόταν σε νεότερους συναδέλφους, βλέποντας τον κ. Σαλάτα να απευθύνεται στην ίδια την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου κατ' αυτόν τον τρόπο;
   Το ίδιο έγινε και με τον Πρόεδρο της Ενώσεως Εισαγγελέων, τον Εισαγγελέα Εφετών κ. Δημήτρη Ασπρογέρακα ο οποίος αν και προσκλήθηκε προκειμένου να απευθύνει χαιρετισμό εκ μέρους της Ενώσεως Εισαγγελέων, τελικώς δεν του επετράπη να μιλήσει από του βήματος της Γενικής Συνελεύσεως. 
   Στη Γενική Συνέλευση κυριάρχησε επίσης το "ζήτημα του κ. Κασαλιά". Εάν δηλαδή ο κ. Κασαλιάς ως αποσπασμένος στην ΕΥΠ είχε ή όχι "κώλυμα" να μετέχει ως τακτικό μέλος του ΔΣ και αν καλώς ή κακώς το Προεδρείο τον απέπεμψε από το Διοικητικό Συμβούλιο. Επειδή πρέπει να λέγεται όλη η αλήθεια, θα θυμίσω, ότι ο νυν πρόεδρος της Ε.Δ.Ε. κ. Σεβαστίδης κατά την Γενική Συνέλευση του 2013 εξέφρασε την άποψη ότι ο κ. Λυμπερόπουλος είχε κώλυμα συμμετοχής στο ΔΣ της ΕΔΕ, λόγω του ότι ήταν αποσπασμένος στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον κ. Σεβαστίδη να συμπράξει τελικώς με τον κ. Λυμπερόπουλο προκειμένου να συγκροτηθεί το νέο Δ.Σ. της ΕΔΕ με τον ίδιο ως Πρόεδρο.
   Έγινε αναφορά και στην ίδρυση της Ενώσεως Ανωτάτων και Ανωτέρων Δικαστών και Εισαγγελέων. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι κατά το άρθρο 12 του Συντάγματος, οι Έλληνες -άρα και οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι- έχουν το δικαίωμα όπως συνιστούν σωματεία. Αποτελεί λοιπόν στοίχημα η απήχηση ή όχι της εν λόγω δικαστικής ενώσεως.
  Κυριάρχησε επίσης το ζήτημα της αυξήσεως του ορίου ηλικίας της αποχωρήσεως των Δικαστικών Λειτουργών από την ενεργό υπηρεσία. Ασχέτως του αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος με αυτήν την θέση, θεωρώ προσωπικά ότι το ζήτημα είναι καθαρά νομικό και σε νομικά ζητήματα χωρούν πλείστες ερμηνείες και διαφωνίες ακόμη. Όμως οι διαφωνίες επί νομικών ζητημάτων, δεν μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για προσωπικές επιθέσεις. 
   Αυτά ήταν εν κατακλείδι τα θέματα που κυριάρχησαν στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για τα κωλύματα εντοπιότητας, την αιτιολογία των δικαστικών αποφάσεων, τον εξορθολογισμό των δικαστικών διαδικασιών, τις συνθήκες υπό τις οποίες εργαζόμαστε όλοι, το γεγονός ότι πολλοί νέοι συνάδελφοι υπηρετούν μακριά από τις οικογένειές τους, συντηρώντας μάλιστα -εν μέσω κρίσης- δύο σπίτια. Αντιθέτως ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΕΔΕ κ. Σεβαστίδης ανέφερε με έμφαση μάλιστα ότι η Ένωση δεν θα συμπαραστέκεται πλέον σε πειθαρχικώς διωκόμενους συναδέλφους! Η Ένωση, η οποία υποτίθεται ότι εκπροσωπεί όλους μας, ως άλλος Πόντιος Πιλάτος θα "νίπτει τας χείρας της"...
    Περαιτέρω όταν άρχισαν οι παρεμβάσεις των συναδέλφων-ομιλητών, το Προεδρείο δεν επέτρεψε ούτε καν την άσκηση κριτικής. Έτσι αφαίρεσε εκών-ακών, τον λόγο από την προηγούμενη Πρόεδρο της ΕΔΕ, Εφέτη κ. Μαργαρίτα Στενιώτη, από τον Πρόεδρο Πρωτοδικών κ. Κ. Βουλγαρίδη και από τον κ. Χαράλαμπο Μαυρίδη, Εφέτη.
   Εγώ λαμβάνοντας τον λόγο, κατά την παρέμβασή μου ανέφερα ότι κατέχομαι από λύπη και στενοχώρια διότι αντί να ασχολούμαστε με τα πραγματικά προβλήματα του κλάδου, ασχολούμαστε με τυπολατρικά ζητήματα, όπως λ.χ. τα κωλύμματα συμμετοχής ή όχι στο ΔΣ της ΕΔΕ κλπ. Ανέφερα χαρακτηριστικά ότι πριν από ένα περίπου μήνα και οι Γερμανοί Συνάδελφοι είχαν Γενική Συνέλευση. Θέματα (ενδεικτικά): 1) Το ζήτημα της απραξίας των Υπουργών Δικαιοσύνης σε θέματα που αφορούν τους δικαστές και η ανάγκη διορισμού 2000 δικαστών και εισαγγελέων, 2) Η εξειδίκευση των δικαστών ως ζήτημα εμπέδωσης της δικαιοσύνης 3) Η εντατικότερη συμμετοχή των Δικαστών στο κοινωνικό γίγνεσθαι 4) Το δικαστικό μισθολόγιο. Δυστυχώς μας χωρίζουν ακόμη "έτη φωτός"...
   Με βάση τα παραπάνω, μου είναι πλέον αδύνατο να παραμένω μέλος μιας δικαστικής ενώσεως, το Προεδρείο της οποίας αναλίσκεται, σε άσκοπες διαμάχες με την "μείζονα αντιπολίτευση" ενεργώντας "εκκαθαρίσεις" προς διασφάλιση της πλειοψηφίας, αντί ως υπεύθυνο όργανο να εργάζεται για τα πάγια αιτήματα του κλάδου μας και να επαγρυπνεί για τα ζητήματα που απασχολούν όλους μας. Έτσι δεν μου απέμεινε άλλη επιλογή, από την αποχώρηση από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.
    Κλείνω με την ευχή, οι συνάδελφοι που επέλεξαν το συγκεκριμένο Προεδρείο να μην χρειαστεί να το μετανοιώσουν.
  
  Εύχομαι σε όλους και σε όλες, καλές γιορτές !   

 Δημήτριος Ζιγκόλης
Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών

    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ