Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

ΕΔΔΑ: Η συνεχιζόμενη νομολογιακή διαφοροποίηση μεταξύ τμημάτων και Ολομελείας ΣτΕ - παραβιάζει την αρχή της ασφάλειας δικαίου και τη δίκαιη δίκη

Η συνεχιζόμενη νομολογιακή διαφοροποίηση μεταξύ των τμημάτων και της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για το ίδιο θέμα παραβιάζει την αρχή της ασφάλειας δικαίου και τη δίκαιη δίκη

ΑΠΟΦΑΣΗ

Σινέ Τσαγκαράκη Α.Ε.Ε. κατά Ελλάδας της 23-05-19 (αριθμ. Προσφ. 17257/13)
βλ. εδώ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης και προστασία του περιβάλλοντος. Αδεια οικοδομής και άδεια λειτουργίας. Αποκλίσεις στη νομολογία μεταξύ του 4ουκαι 5ου Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας και επίσης μεταξύ Ολομέλειας και 4ου Τμήματος. Αίτηση ακύρωσης εταιρείας κατά των αδειών οικοδομής και των αδειών λειτουργίας που χορηγήθηκαν σε ανταγωνίστριες εταιρείες για ένα συγκρότημα σε μια περιοχή που προορίζεται για ιδιωτικές κατοικίες. Το κεντρικό νομικό ζήτημα ήταν το εάν μπορούσε να επανεξεταστεί η νομιμότητα της οικοδομικής άδειας και έτσι να εξεταστεί η νομιμότητα και η καταλληλότητα της έκδοσης της άδειας λειτουργίας. Κατόπιν παραπομπής από το 4ο Τμήμα, η Ολομέλεια έκρινε, όπως και το 5ο Τμήμα, ότι η επανεξέταση πρέπει να λαμβάνει χώρα τόσο κατά τη χορήγηση της οικοδομικής άδειας, όσο και κατά τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας, με σκοπό τη τήρηση της συνταγματικής αρχής της προστασίας του περιβάλλοντος.
Ωστόσο, μετά την επανάληψη της υπόθεσης, το 4ο τμήμα δεν συμφώνησε με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ. Έκρινε ότι, σύμφωνα με την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης, η νομιμότητα της οικοδομικής άδειας δεν μπορούσε να επανεξεταστεί από τις αρχές κατά την έκδοση της άδειας λειτουργίας. Κατά συνέπεια, απέρριψε την αίτηση της προσφεύγουσας εταιρείας.
Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι η νομολογιακή σύγκρουση μεταξύ του 4ου και του 5ου Τμήματος του ΣτΕ συνεχίστηκε επί σειρά ετών και μάλιστα, παρά την παρέμβαση της Ολομέλειας. Αυτό δημιούργησε μια κατάσταση νομικής αβεβαιότητας, επισημαίνοντας την αναποτελεσματικότητα του μηχανισμού εναρμόνισης της νομολογίας, η οποία στην προκειμένη περίπτωση θα έπρεπε να διασφαλιστεί με την παραπομπή της υπόθεσης στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Επομένως, οι προϋποθέσεις που έθεσε το Δικαστήριο στον τομέα της ασφάλειας δικαίου δεν πληρούνται στο παρόν στάδιο της υπόθεσης. Παραβίαση του Άρθρου 6 § 1 (δικαίωμα δίκαιης δίκης) της ΕΣΔΑ.
 
ΠΗΓΗ - ΣΥΝΕΧΕΙΑ
https://www.echrcaselaw.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ