Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Ο Ιωάννης Κτιστάκης εκλέχθηκε δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 


Χθες 26 Ιανουαρίου 2021 εκλέχθηκε ο κ. Ιωάννης Κτιστάκης, καθηγητής της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και δικηγόρος, από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ως ο Έλληνας δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αντικαθιστώντας τον κ. Λίνο – Αλέξανδρο Σισιλιάνο.

Ο νέος Έλληνας δικαστής  είναι πολύ γνωστός στο χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με ευδόκιμη πορεία και βαθύς γνώστης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, έχοντας συγγράψει ή συνυπογράψει πολλά (62) βιβλία  και άρθρα στα ελληνικά, γαλλικά και αγγλικά αλλά και έχοντας χειριστεί ως συνήγορος πολλές σημαντικές υποθέσεις ενώπιον του Δικαστηρίου του Στρασβούργου, διαθέτοντας μεγάλη πείρα στα θέματα της ΕΣΔΑ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ο κ. Ιωάννης Κτιστάκης γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 1971 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (1993). Κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Πολιτική Επιστήμη (Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Robert Schuman, του Στρασβούργου-1995) και στη Θεωρία του Δικαίου (Ευρωπαϊκή Ακαδημία Θεωρίας του Δικαίου, Katholieke Universiteit Brussels & Facultés Universitaires Saint-Louis των Βρυξελλών-1996).

Ανακηρύχτηκε διδάκτωρ Νομικής από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας (2003) με διδακτορική διατριβή στη θρησκευτική ελευθερία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στην Κομοτηνή («ΜΚΟ ενώπιον των διεθνών δικαστηρίων» 2006).

Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω με ειδίκευση στη διεθνή προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, έχει χειριστεί πάνω από 50 υποθέσεις  ενώπιον του ΕΔΔΑ, 3 από τις οποίες εκδικάστηκαν από το Τμήμα Ευρείας Σύνθεσης, το οποίο εξέδωσε σημαντικές αποφάσεις [Makaratzis (20.12.2004), Sitaropoulos and Giakoumopoulos (15.3.2012) and Molla Sali (19.12.2018)]. Επίσης έχει υποστηρίξει τη συλλογική προσφυγή [International Federation for Human Rights v. Greece (5.6.2013)] ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

Είναι επίσης αναπληρωματικό Μέλος της Επιτροπής της Βενετίας («Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Δημοκρατία μέσω του Δικαίου») του Συμβουλίου της Ευρώπης (2019), και  έχει διατελέσει:

α) Επίκουρος Καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Boğaziçi  της Κωνσταντινούπολης (2012-2015)

β) Λέκτορας στην Ελληνική Εθνική Σχολή Δικαστών (2000, 2001, 2004, 2013-2018)

γ) Αναπληρωματικό Μέλος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (2004-2006)

δ) Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Φαινομένων  Ρατσισμού και Ξενοφοβίας (ΕΕ) (2004-2006)

ε) Μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Ίσης Μεταχείρισης (2005-2006) και

στ) Μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Νομικών Εμπειρογνωμόνων στον τομέα της μη-διάκρισης (2005-2008)

 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ