Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024

ΕΔΔΑ: Στενές επαγγελματικές σχέσεις δικαστών του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με εκδοτικό οίκο - έλλειψη αντικειμενικής αμεροληψίας.

 


Οι στενές επαγγελματικές σχέσεις δικαστών του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με έναν των διαδίκων συνιστούσαν έλλειψη αντικειμενικής αμεροληψίας. Παραβίαση δίκαιης δίκης

ΑΠΟΦΑΣΗ

Syndicat National des Journalistes κ.α. κατά Γαλλίας της 14.12.2023 (αρ. προσφ. 41236/18)

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Έλλειψη αμεροληψίας τριών δικαστών του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, οι οποίοι συμμετείχαν στην εξέταση της αναίρεσης των προσφευγουσών, έχοντας τακτικές, στενές και αμειβόμενες επαγγελματικές σχέσεις με μία εταιρεία εκ των διαδίκων.

Τουλάχιστον δύο από τους τρεις εν λόγω δικαστές συνεργάζονταν τακτικά με την νομική εκδοτική εταιρεία η οποία ήταν ένας από τους διαδίκους της διαφοράς περί επιμερισμού των κερδών. Στο πλαίσιο μιας αναδιάρθρωσης εντός της μητρικής εκδοτικής εταιρείας, είχε χορηγηθεί δάνειο ύψους 445.000.000 ευρώ για την απόκτηση των μετοχών των υπό εκκαθάριση εταιρειών του ομίλου, το οποίο είχε οδηγήσει σε ένα επίπεδο χρέους που απέκλειε την πληρωμή των εργαζομένων στο πλαίσιο του συστήματος της υποχρεωτικής συμμετοχής στα κέρδη.

Κατά το Δικαστήριο η συμβολή των δικαστών στη διάδοση του δικαίου, ιδίως μέσω ερευνητικών εκδηλώσεων, διδακτικών δραστηριοτήτων ή δημοσιεύσεων, αποτελεί σαφώς μέρος του ρόλου τους, όμως οι επαγγελματικές επαφές μεταξύ τριών δικαστών της σύνθεσης που δίκασε την υπόθεση και ενός εκ των διαδίκων που ήταν τακτικές, στενές και αμειβόμενες, αρκούσαν για να συναχθεί το συμπέρασμα ότι οι εν λόγω δικαστές έπρεπε να απόσχουν από τη συμμετοχή τους στην υπόθεση, όπως είχε κρίνει και η Εθνική Νομική Υπηρεσία.

Το ΕΔΔΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι φόβοι των προσφευγουσών συνδικαλιστικών οργανώσεων για την έλλειψη αμεροληψίας των δικαστών ήταν αντικειμενικά δικαιολογημένοι και διαπίστωσε παραβίαση της δίκαιης δίκης (άρθρου 6 § 1).

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ