Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024

ΕΔΔΑ: Θάνατος επιβάτη σκάφους που μετέφερε παράνομα μετανάστες μετά από συνεχείς πυροβολισμούς του λιμενικού (ΕΛΛΑΔΑ)

 


Θάνατος επιβάτη σκάφους που μετέφερε παράνομα μετανάστες μετά από συνεχείς πυροβολισμούς του λιμενικού. Καταδίκη της Ελλάδας για ελλιπή έρευνα και του δικαιώματος στη ζωή!

ΑΠΟΦΑΣΗ

Alkhatib κ.α. κατά Ελλάδας της 16.01.2024 (αριθ. προσφ. 3566/16)

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Σοβαρός τραυματισμός επιβάτη από πυροβολισμό λιμενικού που πυροβόλησε στη μηχανή ελεγχόμενου σκάφους κατά τη διάρκεια καταδίωξης για την αναχαίτισή του. Το σκάφος αυτό μετέφερε παράνομα μετανάστες προς την Ελλάδα. Ο συγγενής των προσφευγόντων – επιβάτης του σκάφους που δέχθηκε τους πυροβολισμούς – απεβίωσε λίγο καιρό αργότερα, αφού παρέμεινε επί μήνες στην εντατική.

Το Δικαστήριο επισήμανε ότι υπήρξαν  πολυάριθμες ελλείψεις στην έρευνα που διενήργησαν οι εθνικές αρχές. Αυτό είχε οδηγήσει, ιδίως, στην απώλεια αποδεικτικών στοιχείων και επηρέασε την επάρκεια της έρευνας. Μεταξύ άλλων, ήταν αδύνατο να προσδιοριστεί εάν η χρήση δυνητικά θανατηφόρου βίας ήταν δικαιολογημένη ή όχι υπό τις ιδιαίτερες περιστάσεις της υπόθεσης.

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε παραβίαση του διαδικαστικού σκέλους του δικαιώματος στη ζωή (άρθρο 2 της ΕΣΔΑ).

Το Δικαστήριο επισήμανε επίσης ότι: α) το εναγόμενο κράτος δεν είχε συμμορφωθεί με την υποχρέωσή του να θεσπίσει ένα επαρκές νομοθετικό πλαίσιο που να διέπει τη χρήση δυνητικά θανατηφόρας βίας στον τομέα των επιχειρήσεων θαλάσσιας επιτήρησης, β) οι λιμενικοί, οι οποίοι θα μπορούσαν να υποθέσουν ότι το σκάφος που παρακολουθούσαν μετέφερε επιβάτες, δεν είχαν επιδείξει την απαραίτητη επαγρύπνηση για την ελαχιστοποίηση κάθε κινδύνου για τη ζωή, γ) η ακτοφυλακή είχε χρησιμοποιήσει υπερβολική βία στο πλαίσιο ασαφών κανονισμών σχετικά με τη χρήση πυροβόλων όπλων. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Κυβέρνηση δεν είχε αποδείξει ότι η χρήση βίας ήταν «απολύτως αναγκαία» κατά την έννοια της παρ. 2 του άρθρου 2.

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε επίσης παραβίαση και του ουσιαστικού σκέλους του του δικαιώματος στη ζωή (άρθρο 2 της ΕΣΔΑ) και επιδίκασε στους προσφεύγοντες 80.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ