Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024

ΕΔΔΑ: Ανήλικος χαρακτηρίστηκε ενήλικας σε καταυλισμό μεταναστών. (Ελλάδα)

 


Ανήλικος χαρακτηρίστηκε ενήλικας σε καταυλισμό μεταναστών. Καταδίκη Ελλάδας για έλλειψη διαδικαστικών εγγυήσεων για τον προσδιορισμό ηλικίας και για εξευτελιστικές συνθήκες

ΑΠΟΦΑΣΗ

T.K. κατά Ελλάδας της 18.01.2024 (αριθ. προσφ. 16112/20)

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο προσφεύγων, κατά την άφιξή του σε καταυλισμό στη Σάμο, καταχωρήθηκε ως ενήλικας. Ο προσφεύγων ισχυρίστηκε ότι είχε προσκομίσει αντίγραφο πιστοποιητικού γέννησης, όπου η ημερομηνία γέννησης αποδείκνυε ότι ήταν ανήλικος κατά τον κρίσιμο χρόνο. Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές τον ενημέρωσαν ότι θα έπρεπε να περιμένει μέχρι να καταχωρηθεί η αίτησή του για διεθνή προστασία για να ληφθεί επίσημα υπόψη το έγγραφο αυτό που αφορούσε την ηλικία του. Όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό, ο προσφεύγων υποστήριξε ότι δεν έλαβε καμία υποστήριξη από τις αρχές και ότι δεν τηρούνταν οι κανόνες υγιεινής. Ενόψει της απουσίας κηδεμόνα λόγω της εσφαλμένης εγγραφής του ως ενήλικα, θεώρησε ότι οι συνθήκες διαβίωσής του στον καταυλισμό ήταν ακόμη πιο εξευτελιστικές.

Επικαλούμενος τα άρθρα 3 και 8, ο προσφεύγων ισχυρίστηκε ότι οι αρχές δεν τον αναγνώρισαν ως ασυνόδευτο ανήλικο και, ως εκ τούτου, του στέρησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα τις διαδικαστικές εγγυήσεις που χορηγούνταν στους ανηλίκους, ιδίως για το διορισμό νόμιμου κηδεμόνα.

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αρχές δεν επέδειξαν τη δέουσα επιμέλεια όσον αφορά τις διαδικαστικές εγγυήσεις σχετικά με τον προσδιορισμό της ηλικίας, ιδίως προβλέποντας το διορισμό κηδεμόνα, και, κατά συνέπεια, δεν τήρησαν τη θετική υποχρέωση να προστατεύσουν τον προσφεύγοντα υπό την ιδιότητά του ως ασυνόδευτου ανηλίκου που ζητούσε διεθνή προστασία, κατά παράβαση του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ.

Επιπλέον, αφού εξέτασε όλο το υλικό που είχε στη διάθεσή του, ιδίως τα πραγματικά περιστατικά που προέβαλε ο προσφεύγων, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιότητά του ως ασυνόδευτου ανηλίκου, καθώς και τις εξευτελιστικές συνθήκες υποδοχής στον καταυλισμό, το ΕΔΔΑ διαπίστωσε παραβίαση και του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ. Το Δικαστήριο επιδίκασε 10.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

 



ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ
https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ