Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024

Έχουν γίνει πράγματι περισσότερο «πράσινα» τα αυτοκίνητά μας;



 

Ο κανονισμός της ΕΕ ορίζει πρότυπα επιδόσεων για τις εκπομπές από τα καινούργια επιβατικά αυτοκίνητα και αποτελεί το βασικό νομοθετικό εργαλείο για τη μείωση των εκπομπών από τα καινούργια αυτοκίνητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προβλέπει ότι οι κατασκευαστές οφείλουν να παράγουν οχήματα χαμηλών εκπομπών που καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα, οχήματα μηδενικών εκπομπών, όπως ηλεκτρικά αυτοκίνητα, και αυτοκίνητα που συνδυάζουν τις δύο τεχνολογίες, όπως υβριδικά με ρευματολήπτη. Τους επιβάλλει επίσης την υποχρέωση να δηλώνουν στο πιστοποιητικό συμμόρφωσης τις εκπομπές κάθε μοντέλου, πριν από την πρώτη ταξινόμηση του οχήματος.

Η μέτρηση των εκπομπών των αυτοκινήτων γίνεται σε τυποποιημένες εργαστηριακές συνθήκες και όχι στον δρόμο, καθιστώντας εφικτή τη σύγκριση των εκπομπών CO₂ μεταξύ διαφορετικών μοντέλων. Ωστόσο, οι εκπομπές που μετρώνται σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης είναι συνήθως υψηλότερες από εκείνες που μετρώνται στο εργαστήριο. Ο κανονισμός της ΕΕ, που εγκρίθηκε το 2009, υπέστη ουσιαστικές τροποποιήσεις το 2019, σε συνέχεια του σκανδάλου «ντίζελγκεϊτ».

Διασφαλίζει το τρέχον σύστημα της ΕΕ την αντιστοιχία μεταξύ των μετρήσεων των εκπομπών CO₂ από τα καινούργια οχήματα υπό εργαστηριακές συνθήκες και των στοιχείων που παρουσιάζουν οι κατασκευαστές; Είναι αξιόπιστα τα δεδομένα σχετικά με τις εκπομπές CO₂ από τα καινούργια οχήματα; Συμβάλλει πράγματι ο κανονισμός της ΕΕ στη μείωση των πραγματικών εκπομπών CO₂; Βρίσκεται σε καλό δρόμο η ΕΕ όσον αφορά την επίτευξη του στόχου της για μηδενικές εκπομπές; Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα στα οποία θα επιχειρήσει να απαντήσει το ΕΕΣ στη σχετική έκθεσή του, η οποία θα δημοσιευθεί στις 24 Ιανουαρίου (θα είναι διαθέσιμη από τις 5.00 μ.μ. στον ιστότοπο του ΕΕΣ, σε 24 γλώσσες).

 

https://www.eca.europa.eu/el/news/NEWS2024_01_NEWSLETTER_02

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ