Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

ΕισΑΠ: Δελτίο Τύπου υλοποίησης εκπαιδευτικών ημερίδων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας




 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

 
ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.), με πρωτοβουλία του Αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου, κ. Αχιλλέα Ζήση, αρμόδιου για θέματα διά βίου εκπαίδευσης των Εισαγγελικών Λειτουργών και του Διευθυντή της Δ.Ε.Ε., Ταξίαρχου, κ. Χρήστου Μηλιώτη, συνδιοργάνωσαν δύο Ημερίδες με θέματα: «Δικανική ανάλυση DNA και Βάση δεδομένων γενετικών τύπων ως εργαλεία - μέθοδοι διερεύνησης ποινικών υποθέσεων. Μεθοδολογία/Εφαρμογές/Νομοθεσία» και «Τεχνολογικές εξελίξεις και προκλήσεις στον Τομέα της Ψηφιακής Εγκληματολογίας».


Οι Ημερίδες πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και στη Θεσσαλονίκη, στην Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος στις 17 και στις 24 Ιανουαρίου 2024 αντίστοιχα.
Συμμετείχαν Εισαγγελείς όλων των βαθμών αλλά και Ανακριτές από πολλές περιφέρειες της Χώρας, οι οποίοι ενημερώθηκαν σε θέματα που αφορούν στην ανάλυση DNA επί εγκληματολογικών πειστηρίων και στη λειτουργία του Εθνικού Αρχείου Δεδομένων Γενετικών Τύπων, ενώ δόθηκαν επεξηγήσεις σχετικά με τις Εκθέσεις Εργαστηριακής Πραγματογνωμοσύνης και τις Αναφορές Αναζήτησης στη Βάση DNA από εξιδεικευμένα στελέχη της Δ.Ε.Ε. και της Υ.Β.Β.Ε.Α.. Στη συνέχεια, στελέχη του Τμήματος Ψηφιακών Πειστηρίων προέβησαν στην ανάλυση των εξετάσεων που διενεργούνται στα
ψηφιακά πειστήρια, στους τύπους των εν λόγω εξετάσεων και αναφέρθηκαν στα προβλήματα που δυσχεραίνουν την εγκληματολογική εξέταση αυτών των πειστηρίων.

Μετά το πέρας των παρουσιάσεων συζητήθηκαν προβληματισμοί και ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και ανταλλάχθηκαν ουσιαστικές απόψεις - προτάσεις σχετικά με την αποστολή και τις δυνατότητες των εγκληματολογικών υπηρεσιών καθώς και τον τρόπο που αυτές μπορούν να συμβάλουν καταλυτικά στο έργο των Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών.
Οι Ημερίδες ολοκληρώθηκαν με περιήγηση των συμμετεχόντων στα σύγχρονα και άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια των προαναφερόμενων Λειτουργικών Μονάδων της Δ.Ε.Ε. και της Υ.Ε.Ε.Β.Ε., ενώ οι συμμετέχοντες στην Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν και στον Εκθεσιακό Χώρο Συλλογής Ιστορικών Κειμηλίων και Τεκμηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η διοργάνωση τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη κέρδισε ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις από το σύνολο των συμμετεχόντων ενδυναμώνοντας την ήδη υπάρχουσα αγαστή συνεργασία.

https://eisap.gr/%ce%b4%ce%b5%ce%bb%cf%84%ce%af%ce%bf-%cf%84%cf%8d%cf%80%ce%bf%cf%85-%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%af%ce%b7%cf%83%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%ba%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ba-2/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ