Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

ΕΔΔΑ: Ανάκληση άδειας λειτουργίας ναού (ΕΛΛΑΔΑ)


Η ανάκληση άδειας λειτουργίας ναού του οποίου ο ιερέας προσχώρησε στους Παλαιοημερολογίτες δεν παραβίασε τη θρησκευτική ελευθερία

ΑΠΟΦΑΣΗ

Διεθνής Ακαδημία Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός κατά Ελλάδας της 25.01.2024 (αρ. προσφ. 9025/15)

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

 

 

Η προσφεύγουσα, διατήρησε το δικαίωμα κοινής χρήσης της εκκλησίας, την οποία κατά τα άλλα δώρισε ως ακίνητο στον δήμο. Μερικά χρόνια μετά τα εγκαίνια του ναού, ο πρόεδρος της προσφεύγουσας οργάνωσης προσχώρησε στην Εκκλησία των Παλαιοημερολογιτών. Με πράξη του Μητροπολίτη Αιτωλοακαρνανίας ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της εκκλησίας επειδή δεν λειτουργούσε πλέον από νόμιμο και κανονικό κληρικό της Ορθόδοξης Εκκλησίας, υπό τη διεύθυνση του Μητροπολίτη, αλλά από σχισματικό ιερέα. Η προσφεύγουσα οργάνωση κατέθεσε αίτηση ακύρωσης της πράξης ενώπιον του ΣτΕ, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε. Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, η θρησκευτική ελευθερία που κατοχυρώνεται στο άρθρο 13 του Συντάγματος και στο άρθρο 9 της ΕΣΔΑ περιλαμβάνει την ελευθερία αλλαγής θρησκείας ή πεποιθήσεων, αλλά από αυτό δεν μπορούσε να συναχθεί δικαίωμα για εκείνον που άλλαξε τις πεποιθήσεις του να χρησιμοποιεί μια εκκλησία που ιδρύθηκε για να εξυπηρετεί τις ανάγκες της θρησκευτικής κοινότητας από την οποία είχε αποχωρήσει.

Η προσφεύγουσα οργάνωση, επικαλούμενη το άρθρο 9 της ΕΣΔΑ, παραπονέθηκε ότι η απόφαση του ΣτΕ παραβίασε τη θρησκευτική της ελευθερία.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο του Στρασβούργου, η απόφαση του ΣτΕ δικαιολογήθηκε με βάση την προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των άλλων και τη διατήρηση της δημόσιας τάξης, εφόσον το μέτρο αποσκοπούσε στην αποτροπή της μη εξουσιοδοτημένης λειτουργίας στην εκκλησία από ιερέα άλλου δόγματος. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η ανάκληση της άδειας και το κλείσιμο του ναού, μετά τη μεταστροφή του κληρικού σε άλλη θρησκευτική κοινότητα, δεν συνιστούν αδικαιολόγητη παρέμβαση στο δικαίωμα της προσφεύγουσας οργάνωσης στη θρησκευτική ελευθερία.

 


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ https://www.echrcaselaw.com ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ