Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

«Ποια Ευρώπη θέλουμε; Ευρωπαϊκές Εκλογές 2024»

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Ανοιχτή Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά

 

«Ποια Ευρώπη θέλουμε; Ευρωπαϊκές Εκλογές 2024»

 

«Η Ευρώπη μετά τις Ευρωπαϊκές Εκλογές: Προκλήσεις και Ευκαιρίες» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που οργανώνει το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ‘Αριάν Κοντέλλη’ του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) σε συνεργασία με το EU Youth Hub στο Αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης» του Βυζαντινού Μουσείου στη Θεσσαλονίκη (Λεωφόρος Στρατού 2, 54640). την Παρασκευή  31 Μαΐου, στις 17:15-20:00. Η εκδήλωση οργανώνεται με την υποστήριξη του Europe Direct Θεσσαλονίκης που φιλοξενείται στο Δήμο Θεσσαλονίκης και του Europe Direct Κεντρικής Μακεδονίας που φιλοξενείται στο Κολλέγιο Περρωτής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που λαμβάνει χώρα μια εβδομάδα πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου, οι πολίτες θα συζητήσουν με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά, και άλλους ακαδημαϊκούς για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια της επόμενης πενταετίας. Στόχος είναι η ανάδειξη της σημασίας των εκλογών και παράλληλα η ενίσχυση της συμμετοχής τους σ΄αυτές.

Η εκδήλωση ξεκινάει με χαιρετισμό του Καθηγητή Βασίλη Σκουρή, πρώην Προέδρου του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Πρόεδρο του ΚΔΕΟΔ και του Καθηγητή του ΟΠΑ Σπύρου Μπλαβούκου, Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος του ΕΛΙΑΜΕΠ. Ακολουθεί  ανοιχτή συζήτηση με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά, την οποία θα συντονίσει ο Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ3, Φίλιος Στάγκος. Στόχος της συζήτησης είναι η διάδραση με το κοινό, ιδίως τους νέους, απαντώντας σε ερωτήματά τους σχετικά με το παρόν και το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Τέλος, στις  18:45 θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τίτλο: «Φυγή προς τα εμπρός ή μια από τα ίδια; Ένας Νέος Πολιτικός Κύκλος Ανοίγει», όπου θα συμμετάσχουν οι: Γεώργιος Ανδρέου, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, Δημήτριος Κυριαζής, Εκλ. Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ και  Λίνα Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Κάτοχος Έδρας Jean Monnet.

Η εκδήλωση υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EUact2 “Towards Democratic and Inclusive Europe: EP Elections and Active Citizens Participation and Contribution” στοχεύοντας στην κινητοποίηση των νέων για θέματα δημοκρατίας και πολιτικής συμμετοχής. To EUAct2 επιδιώκει την καλύτερη κατανόηση της Ένωσης από τους πολίτες, τη συνειδητοποίηση των δικαιωμάτων και των αξιών τους, την ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμοποίησης της ΕΕ και τις καινοτόμες συστάσεις προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ. Στο έργο συμμετέχουν οι δεξαμενές σκέψεις: GLOBSEC, European Movement (EM) Ireland, το Institute for the Danube Region and Central Europe (IDM) και το ΕΛΙΑΜΕΠ και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

 

Σχετικά με το ΕΛΙΑΜΕΠ 

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) είναι ένας ανεξάρτητος, μη-κερδοσκοπικός οργανισμός παραγωγής έρευνας, ιδεών και προτάσεων πολιτικής, που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1988.

Αποστολή του ΕΛΙΑΜΕΠ είναι η επεξεργασία και διάδοση τεκμηριωμένης γνώσης για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων στο πεδίο της ευρωπαϊκής, εξωτερικής και ευρύτερα δημόσιας πολιτικής, και την εμπέδωση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Ελλάδας.

Σκοπός του ΕΛΙΑΜΕΠ είναι να τροφοδοτεί τη δημόσια σφαίρα με επιστημονικά τεκμηριωμένες έρευνες, μελέτες, αναλύσεις και προτάσεις πολιτικής, και να προσφέρει μια διαρκή, ανοιχτή πλατφόρμα δημόσιου διαλόγου για τα σημαντικά ζητήματα που εντάσσονται στους τομείς των ενδιαφερόντων του.

Το ΕΛΙΑΜΕΠ προωθεί τις αξίες του δημοκρατικού πλουραλισμού, έναν ορθολογικό και ψύχραιμο δημόσιο διάλογο για τις μεγάλες περιφερειακές, ευρωπαϊκές και παγκόσμιες προκλήσεις, την επίλυση των διαφορών μέσω του διαλόγου, και τον ευρωπαϊκό και ευρωατλαντικό προσανατολισμό της Ελλάδας.

Για επικοινωνία με το ΕΛΙΑΜΕΠ: Μαρίνα Κοντοπούλου, Υπεύθυνη Εκδηλώσεων, τηλ 2107257124, events@eliamep.gr

 

Σχετικά με τo EU Youth Hub

Το EU Youth Hub είναι μια αυτόνομη εθελοντική ομάδα νέων Ευρωπαίων που λειτουργεί ως τακτικό κέντρο διαβούλευσης για ευρωπαϊκά θέματα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), με στόχο την εξοικείωση των νέων με

τις διαδικασίες διαβούλευσης και την ενίσχυση της συμμετοχής τους στο δημόσιο διάλογο. H ίδρυση της ομάδας αποτελεί πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Αριάν Κοντέλλη» του ΕΛΙΑΜΕΠ και αριθμεί πάνω από 150 μέλη σε Ελλάδα και Εξωτερικό.

 

Για επικοινωνία με τo EU Youth Hub: Λυδία Παπαγιαννοπούλου, Συντονίστρια, τηλ. +30 698 3404925, ludia.papag@gmail.com και  Σάββας Παπαδόπουλος, Συντονιστής, τηλ. 6984926529, spapadopoulos@eliamep.gr

 

Σχετικά με το EUROPE DIRECT Θεσσαλονίκης

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης EUROPE DIRECT Θεσσαλονίκης ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των Κέντρων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης με περισσότερα από 400 κέντρα στην Ε.Ε. και δεκαπέντε στην Ελλάδα. Τα κέντρα έχουν συγκεκριμένα καθήκοντα επικοινωνίας και τοπικής ενημέρωσης πολιτών για ευρωπαϊκά θέματα. Με τη διοργάνωση δραστηριοτήτων πληροφόρησης και ενεργού συμμετοχής, ενισχύουν την ευαισθητοποίηση  των πολιτών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο επωφελούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε καθημερινή βάση, τονίζοντας παράλληλα την προστιθέμενη αξία της.

Το EUROPE DIRECT Θεσσαλονίκης λειτουργεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Τουρισμού. Είναι επισκέψιμο (Μέγαρο Μακρίδη, ΟΚ!Thess) και παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν, Δευτέρα με Παρασκευή 09.00- 15.00, στην έδρα του, Κυδωνιών 2 (περιοχή Ποσειδωνίου)  και διαδικτυακά.

Για περισσότερες πληροφορίες:  europedirect.thessalonikis@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, αναφορικά με τα σχόλια που δημοσιεύονται ότι:
1) Δε θα δημοσιεύονται δυσφημιστικά και εξυβριστικά σχόλια
2) Δε θα δημοσιεύονται ΑΣΧΕΤΑ σχόλια σε ΑΣΧΕΤΕΣ αναρτήσεις
3) Δε θα δημοσιεύονται επαναλαμβανόμενα σχόλια στην ίδια ανάρτηση
4) Δε θα δημοσιεύονται σχόλια σε Greeklish


5) Σχόλια σε ενυπόγραφα άρθρα θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.
6) Σχόλια σε ενυπόγραφο σχόλιο θα δημοσιεύονται μόνον εφόσον και αυτά είναι ενυπόγραφα.

7) ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ"


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ